piątek, 18 listopada 2016

Placki ziemniaczane... tradycyjne, najlepsze

Zamieszczałam przepisy na placki ziemniaczane przyrządzane na różne sposoby, z różnymi dodatkami. Natomiast przepisu na tradycyjne placki ziemniaczane jeszcze nie zamieściłam. Dzisiaj przed Wami... przepis na doskonałe tradycyjne, chrupiące placki ziemniaczane





Składniki:
1,5 kg mączystych ziemniaków (np. bryza, koral)
1 cebula
2 jajka
3-4 łyżki mąki (w zależności od soczystości ziemniaków)
sól
pieprz
olej do smażenia (można smażyć na smalcu, maśle klarowanym)



Wykonanie:
Ziemniaki, po obraniu, umyciu i osuszeniu na papierowym ręczniku starłam na tarce jarzynowej na małych oczkach. Dodałam cebulę startą na tarce.
Jeśli okaże się, że jest zbyt dużo płynu, można trochę odcedzić.


Do masy wbiłam jajka, wsypałam mąkę. Doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam.


Na patelni mocno rozgrzałam olej, kładłam łyżką nieduże cienkie placuszki i smażyłam na rumiano z obu stron. Gotowe wkładałam na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Kiedy już uzbierałam ładną piramidkę od razu podałam na stół.




Placki są pyszne, chrupiące. Takie lubię najbardziej.
Można podać np. z kwaśną śmietaną, z cukrem... Też takie lubicie?
Zróbcie koniecznie. Życzę SMACZNEGO! Krys

Polecam również inne smaczne placki:

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 


22 komentarze:

  1. Pyszności, uwielbiam placki ziemniaczane pod każdą postacią :-) miłego weekendu Krysiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie tradycyjne, w nich jest cały smak dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam placuszki ziemniaczane. Jem najczęściej bez niczego, bo ja bardzo lubię czuć czysto ziemniaczany smak. Kocham smak ziemniaka i przypraw do nich dodanych. Pysznie Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W takiej postaci lubię najbardziej :)
    ___________________________________
    http://stylowo40.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak Krysiu, takie tradycyjne placki ziemniaczane są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam placki ziemniaczane. Ja dodaję jeszcze trochę proszku do pieczenia, są wtedy podobno lżej strawne oraz szczyptę cząbru:)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie placki bardzo lubię z gulaszem węgierskim :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I do tego kubek zimnego mleka i jak dla mnie najlepszy piątkowy obiad 😀

    OdpowiedzUsuń
  9. Od samego patrzenia na nie ściska mi się żołądek z głodu :) Kocham i uwielbiam! Czasem dodaję jeszcze majeranek, no a na koniec obowiązkowo ze śmietaną, żadnego cukru :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham placki ziemniaczane, najlepiej z serkiem i dużą ilością warzyw. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Krysiu, jakbyś zgadła moje smaki! Właśnie chodziły za mną placki ziemniaczane. Takie właśnie jak prezentujesz. Klasyczne, tradycyjne. Najlepsze na świcie. Niezapomniany smak. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. u mnie to nr 1 i to zdecydowanie:)
    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tradycyjne są najlepsze, obowiązkowo z kleksem kwaśnej śmietany i oprószone cukrem ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak zapytam męża, co zrobić na obiad to odpowiada - placki ziemniaczane.
    Uwielbia, ja zresztą też.
    Pozdrawiam Krysiu, miłego, słonecznego dnia Ci życzę...

    OdpowiedzUsuń
  15. Ze Pani pokazuje kolejne etapy przygotowania kazdego dania to jest cos wspanialego. Bardzo to cenie. Serdecznie dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  16. Tradycyjne najlepsze to fakt :-)

    OdpowiedzUsuń