piątek, 9 marca 2018

Warzywne „potworki”, czyli warzywa w cieście naleśnikowym, smażone w głębokim tłuszczu

Lubię smażone warzywa. Najpierw zanurzam je w cieście.  Potem obsmażam jak pączki w głębokim tłuszczu. Są al dente w środku, z delikatną skórką na wierzchu.
Niestety nie są wdzięcznym obiektem fotograficznym, ale za to są bardzo smaczne.



Składniki:
połowę kalafiora
brokuł
250 g malutkich pieczarek
130 g mąki pszennej
200 ml gęstej śmietany (18 %)
200 ml mleka
3 jajka
sól
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
0,5 l oleju do smażenia (brak na zdjęciu)


Wykonanie:
Kalafiora i brokuła podzieliłam na małe różyczki. Umyłam, odsączyłam z wody.
Pieczarki oczyściłam i opłukałam w zimnej wodzie.



Mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę, mleko i żółtka ubiłam w mikserze na gładką masę.
Ubiłam białka na sztywną pianę, dodałam do masy i wymieszałam szpatułką.


W rondlu zagrzałam olej.
Różyczki warzyw i pieczarki zanurzałam po kolei w cieście. Potem przekładałam na rozgrzany w rondlu tłuszcz. Smażyłam jak pączki na średnim ogniu. Przewracałam na drugą stronę i jak już nabrały złocistego koloru, wykładałam na ręcznik papierowy rozłożony na tacy.


Na półmisku rozłożyłam usmażone warzywa.
Ułożyłam je wzdłuż półmiska. Z jednej strony brokuły, z drugiej kalafior a w środki rozłożyłam pieczarki.


Jest to danie obiadowe, może być na kolację, na przystawkę...



Udały mi się te „warzywne potworki”, bo maja takie nieokreślone kształty, a smakują... wyśmienicie. Zróbcie i przekonajcie się. Życzę SMACZNEGO! Krys


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...



13 komentarzy:

  1. chrupiące warzywa, pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. KIedyś robiłam podobnie, ale nie dodawałam proszku do pieczenia. Teraz wypróbuję, pewnie ciasto jest smaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smażyłam takie warzywa dawno już temu, ale pieczarek nie próbowałam.
    Lubię warzywa i ryby w cieście. Zapomniałam już jakie to smaczne. Jutro zrobię taką ucztę z warzywnych potworków. Zabawna nazwa, ale fajna. Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam dużą połówkę kalafiora i nie widziałam co z nim zrobić. Fajny pomysł na ciekawy dodatek do obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajnie. Mam rybę do tego zrobię pieczarki w takim cieście i rybę też tak samo usmażę. Kiedyś jadłam podobne nad morzem. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę takie coś zrobić. Jadłam, ale bardzo dawno. Pamiętam, że bardzo mi smakowało. :) Świetny przepis. Serdecznie pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super przekąska na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie pyszności :-) warzywa przygotowane w taki sposób są rewelacyjne w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę kiedyś spróbować 😀

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiamy jarzyny w cieście, szczególnie kalafiora i brokuła:)
    Buziaki na niedzielę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie apetyczne. Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię warzywa, ale nie mogę nic smażonego :(

    OdpowiedzUsuń