Dzisiaj dla odmiany połączenie
słodkiego sernika z kwaskowatym rabarbarem. Pysznie smakuje, ładnie wygląda. Tylko
upiec i zjeść...
(foremka 28x24 cm)
Składniki:
80 dag tłustego sera
3 jajka łyżki mąki
ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki oleju
50 dag rabarbaru
tłuszcz do wysmarowania
foremki
Wykonanie:
Ser zmieliłam dwukrotnie.
Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodałam olej i mąkę ziemniaczaną i ser. Z
białek ubiłam sztywną pianę i delikatnie wmieszałam w masę serową.
Piekarnik ustawiłam na 180 °C.
Rabarbar obrałam z włókien, umyłam i wysuszyłam
papierowym ręcznikiem. Pokroiłam na
1,5 cm ukośne kawałki. Foremkę
wysmarowałam masłem i przełożyłam do niej masę serową. Na wierzchu ułożyłam
paski z rabarbaru i wstawiłam do piekarnika na około 60 minut. Kiedy
powierzchnia sera zaczęła nabierać złocistego kolor wyłączyłam piekarnik, a za
chwilę wyjęłam do przestudzenia.
Czarodziejski sernik, który
bardzo szybko się piecze, szybko znika pozostawiając niedosyt.... SMACZNEGO! Krys
To musi być wspaniały sernik!
OdpowiedzUsuńtakiego połączenia jeszcze nie próbowałam , musi być nieziemsko pyszny ☺
OdpowiedzUsuńUbóstwiam serniki, w których jest bardzo dużo sera, uwielbiam też rabarbar :)
OdpowiedzUsuńale takiego połączenia jeszcze nie widziałam...
Musi być przepyszny ,ostatnio upiekłam ciasto z rabarbarem to starczył na jedno popołudnie ,bo moja rodzinka uwielbia słodkie:)
OdpowiedzUsuńcudowny i mega apetyczny pomysł, prezentacja wspaniała, pozdrawiam Krysiu ! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, ale z rabarbarem jeszcze nie jadłam, super pomysł :-)
OdpowiedzUsuńTaką kombinację smakową to musimy popełnić. Grzechem byłoby nie zjeść takiego ciasta. Moja Kinia i ja preferujemy Pani pomysły a wypieki zjadamy ze smakiem, Jaśko
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na takie połączenie sernika z owocami. Zdjęcia są śliczne. Śliny nie mogę opanować, kiedy patrzę:) Chyba taki sernik upiekę, bo nie chcę się dalej katować. Musze zjeść. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKrysiu, genialnie wygląda ten Twój sernik! Wspaniałe i bardzo ciekawe (nieznane dla mnie) połączenie sera i rabarbaru :) Rewelacja, na pewno zrobię! :)
OdpowiedzUsuńWarto zrobić, bo jest smaczny :)
UsuńSerniki kocham bym tylko częstowała się.Buziaki.
OdpowiedzUsuńNowość sernik z rabarbarem ,cudny ,pyszny!!!.
OdpowiedzUsuńAle piękny! I jaki smakowity :)
OdpowiedzUsuńjak nic lubimy te same smaki :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, na pewno jest pyszny!
OdpowiedzUsuńsezon rabarbarowy - czas start!
OdpowiedzUsuńMusi być pychota, sernika z rabarbarem jeszcze nie jadłam:):)
OdpowiedzUsuńKrysiu, ty wiesz ze ja uwielbiam rabarbar? Jejciu, ale z sernikiem nigdy nie jadlam....koniecznie musze wyprobowac :)
OdpowiedzUsuńKusisz! ;)
OdpowiedzUsuńMuszę te kombinację wypróbować ;)
Pyszności! ;-))
OdpowiedzUsuńhttp://monika-jb.blogspot.com/
Ciasto zrobione po mistrzowsku!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńwyszedł idealnie! Wow.. :D
OdpowiedzUsuńpychotka... mogę do kawki ze dwa kawałeczki?
Oczywiście, że możesz :) Nawet dwa .... Pozdrawiam Cię :)
UsuńZawsze robię drożdżowe z rabarbarem, to jest ciekawa odmiana.
OdpowiedzUsuńKrysiu, dopiero dzisiaj, ale coś mamy z internetem i odbiera jak mu się podoba:(
OdpowiedzUsuńsernik wygląda obłędnie, aż szkoda go zjeść, a że my wszystkie serniki uwielbiamy to i ten by nam smakował:)
pozdrawiam cieplutko:)
takiego sernika jeszcze nie jadłam a jestem pies na serniki :D ! pysznie wygląda!!! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Jejku takie połączenie to strzał w dziesiątkę! Uwielbiam jabajbaj ;) skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńO maamoo ... jak ja dwno czegoś takiego nie jadłam :D mniaaam już widze ,że musi to być pyszne :D aż ślinka cieknie (Jagoda opanuj się)... Kobietko ty to musisz miec talent bo wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie i mam nadzieje ,że od ciebie jakąś pomoc zdobędę ,bo już jestem zdesperowana :( zapraszam :* http://niczwyczajnego.blogspot.com/
Oj! Krysiu! Jak Ty kusisz! Ja muszę być na diecie i...a co tam, zjem sobie wirtualnie...pozdrawiam...buziaki...
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda! A smak mnie intryguje... :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, jak Ty kusisz, a ja walczę z 4 zbędnymi kilogramami po zimie... Buziaki!
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam słodycz sernika przełamaną kwaskowatością rabarbaru - pyszności. Przepis koniecznie do wypróbowania. Blog dodaję do ulubionych.
OdpowiedzUsuńDostałam ślinotoku....:)
OdpowiedzUsuńTak smakowicie wyglada ........... :P szkoda, ze u mnie tak trudno dostac nasz prawdziwy twarog ...
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda :) Jeszcze takiego sernika nigdy nie próbowałam ! Mniam , zjadłabym :))
OdpowiedzUsuń