Zamieszczałam przepisy na
placki ziemniaczane przyrządzane na różne sposoby, z różnymi dodatkami. Natomiast przepisu na tradycyjne
placki ziemniaczane jeszcze nie zamieściłam. Dzisiaj przed Wami... przepis na
doskonałe tradycyjne, chrupiące placki ziemniaczane
Składniki:
1,5 kg mączystych ziemniaków (np. bryza, koral)
1 cebula
2 jajka
3-4 łyżki mąki (w zależności
od soczystości ziemniaków)
sól
pieprz
olej do smażenia (można smażyć
na smalcu, maśle klarowanym)
Wykonanie:
Ziemniaki, po obraniu, umyciu
i osuszeniu na papierowym ręczniku starłam na tarce jarzynowej na małych
oczkach. Dodałam cebulę startą na tarce.
Jeśli okaże się, że jest zbyt
dużo płynu, można trochę odcedzić.
Do masy wbiłam jajka, wsypałam
mąkę. Doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam.
Na patelni mocno rozgrzałam olej,
kładłam łyżką nieduże cienkie placuszki i smażyłam na rumiano z obu stron.
Gotowe wkładałam na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć z
nadmiaru tłuszczu.
Kiedy już uzbierałam ładną
piramidkę od razu podałam na stół.
Placki są pyszne, chrupiące.
Takie lubię najbardziej.
Można podać np. z kwaśną śmietaną,
z cukrem... Też takie lubicie?
Zróbcie koniecznie. Życzę
SMACZNEGO! Krys
Polecam również inne smaczne placki:
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Pyszności, uwielbiam placki ziemniaczane pod każdą postacią :-) miłego weekendu Krysiu :-)
OdpowiedzUsuńbardzo je lubię:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie tradycyjne, w nich jest cały smak dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńUwielbiam placuszki ziemniaczane. Jem najczęściej bez niczego, bo ja bardzo lubię czuć czysto ziemniaczany smak. Kocham smak ziemniaka i przypraw do nich dodanych. Pysznie Krysiu :)
OdpowiedzUsuńW takiej postaci lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuń___________________________________
http://stylowo40.blogspot.com/
Oj tak Krysiu, takie tradycyjne placki ziemniaczane są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ziemniaczane. Ja dodaję jeszcze trochę proszku do pieczenia, są wtedy podobno lżej strawne oraz szczyptę cząbru:)
OdpowiedzUsuńtakie placki bardzo lubię z gulaszem węgierskim :)
OdpowiedzUsuńI do tego kubek zimnego mleka i jak dla mnie najlepszy piątkowy obiad 😀
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia na nie ściska mi się żołądek z głodu :) Kocham i uwielbiam! Czasem dodaję jeszcze majeranek, no a na koniec obowiązkowo ze śmietaną, żadnego cukru :))
OdpowiedzUsuńKocham placki ziemniaczane, najlepiej z serkiem i dużą ilością warzyw. :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, jakbyś zgadła moje smaki! Właśnie chodziły za mną placki ziemniaczane. Takie właśnie jak prezentujesz. Klasyczne, tradycyjne. Najlepsze na świcie. Niezapomniany smak. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńKlasyczne najlepsze!
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńu mnie to nr 1 i to zdecydowanie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie:)
Tradycyjne są najlepsze, obowiązkowo z kleksem kwaśnej śmietany i oprószone cukrem ;)
OdpowiedzUsuńJak zapytam męża, co zrobić na obiad to odpowiada - placki ziemniaczane.
OdpowiedzUsuńUwielbia, ja zresztą też.
Pozdrawiam Krysiu, miłego, słonecznego dnia Ci życzę...
Tradycja zawsze zwycięża
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńZe Pani pokazuje kolejne etapy przygotowania kazdego dania to jest cos wspanialego. Bardzo to cenie. Serdecznie dziekuje.
OdpowiedzUsuńTradycyjne najlepsze to fakt :-)
OdpowiedzUsuń