czwartek, 8 maja 2014

Sernik z rabarbarem

Dzisiaj dla odmiany połączenie słodkiego sernika z kwaskowatym rabarbarem. Pysznie smakuje, ładnie wygląda. Tylko upiec i zjeść...
 

 
(foremka 28x24 cm)

Składniki:
80 dag tłustego sera
3 jajka łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki oleju
50 dag rabarbaru
tłuszcz do wysmarowania foremki
 
 
Wykonanie:
Ser zmieliłam dwukrotnie. Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę i nie przerywając ucierania  dodałam olej i mąkę ziemniaczaną i ser. Z białek ubiłam sztywną pianę i delikatnie wmieszałam w masę serową.
 
 
 
Piekarnik ustawiłam na 180 °C.
Rabarbar  obrałam z włókien, umyłam i wysuszyłam papierowym ręcznikiem. Pokroiłam  na 1,5  cm ukośne kawałki. Foremkę wysmarowałam masłem i przełożyłam do niej masę serową. Na wierzchu ułożyłam paski z rabarbaru i wstawiłam do piekarnika na około 60 minut. Kiedy powierzchnia sera zaczęła nabierać złocistego kolor wyłączyłam piekarnik, a za chwilę wyjęłam do przestudzenia.


 
Sernik jest lekki, puszysty i bardzo smaczny. Nie można poprzestać na jednym kawałku pomimo deklaracji o zobowiązaniach diety :)
 
 
 
 
 
 
Czarodziejski sernik, który bardzo szybko się piecze, szybko znika pozostawiając niedosyt.... SMACZNEGO! Krys
 
 

37 komentarzy:

  1. To musi być wspaniały sernik!

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego połączenia jeszcze nie próbowałam , musi być nieziemsko pyszny ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Ubóstwiam serniki, w których jest bardzo dużo sera, uwielbiam też rabarbar :)
    ale takiego połączenia jeszcze nie widziałam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być przepyszny ,ostatnio upiekłam ciasto z rabarbarem to starczył na jedno popołudnie ,bo moja rodzinka uwielbia słodkie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowny i mega apetyczny pomysł, prezentacja wspaniała, pozdrawiam Krysiu ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam serniki, ale z rabarbarem jeszcze nie jadłam, super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taką kombinację smakową to musimy popełnić. Grzechem byłoby nie zjeść takiego ciasta. Moja Kinia i ja preferujemy Pani pomysły a wypieki zjadamy ze smakiem, Jaśko

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł na takie połączenie sernika z owocami. Zdjęcia są śliczne. Śliny nie mogę opanować, kiedy patrzę:) Chyba taki sernik upiekę, bo nie chcę się dalej katować. Musze zjeść. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Krysiu, genialnie wygląda ten Twój sernik! Wspaniałe i bardzo ciekawe (nieznane dla mnie) połączenie sera i rabarbaru :) Rewelacja, na pewno zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Serniki kocham bym tylko częstowała się.Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nowość sernik z rabarbarem ,cudny ,pyszny!!!.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale piękny! I jaki smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jak nic lubimy te same smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. świetnie wygląda, na pewno jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  15. sezon rabarbarowy - czas start!

    OdpowiedzUsuń
  16. Musi być pychota, sernika z rabarbarem jeszcze nie jadłam:):)

    OdpowiedzUsuń
  17. Krysiu, ty wiesz ze ja uwielbiam rabarbar? Jejciu, ale z sernikiem nigdy nie jadlam....koniecznie musze wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kusisz! ;)
    Muszę te kombinację wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszności! ;-))

    http://monika-jb.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. wyszedł idealnie! Wow.. :D
    pychotka... mogę do kawki ze dwa kawałeczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że możesz :) Nawet dwa .... Pozdrawiam Cię :)

      Usuń
  21. Zawsze robię drożdżowe z rabarbarem, to jest ciekawa odmiana.

    OdpowiedzUsuń
  22. Krysiu, dopiero dzisiaj, ale coś mamy z internetem i odbiera jak mu się podoba:(
    sernik wygląda obłędnie, aż szkoda go zjeść, a że my wszystkie serniki uwielbiamy to i ten by nam smakował:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  23. takiego sernika jeszcze nie jadłam a jestem pies na serniki :D ! pysznie wygląda!!! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. Jejku takie połączenie to strzał w dziesiątkę! Uwielbiam jabajbaj ;) skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  25. O maamoo ... jak ja dwno czegoś takiego nie jadłam :D mniaaam już widze ,że musi to być pyszne :D aż ślinka cieknie (Jagoda opanuj się)... Kobietko ty to musisz miec talent bo wygląda smakowicie :)
    zapraszam do siebie i mam nadzieje ,że od ciebie jakąś pomoc zdobędę ,bo już jestem zdesperowana :( zapraszam :* http://niczwyczajnego.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  26. Oj! Krysiu! Jak Ty kusisz! Ja muszę być na diecie i...a co tam, zjem sobie wirtualnie...pozdrawiam...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  27. Ślicznie wygląda! A smak mnie intryguje... :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Krysiu, jak Ty kusisz, a ja walczę z 4 zbędnymi kilogramami po zimie... Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  29. Już sobie wyobrażam słodycz sernika przełamaną kwaskowatością rabarbaru - pyszności. Przepis koniecznie do wypróbowania. Blog dodaję do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  30. Tak smakowicie wyglada ........... :P szkoda, ze u mnie tak trudno dostac nasz prawdziwy twarog ...

    OdpowiedzUsuń
  31. Przepięknie wygląda :) Jeszcze takiego sernika nigdy nie próbowałam ! Mniam , zjadłabym :))

    OdpowiedzUsuń