sobota, 30 września 2017

Tort holenderski z kremem Chanitylly i wiśniami

Tort holenderski należy do wyjątkowo smacznych, wspaniałych tortów, wymagających trochę nakładu pracy. Kiedy robiłam go po raz pierwszy nastawiłam się na to, że łatwo nie będzie. Ale... okazało się, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Do wykonania tego tortu potrzeba po prostu trochę czasu, a efekt smakowy spełni Wasze oczekiwania.





Składniki:
ciasto francuskie mrożone (2 arkusze po 275 g)
3 łyżki galaretki lub dżemu z czerwonej porzeczki












Składniki na lukier:
100 g (7 pełnych łyżek) cukru pudru
2 łyżki wódki (można zastąpić rumem lub koniakiem)







Składniki na krem Chanitylly:
750 ml śmietanki (30%)
2 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
4 łyżeczki żelatyny
125 ml wody
 









Składniki do przełożenia tortu:
2 słoiki (po 500 ml) wydrylowanych wiśni we własnym soku
kawałek kory cynamonu (lub szczypta cynamonu w proszku)
łyżka mąki ziemniaczanej








Wykonanie:
Piekarnik ustawiłam na 200 °C (g/d).

Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, który zwilżyłam wodą.
Ciasto rozmroziłam, rozwałkowałam i wykroiłam 3 równe krążki o średnicy 26 cm.
Jeden krążek ciasta  przełożyłam do tortownicy i nacięłam na nim nożem 12 trójkątów. Zapięłam obręcz i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 10 minut.
Kiedy ciasto nabrało złocistego koloru, wyjęłam z piekarnika.
Pozostałe dwa krążki ciasta również przełożyłam na nawilżony papier w tortownicy, następnie nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na około 10 minut.


Z upieczonych blatów ciasta zdjęłam papier, za wyjątkiem ciasta pokrojonego w krążki. Ten pozostawiłam na papierze. 


Dżem podgrzałam i gorącym posmarowałam  trójkąty  ciasta.


Zrobiłam lukier:
Cukier puder utarłam z wódką. Dodałam łyżeczkę soku z wiśni dobrze wymieszałam.  Gotowy lukier rozsmarowałam na wierzchu ciasta pokrytego dżemem.
Następnie gotowe trójkąty ciasta przełożyłam na talerz.


Teraz zajęłam się masą wiśniową  do przełożenia tortu
Wiśnie osączyłam z syropu.
3/4 szklanki (ok. 180 ml) soku zagotowałam z korą cynamonu. Po zagotowaniu ją wyjęłam.
Mąkę rozprowadziłam w 2  łyżkach zimnej wody,  wlałam do gotującego się soku i powstał gesty kisiel. Dodałam osączone wiśnie. Wszystko wymieszałam i zostawiłam do wystudzenia.


Przygotowałam krem Chanitylly
Śmietankę przelałam do naczynia z przykrywką.
Laskę wanilii rozcięłam wzdłuż i wyjęłam ziarenka. Wszystko przełożyłam do śmietany. Pojemnik zamknęłam i wstawiłam na kilka godzin do lodówki. Minimum 3 godziny. Im dłużej postoi tym bardziej aromatyczny będzie krem.

Jeśli jesteście niecierpliwi, można pominąć ten proces i do ubitej śmietanki dodać wanilię np. w proszku.
Ja jednak preferuję ten oryginalny przepis na krem Chanitylly, ponieważ smak i aromat śmietanki z prawdziwą wanilią nie zastąpi dodanie aromatu waniliowego.

Żelatynę rozpuściłam w wodzie. Kiedy napęczniała, lekko podgrzałam ją w mikrofalówce (można w kąpieli wodnej).
Śmietanę przecedziłam, żeby pozbawić ją ziarenek i wyjęłam laskę wanilii.
Śmietankę ubiłam na puch, dodając  pod koniec ubijania cukier puder.
Na koniec wlałam cienkim strumieniem  roztopioną żelatynę.
Wymieszałam. Krem gotowy.


Teraz już można poskładać tort.
Na paterze położyłam jeden blat ciasta. Dookoła ciasta zapięłam obręcz tortownicy ale o mniejszej średnicy, czyli 24 cm, ponieważ ciasto francuskie podczas pieczenia się kurczy a tym samym zmniejsza się jego średnica.
Ciasto posmarowałam łyżką dżemu,
  wyłożyłam na niego masę wiśniową i równo rozsmarowałam.  Na wiśniach rozłożyłam około 5 łyżek kremu Chanitylly.  Krem wygładziłam i przykryłam drugim blatem ciasta.


Odłożyłam 5 łyżek kremu do wysmarowania boków a resztę wyłożyłam na ciasto. Wyrównałam wierzch.
Z trójkątów polukrowanego ciasta ułożyłam na kremie wierzch tortu.


Tort wstawiłam do lodówki na około 3 godziny.
Zdjęłam obręcz tortownicy i odłożonym kremem posmarowałam boki tortu.
Wierzch udekorowałam rozetkami ubitej śmietanki i wiśniami.
Gotowy tort ponownie wstawiłam do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
Tort wyjęłam z lodówki i pokroiłam go na porcje nacinając w miejscach gdzie łączyły się trójkąty ciasta.






















Jak więc widzicie, praca nad tym tortem warta zachodu. Polecam dla Waszych wyjątkowych gości na wyjątkowe okazje. Albo... po prostu zróbcie to dla Was samych, bo Wy też jesteście wyjątkowi J
Życzę SMACZNEGO! Krys



Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...





14 komentarzy:

  1. Tort jak marzenie :) Przepiękny i te smaki...poezja :) Skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepisy na niektóre torty, które od Pani zbieram doczekały się realizacji. Dzięki Pani przekonałam się, że zrobić tort to nic trudnego. Ten przepis na ten tort pewnie też zrobię, bo za dwa tygodnie mam imieniny w rodzinie. Pozdrawiam Panią:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ten tort. Kiedyś jadłam ciasto z tym kremem i bardzo mi smakowało. Teraz już wiem jak go zrobić. Jak widzę samo zrobienie tortu nie jest zbyt trudne. Cóz więc pozostaje mi podjąć się wyzwaniu i taki tort zaserwować na najbliższe spotkanie towarzyskie. Ślę pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wart pracy, wygląda wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, wygląda wspaniale, wart każdej poświęconej mu chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krysiu cudowny torcik, zapisuje sobie przepis i kiedyś go zrobię :-) miłego wieczorku :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. a wiesz, ze tego ciacha nie znam ;)
    a ze lubię wszystkie z wiśniami, to zapisuje do wypróbowania:)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  8. Po prostu ten torcik jest moim faworytem.
    Nie znam lepszych smaków i takiego pięknego wyglądu.
    Uwielbiam.
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetycznie wygląda. Ciekawy i nietypowy przepis. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. apetycznie wygląda! :) bardzo lubię ciasta z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zaglądam Krysiu, rano, godz.8.50 i co widzę? Kusisz kochana, kusisz. Jesteś mistrzynią...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, cały czas mam nadzieję, że w końcu się skusisz:) Buziaki :)

      Usuń
  12. Jaki smakowity torcik :-) No cudowny po prostu :-)

    OdpowiedzUsuń