Lubię smażone warzywa.
Najpierw zanurzam je w cieście. Potem
obsmażam jak pączki w głębokim tłuszczu. Są al dente w środku, z delikatną
skórką na wierzchu.
Niestety nie są wdzięcznym
obiektem fotograficznym, ale za to są bardzo smaczne.
Składniki:
połowę kalafiora
brokuł
250 g malutkich pieczarek
130 g mąki pszennej
200 ml gęstej śmietany (18 %)
200 ml mleka
3 jajka
sól
¼ łyżeczki proszku do
pieczenia
¼ łyżeczki startej gałki
muszkatołowej
0,5 l oleju do smażenia (brak
na zdjęciu)
Wykonanie:
Kalafiora i brokuła
podzieliłam na małe różyczki. Umyłam, odsączyłam z wody.
Pieczarki oczyściłam i
opłukałam w zimnej wodzie.
Mąkę z proszkiem do pieczenia,
śmietanę, mleko i żółtka ubiłam w mikserze na gładką masę.
Ubiłam białka na sztywną
pianę, dodałam do masy i wymieszałam szpatułką.
W rondlu zagrzałam olej.
Różyczki warzyw i pieczarki
zanurzałam po kolei w cieście. Potem przekładałam na rozgrzany w rondlu tłuszcz.
Smażyłam jak pączki na średnim ogniu. Przewracałam na drugą stronę i jak już
nabrały złocistego koloru, wykładałam na ręcznik papierowy rozłożony na tacy.
Na półmisku rozłożyłam usmażone
warzywa.
Ułożyłam je wzdłuż półmiska. Z
jednej strony brokuły, z drugiej kalafior a w środki rozłożyłam pieczarki.
Jest to danie obiadowe, może
być na kolację, na przystawkę...
Udały mi się te „warzywne
potworki”, bo maja takie nieokreślone kształty, a smakują... wyśmienicie. Zróbcie
i przekonajcie się. Życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli
zostawisz komentarz...
chrupiące warzywa, pyszności ;)
OdpowiedzUsuńKIedyś robiłam podobnie, ale nie dodawałam proszku do pieczenia. Teraz wypróbuję, pewnie ciasto jest smaczniejsze:)
OdpowiedzUsuńSmażyłam takie warzywa dawno już temu, ale pieczarek nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńLubię warzywa i ryby w cieście. Zapomniałam już jakie to smaczne. Jutro zrobię taką ucztę z warzywnych potworków. Zabawna nazwa, ale fajna. Pozdrowienia:)
Mam dużą połówkę kalafiora i nie widziałam co z nim zrobić. Fajny pomysł na ciekawy dodatek do obiadu:)
OdpowiedzUsuńAle fajnie. Mam rybę do tego zrobię pieczarki w takim cieście i rybę też tak samo usmażę. Kiedyś jadłam podobne nad morzem. Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńMuszę takie coś zrobić. Jadłam, ale bardzo dawno. Pamiętam, że bardzo mi smakowało. :) Świetny przepis. Serdecznie pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńsuper przekąska na imprezę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszności :-) warzywa przygotowane w taki sposób są rewelacyjne w smaku :-)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś spróbować 😀
OdpowiedzUsuńSuper pomysł.
OdpowiedzUsuńuwielbiamy jarzyny w cieście, szczególnie kalafiora i brokuła:)
OdpowiedzUsuńBuziaki na niedzielę:)
Jakie apetyczne. Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńLubię warzywa, ale nie mogę nic smażonego :(
OdpowiedzUsuń