Leczo, które ostatnio
pokazałam tutaj cieszyło się wśród
Was ogromnym zainteresowaniem. Cieszy mnie to, bo w końcu taka potrawa, jak
leczo najlepiej smakuje, kiedy są świeże pomidory, cukinia... i inne dodatki i można
to wszystko doskonale przyprawić. Ale pytaliście mnie również o przepis na leczo bez dodawania kiełbasy, które jednocześnie
nie straciłoby na smaku i atrakcyjności.
Spełniam więc Waszą prośbę i dzisiaj
mam dla Was.... leczo w wersji wegetariańskiej
Składniki:
2 cukinie
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
2 cukinie
2 cebule
3 kolorowe papryki
świeże pomidory
kilka pieczarek
1 słoik przecieru pomidorowego (domowy)
2 łyżeczki koncentratu
pomidorowego
puszka kukurydzy (lub świeża, wyłuskana)
1 łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej (można
dać mniej, jak kto woli)
2-3 łyżki oleju
sól i pieprz (brak na zdjęciu)
1 łyżeczka vegety domowej (brak na zdjęciu)
Wykonanie:
Cebule pokroiłam w piórka.
Pieczarki po oczyszczeniu
pokroiłam w plasterki.
Paprykę umyłam, oczyściłam z
pestek, pokroiłam w paski.
Pomidory sparzyłam wrzątkiem,
zdjęłam skórkę. Pokroiłam w grubą kostkę.
Cukinie obrałam, pokroiłam w
kostkę.
Olej rozgrzałam na dużej
patelni. Wrzuciłam cebulę. Po chwili dodałam pieczarki. Chwilę się podsmażyły i
dodałam pokrojoną paprykę. Wymieszałam i zostawiłam na średnim gazie około 15
minut.
Teraz czas na cukinię i
pomidory. Dodałam jeszcze koncentrat pomidorowy dla zaostrzenia smaku i wszystko
zalałam przecierem pomidorowym.
Przyprawiłam do smaku solą,
pieprzem, obiema paprykami i vegetą.
Wymieszałam i zostawiłam na
małym gazie około 20 minut.
Na koniec wsypałam odsączoną z
zalewy kukurydzę. Wymieszałam i po 5 minutach wyłączyłam gaz.
Gotowe.
Teraz czas się zajadać pysznym
leczo. Wspaniale smakuje. Papryka i cukinia lekko chrupkie a kukurydza świetnie
strzela w zębach.
Zdecydowaliście się zrobić
leczo w wersji wegetariańskiej? Świetny wybór. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje. Pozostaje
mi życzyć SMACZNEGO! Krys
Kochani, jestem teraz na wakacjach i nie mam teraz dostępu do internetu, jedynie w telefonie. W zwiazku z tym nie jestem aktywna na moich ulubionych blogach.
Po powrocie Was odwiedzę.
Życzę Wam miłego weekendu 😁
Kochani, jestem teraz na wakacjach i nie mam teraz dostępu do internetu, jedynie w telefonie. W zwiazku z tym nie jestem aktywna na moich ulubionych blogach.
Po powrocie Was odwiedzę.
Życzę Wam miłego weekendu 😁
Krysiu leczo bardzo lubimy i często przygotowuję nie tylko ze świeżych warzyw, choć masz racje- teraz smakuje najlepiej:)
OdpowiedzUsuńudanego wypoczynku życzę i pozdrawiam serdecznie
Udanych I pysznych wakacji :)
OdpowiedzUsuńlubię kombinacje w kuchni i nowe wariacje :)
OdpowiedzUsuńTo leczo zapowiada się bardzo smacznie :)
Witaj! :) Dla mnie wegetariańskie leczo jest po prostu bez dodatku kiełbaski, czyli papryka, cukinia, cebulka i mnóstwo pomidorów. Ale Twój pomysł też trafiony. Spróbuję na pewno! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńPominęłabym może kukurydzę, bo nie zawsze dobrze się po niej czuję. Ale takie leczo z samych warzywek także robię i bardzo lubię. Przede wszystkim zdrowe, a smak - nieziemski, zwłaszcza w pełni sezonu, gdzie wszystko takie świeże, dorodne :) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńSmaku leczo nabiera od tak wielu warzyw, że wersja bezmięsna jak najbardziej jest pyszna :) A poza tym teraz, latem wolę jeść obiady wege :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką wersję :-) pyszności kochana :-)
OdpowiedzUsuńRobię takie tylko bez kukurydzy i nazywam to potrawką, jakoś tak sobie wymyśliłam ha!ha!...pozdrawiam Krysiu...buziaki...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wegetariańskie leczo :-)
OdpowiedzUsuńDla mnie boskie, lubię takie
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo - czy to z kiełbasą czy bez :) I chyba je sobie jutro zrobię na obiad :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, robiłam takie tylko bez kukurydzy, trzeba i ten przepis wypróbować, lubię leczo i paprykę, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLubię takie smaki. Leczo w każdej wersji jest pycha! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis Krysiu. Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńw wersji mięsnej i nie bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńBezmięsnie też jest pysznie, lubie leczo bez mięsa
OdpowiedzUsuńPyszności, w każdej wersji smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńOd zawsze robię leczo bez mięsa, bo przerażała mnie ilość tłuszczu, która w nim pływała. Poza tym wegeteriańskie jest nawet smaczniejsze, bardziej wyrazisty jest smak warzyw.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię leczo. Zwykle robię z kiełbasą:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńTo leczo prezentuje się znakomicie ale ja i moja rodzina preferujemy w wersji mięsnej - serdecznie Cię pozdrawiam Krysiu :-)
Muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię leczo. Zrobiłam to w wersji wegetariańskie. Dotąd nie robiłam z dodatkiem kukurydzy. Ale muszę przyznać, że jest bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń