wtorek, 3 czerwca 2014

Strudel ze szpinakiem

W sklepach zadomowił się już świeży szpinak. Jest ulubionym warzywem. Często przygotowuje się z niego pyszne roladki, dodaje  do naleśników, do makaronów i kanapek. Ja zrobiłam strudel ze szpinakiem pieczony w delikatnym cieście, posypany serem.... jednym słowem smaczna propozycja na kolację.


Składniki:
Na ciasto:
250 g mąki pszennej
1 jajko
½ szklanki ciepłej wody
Na farsz:
1 kg świeżego szpinaku
60 g masła
2 łyżki mąki
3 jajka
sól i pieprz
½ łyżeczki  cząbru
2 ząbki czosnku
2 łyżki startego żółtego sera
½ szklanki śmietany
1 łyżka masła do posmarowania ciasta
 
Wykonanie:
Mąkę przesiałam, posoliłam i wlałam rozkłócone w wodzie jajko. Wymieszałam widelcem, a następnie szybko wyrobiłam ciasto i utworzoną kulę zostawiłam na 2 godziny w misce pod przykryciem w temperaturze pokojowej.


Farsz:
Szpinak po oczyszczeniu umyłam, wrzuciłam na osolony wrzątek. Gotowałam około 10 minut. Odcedziłam na durszlaku i drobno posiekałam.
W rondelku stopiłam masło, wsypałam mąkę i kiedy się zrumieniło przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i cząbrem. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Poddusiłam chwilę i odstawiłam do przestudzenia.
  

Jajka rozbiłam. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka dodałam do szpinaku a białka po ubiciu na sztywną pianę wmieszałam delikatnie do masy.


Podłużną foremkę (keksówkę)  wyłożyłam papierem do pieczenia, tak żeby zachodził na ścianki (łatwiej potem wyjąć delikatny strudel).
W rondelku stopiłam łyżkę masła.
Na blacie rozłożyłam  ściereczkę, pod którą włożyłam  talerz odwrócony dnem do góry. Położyłam na nim ciasto i delikatnie zaczęłam rozciągać zaczynając  od środka, tak aby utworzył się prostokąt.  Czasami zdarza się, że ciasto może się rozrywać. Dlatego trzeba to robić delikatnie. Ale nawet, jak się ciasto rozerwie, nie należy się tym przejmować, ponieważ  te "dziurki" nie będą potem widoczne spod przypieczonej skórki.
Talerz wyjęłam spod ściereczki. Ciasto posmarowałam stopionym, wystudzonym masłem, na środek wyłożyłam farsz i rozsmarowałam równomiernie na cieście zostawiając 1 cm od brzegów.  Za pomocą ściereczki zrolowałam strudel, zaczynając od krótszej jego części.


Piekarnik nastawiłam na 180 °C.
Zrolowane ciasto przełożyłam do formy złączeniem do dołu. Obłożyłam wiórkami masła i wstawiłam do piekarnika na 40 minut. Pod koniec pieczenia wlałam śmietanę posypałam startym  żółtym serem. 
Tak przygotowany strudel podaję często właśnie kiedy szpinak już cieszy oko na straganach.
 



Jest to sprawdzony przepis, który dostałam kiedyś od mamy mojego Męża, u której jadłam i bardzo mi zasmakował. Spróbujcie zrobić taki  strudel, a ja życzę SMACZNEGO! Krys



38 komentarzy:

  1. ale pysznie wygląda! ja uwielbiam takie dania i chętnie zjadłabym kawałek dzisiaj takiego strudla:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej jaki znakomity:) cudownie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki oryginalny sposób na smaczne danie. Jeśli sobie z nim poradzę, to dzisiaj "wyląduje" coś podobnego u mnie w domu . Ewa

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale widok! Strudel jak marzenie. Chciałabym taki zrobić:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczny widok takiego czegoś.Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  6. wow. nie wiedziałam ,że w tak wymyślny sposób można przyrządzić szpinak ☺ jesteś mistrzynią w swoim fachu i bardzo Cię podziwiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny przepis na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis. Uwielbiam takie jedzonko i na pewno wypróbuję Twój strudel :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale wygląda ten strudel! Krysiu, czym mogę zastąpić szpinak, bo go nie znoszę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zrobić inne nadzienie. Nawet coś na słodko :)

      Usuń
  11. Piekny strudel, wyglada znakomicie, juz go widzac mam ochote to zrobic, bo uwielbia, szpinak i czeto tez robie ciasto szpinakowe, i male ciasteczka francuskie nadziewane szpinakiem, ale takiegao strudla jeszcze nie robiilam.... Dziekuje bardzo za przepis, Krysiu...Serdecznie Cie pozdrawiam:):)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow, gdybyś była moją sąsiadką na pewno wprosiłabym się na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiesz Krysiu moja rodzinka (w tym dzieci) byłaby zachwycona taką kolacją- ja jako jedyna nie lubię szpinaku i bardzo rzadko go przyrządzam
    Strudel jednak wygląda bardzo ciekawi, więc kto wie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis Krysiu, muszę go koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Krysiu to porywam danie na kolację, bo nie mam żadnego pomysłu... Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow, coś pięknego! Bardzo lubię szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Aż zgłodniałam, uwielbiam szpinak:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowności po prostu ,wielkie!.

    OdpowiedzUsuń
  19. Robię rolady szpinakowe, naleśniki itp, ale nie pomyślałam,żeby upiec strudel, Twój pięknie zakręcony.
    Szpinak już jest świeży, u siebie w ogrodzie nie mam, ale całe lato kupuję u zaprzyjaźnionej kramarki, najbardziej lubię ten , który rośnie w kępach, jest jędrny i mięsisty.
    Ostatnio jadłam lazanię wyłącznie ze szpinakiem , była pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  20. Rewelacja! Kocham szpinak! Zapisuję do zrobienia...

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepyszne!!! też uwielbiam szpinak! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. mmmm... wygląda przeapetycznie! zgłodniałam..

    OdpowiedzUsuń
  23. Muszę wypróbować koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  24. Jesteś fantastyczna! Podejrzewam, że kazde Twoje danie smakuje wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Przedni pomysł! Bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Krysiu, wpadnij do nas tak na miesiac moze dwa, bedziesz nam gotowac te wszystkie pysznosci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Marylko :) W tak fantastycznie wyposażonej kuchni, jaką macie gotowanie jest jeszcze większą przyjemnością :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  27. Świetny przepis Krysiu, bardzo lubię szpinak więc coś dla mnie...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  28. Jestem szpinakoholiczką, więc wpraszam się na taki strudel :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. pychotka, uwielbiam szpinak, jesteś doskonałą kucharką.

    OdpowiedzUsuń
  30. Wczoraj kupiłam świeży szpinak. Dziękuję za wspaniały pomysł na jego wykorzystanie. Jutro mam wolne, więc zabiorę się za gotowanie :) Pozdrawiam i życzę miłego weekendu, Krysiu!

    OdpowiedzUsuń
  31. Kocham szpinak i na pewno zjadłabym od razu połowę tego cuda:-)

    OdpowiedzUsuń
  32. A jak sie robi taki szpinak do obiadu np ??

    OdpowiedzUsuń
  33. A moze jakieś filety ze szpinakiem i fetą?pozdrawiam Basia 😆

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Basiu z chęcią pomogłabym znaleźć smaczne rozwiązanie na danie ze szpinakiem. Ale jeśli nie znalazła Pani na blogu tego czego Pani szuka to niestety nie mogę w tej chwili tak na szybko zrobić jakiś przepis i wstawiać np. w komentarzach. Wiąże się to z przygotowaniem przepisu a nie improwizacją. Proszę spróbować w wyszukiwarce wpisać słowo "szpinak" może tam znajdzie Panie podpowiedź. Pozdrawiam :)

      Usuń