Zapiekanki mają taką zaletę,
że można kompletować do nich ulubione składniki i ma się pewność, że
wszystko się uda, a zapiekanka skradnie serca naszym gościom.
Tak było ostatnio u mnie.
Zebrałam składniki, do siebie pasowały i są
ulubionymi przez moich najbliższych.
A potem to już poszło jak z
płatka. Przekonajcie się i Wy ....
Składniki:
500 g fileta z ryby (ja użyłam łososia)
1 duży brokuł podzielony na
różyczki
200 g małych pieczarek
3–4 sztuki średnich
ziemniaków
sól
Ponadto:
oliwa z oliwek
Składniki nas marynatę:
1 łyżka świeżo wyciśniętego
soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
garść posiekanego świeżego
koperku
1 łyżeczka suszonego tymianku
(zmiażdżyłam w moździerzu)
¼ łyżeczki pieprzu cytrynowego
(idealny do ryby)
Składniki sosu:
200 ml jogurtu naturalnego
1 – 2 ząbki czosnku
1 –2 łyżki ulubionego żółtego sera startego na
tarce
Wykonanie:
Najpierw zrobiłam marynatę
Wszystkie składniki marynaty
dokładnie wymieszałam, żeby się dobrze ze sobą
połączyły.
Fileta umyłam. Jeśli ma skórę,
to należy ją zdjąć. Osuszyłam papierowym ręcznikiem. Pokroiłam na kawałki.
Przełożyłam do miski i zalałam marynatą.
Dokładnie wymieszałam. Przykryłam miskę folią spożywczą i wstawiłam do lodówki
na przynajmniej pół godziny.
Ziemniaki obrałam, ugotowałam
w osolonej wodzie.
Różyczki brokuła po umyciu
wrzuciłam do garnka z osolonym wrzątkiem. Po zagotowaniu, gotowały się jeszcze
5 minut. Odcedziłam.
Pieczarki oczyściłam,
opłukałam i wrzuciłam na rozgrzaną na patelni 1 łyżkę oliwy z oliwek.
Podgrzałam na średnik ogniu, żeby się lekko zarumieniły.
Warzywa odstawiłam do wystudzenia.
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Wystudzone ziemniaki pokroiłam
w plasterki.
Dno naczynia do zapiekana
posmarowałam łyżeczką oliwy z oliwek.
Na spód naczynia ułożyłam
plasterki ziemniaków, oprószyłam delikatnie pieprzem. Następnie rozłożyłam
różyczki brokuła. Pomiędzy warzywa wkładałam kawałki łososia a na końcu
rozłożyłam pieczarki. Jeśli są większe, to można je przekroić na połówki.
Czosnek przecisnęłam przez
praskę.
W garnuszku wymieszałam jogurt
z czosnkiem i dodałam starty ser.
Tym sosem polałam przygotowaną
do zapiekania rybę z warzywami.
Naczynie włożyłam do
nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
Kiedy warzywa się lekko
przypiekły, wyjęłam moją zapiekankę i od razu podałam.
Podoba się Wam moja zapiekanka? Koniecznie zróbcie na najbliższy obiad, kolację... czy po prostu jako przystawkę na spędzenie miłego czasu ze znajomymi. Życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję
za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Wspaniała zapiekanka. Do tego ten łosoś...Szkoda, że jest ostatnio tak koszmarnie drogi. A i te talerzyki piękne :) Zapisuję przepis i z chęcią go wykorzystam :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńale pysznie musi smakować :)
OdpowiedzUsuńOooo! Ciekawa zapiekanka się zapowiada.
OdpowiedzUsuńBardzo fajna się wydaje.
Nigdy takiej z rybką nie próbowałam.
Dla mnie nowość i inspiracja kulinarna.
Pozdrowionka! :)
Bardzo lubię rybkę, a takie danie to idealna propozycja na smaczny obiadek lub kolację na ciepło. Pysznie wygląda Krysiu i na pewno tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka serdeczne :)
Świetny pomysł, wypróbuję, co prawda dla siebie samej, bo mój mąż nie lubi brokuła, ale będę miała na dwa dni. Wygląda pysznie, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKrysiu, ja jestem w pracy i mam tylko bułeczkę z serkiem topionym:-(
OdpowiedzUsuńZ takich składników musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna:) Fajne zestawienie smaków:)
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, że rybnej zapiekanki jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu rewelacyjnie☺
OdpowiedzUsuńKrysiu bardzo fajna zapiekanka, lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńKochamy ryby, a zapiekanka wygląda smakowicie. Dziękuję za przepis. Na pewno zagości na naszym stole. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na zapiekankę trochę w innym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńmasz racje zapiekanki to szybki sposób na obiad lub ciepłą kolację- zawsze smakują i jest co zrobić z resztkami;D
OdpowiedzUsuńZapisuję, bo świetny przepis...
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka Krysiu :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam zapiekankę. Jest bardzo smaczna. Pierwszy raz zrobiłam z rybą, ale okazało się że jest smaczna. Polecam :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Wypróbuję na pewno...
OdpowiedzUsuń