Placki, placki...
ziemniaczane, ziemniaczane z dodatkiem warzyw... Smażyłam na różne sposoby. Jakie by nie były zawsze smakują.
Dzisiaj mam dla Was przepis na
pyszne placki z samej cukinii. Są delikatniejsze niż placki ziemniaczane. Sprawdźcie i przekonajcie się, że naprawdę
smakują wyjątkowo
Składniki:
2 cukinie
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki gęstej śmietany
koperek
sól
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Cukinię umyłam, a następnie starłam
na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Dodałam posiekaną cebulę. Następnie
jajka, śmietanę i posiekany koperek.
Wymieszałam. Na koniec
wsypałam mąkę.
Na patelni rozgrzałam olej i
na gorącym smażyłam placuszki. Na złoto, z każdej strony.
Usmażone placki odkładałam na chwilę na tacę, na wyścielony papierowy
ręcznik, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
A następnie jeszcze gorące podałam
ze śmietaną i koperkiem
Cukinia a placki z niej pyszne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam serdecznie 💕👏
OdpowiedzUsuńczęsto robię w różnych wariacjach ;)
OdpowiedzUsuńSą genialne bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, a zapewne pyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie placuszki,są ciekawą alternatywą dla ziemniaczanych :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam, pyszne!
OdpowiedzUsuńJa się piszę na takie placuszki, gotowa jestem zjeść wszystkie! :))
OdpowiedzUsuńNie jadłam placków z samej cukinii. Robiłam z dodatkiem ziemniaków. Smaczne są. A teraz zrobię z tego przepisu z samej cukinii. Myślę, że będą mi smakować :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie placki i tez robie ☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! Są rewelacyjne w smaku. Bardzo dawno ich nie jadłam. Z chęcią bym je znów zjadła i poczuła ten smak. Znam go doskonale. Krysiu, ale robisz smaka tymi pysznościami. Nie można się oprzeć. Pozdrowionka weekendowe :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię i w sezonie zawsze robię :)
OdpowiedzUsuńCukiniowe placki uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńPysznie placuszki, zjadłabym
OdpowiedzUsuńCzęsto robię placki z samej cukinii. Bardzo je lubię. Są bardzo delikatne :)
OdpowiedzUsuńTen koperek na talerzu przeważył szalę :) Będę robić :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym kilka na spróbowanie bo sama takich jeszcze nie robiłam ;) pozdrawiam Krysiu :)
OdpowiedzUsuńJa robię bardzo często, bo cukinia obrodziła i mam jej jeszcze sporo. Ja dodaję mąkę kukurydzianą lub orkiszową i doprawiam kurkumą. Nam bardzo smakują. Pozdrawiam:):):):)
OdpowiedzUsuńKrysiu, chciałabym je dzisiaj zrobić i mam pytanie czy z racji tego iż cukinia ma dużo wody to odciskasz ją po utakrkowaniu na sicie? Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWitaj. Oczywiście, jeśli zobaczysz, że soku jest nadmiar (to tak jak w przypadku placków ziemniaczanych z młodych ziemniaków), to oczywiście możesz go odcedzić. To wszystko zależy jaka jest cukinia. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo dziękuję z tego przepisu wyszły przepyszne placuszki, nawet moim dzieciom bardzo smakowały. Polecam
UsuńZrobiłam raz. Potem drugi. Teraz moje dzieciaki nie chcą innych placków tylko te z cukinii. Nam też bardzo smakują, bo są delikatniejsze :). Fajny przepis. Pozdrawiam, Hania S.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre,tylko przepis nie precyzyjny.Cukinia ma dużo wody,trzeba trochę odcisnąć,inaczej będą nie dobre do smażenia.
OdpowiedzUsuń