Zobaczyłam w programie kulinarnym tv w
kuchni+ przepis
na ładnie wyglądającą pieczeń.
Zachęcona jej widokiem postanowiłam
taką upiec. Kupiłam więc schab, szpinak
i ... do dzieła.
Składniki:
1 kg schabu
250 g szpinaku świeżego
200 g surowego, wędzonego
boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
olej do smażenia
100 ml białego wina
Wykonanie:
Schab
po umyciu i osuszeniu rozłożyłam na desce. Przekroiłam
wzdłuż ale nie do końca. Na spodzie zostawiłam
cieniutki paseczek i rozłożyłam mięso jak książkę. Podobnie postąpiłam z
utworzonymi paskami mięsa po bokach. Nacięłam każdy wzdłuż dwukrotnie. W ten
sposób otrzymałam długi kawałek mięsa.
Przykryłam folią, rozbiłam delikatnie tłuczkiem. Oprószyłam solą i pieprzem. Włożyłam do lodówki.
Piekarnik
nagrzałam do 180 °C.
Szpinak
umyłam, oczyściłam, lekko osuszyłam i włożyłam na rozgrzaną patelnię.
Podgrzewałam pod przykryciem. Po chwili przemieszałam na
drugą stronę i znów przykryłam. Kiedy szpinak już był zwiędnięty wyjęłam na
papierowy ręcznik, osuszyłam i drobno posiekałam.
Boczek
pokroiłam w kosteczkę i przesmażyłam go na suchej patelni na złociste
skwareczki. Wyjęłam z patelni
zostawiając tłuszcz i wrzuciłam teraz posiekaną cebulę. Przesmażyłam do
zrumienienia i dodałam rozdrobniony ząbek czosnku. Przemieszałam i po ok.
minucie wsypałam bułkę tartą i szpinak. Wszystko dokładnie wymieszałam.
Przyprawiłam solą i pieprzem. Ten farsz rozsmarowałam równo na moim schabie.
Zrolowałam i obwiązałam kuchenną bawełnianą nicią.
Na suchej patelni rozgrzałam łyżkę oleju i obsmażyłam moją roladę z każdej strony, tak aby tylko białko się ścięło. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego razem z wytworzonym tłuszczem, wlałam wino i wstawiłam do piekarnika na godzinę. W tym czasie obracałam mięso, żeby piekło się równomiernie z każdej striony. 15 minut przed końcem pieczenia przykryłam przykrywką.
Wyjęłam,
chwilę przestudziłam i pokroiłam w grube plastry.
wygląda baaardzo kuszaco, z chęcią bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńDzięki za ten przepis. Mam schab i nie wiedziałam co z nim zrobić. Na obiad mam proszonych gości. Będzie pięknie:)
OdpowiedzUsuńTrochę się pogubiłam w tym przecinaniu mięsa, ale się udało. Ta pieczeń jest bardzo aromatyczna i wspaniała. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam:)
UsuńMięsko wygląda rewelacyjnie, fajny przepis na niebanalne wykorzystanie szpinaku:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Nie jest roladą i to jest niebanalne. Pasuje na elegancki obiad. Skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis, schab ze szpinakiem to pyszny zestaw :)))
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Pychota, muszę wykorzystać kiedyś ten przepis na obiad :)
OdpowiedzUsuńwspaniale się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńTak zrobiony schab to wyższa szkoła jazdy. Trochę pracy przy nim jest. W końcu to nie bułka z masłem, to wspaniała pieczeń. Najważniejszy jest efekt końcowy i to się Pani udało, Max
OdpowiedzUsuńEfekt końcowy jest zachwycający :)
OdpowiedzUsuńNo kochana, wyglada przepysznie, a jesli do tego jest soczysty to musi byc niebo w gebie :)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda i dobrze mieć w zanadrzu jakiś nowy pomysł na schab .
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo smakowity. No może brakuje mi tutaj jakiegoś sosu,ale to moje fanaberie.
OdpowiedzUsuńSchab w duecie ze szpinakiem - musi być pysznie. Ekefktownie wygląda, w sam raz na proszony obiad. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Krysiu do udziału w konkursie:
OdpowiedzUsuńhttp://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html
இڿڰۣ-- இڿڰۣ--இڿڰۣ-- இڿڰۣ--
OdpowiedzUsuń♥... Dzień piękny, pogodny .
♥... Słońce świeci na niebie .
♥... A ja wraz z tym słoneczkiem
♥... Ślę uśmiechy dla Ciebie.
♥... Serdecznie Cię pozdrawiam
♥... i dobry humorek zostawiam.
இڿڰۣ-- இڿڰۣ--இڿڰۣ-- இڿڰۣ--
________ (¯`:´¯)⋰⋰⋰⋰⋰⋰
Świetny przepis Krysiu. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńpieczeń ze szpinakiem..myslę, że smakowała pysznie : )
OdpowiedzUsuńZestaw idealny, będzie na obiad, u mnie i schab i szpinak bardzo chętnie wcinamy:):)
OdpowiedzUsuńZrobione po mistrzowsku Krysiu!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Jest bardzo smaczny :)
Usuńwygląda rewelacyjnie :) też się pokuszę o zrobienie podobnej rolady :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda Krysiu :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i soczyście :) Mniam!
OdpowiedzUsuńPatrząc po składnikach, myślę, że mogłabym go bardzo polubić.
OdpowiedzUsuńDla mnie taki schab to nowość. Tak fascynująca, że muszę zrobić na weekend. Znakomity pomysł!
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego!!!
OdpowiedzUsuń