czwartek, 15 maja 2014

Ciasto jabłkowo-kokosowe

To ciasto upiekłam na specjalne życzenie naszych gości.  Do wyboru były trzy słodkości (ciasta, tort lub dowolny deser). Wybór padł konkretnie na to ciasto. Przepis ten przeleżał u mnie dosyć długo. Dobrze się stało, że go właśnie „odkurzyłam” J
 
 
 

 
Składniki na ciasto:
250 g margaryny
1 szklanka cukru
5 żółtek
2 szklanki mąki pszennej (przesianej)
2 łyżki kakao
¾ szklanki zsiadłego mleka
1 łyżeczka sody
 
Ciasto kokosowe:
5 białek
¾  szklanki cukru
20 dag wiórków kokosowych
10 dag masła
 
 
 
 
Ponadto:
2 kg jabłek (szara reneta)
3 łyżki wody
3 łyżki cukru do jabłek
 
Polewa:
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek słodkiej śmietanki
Wykonanie:
Jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pokroiłam w ćwiartki, przełożyłam do rondla, podłam wodą, wysypałam cukier i wstawiłam na gaz, żeby jabłka się uprażyły. Kiedy jabłka osiągnęły konsystencję musu zdjęłam z gazu do wystudzenia.
 

Piekarnik nastawiłam na 180 °C. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Mąkę przesiałam z sodą i kakao. W mikserze ubiłam margarynę, żółtka i cukier na puszystą masę i dodawałam partiami na przemian suche składniki i zsiadłe mleko. Po dokładnym wymieszaniu, ciasto wyłożyłam na blaszkę a następnie rozłożyłam na nim przestudzony mus jabłkowy.
 


 
Masło stopiłam w rondelku i wystudziłam. Z białek ubiłam sztywną, lśniącą pianę i porcjami wsypywałam cukier. Dalej, nie przerywając ubijania dodawałam wiórki kokosowe, a na koniec stopione, wystudzone masło. Wszystko dokładnie wymieszałam i przełożyłam na mus jabłkowy. Wstawiłam do piekarnika na 50 minut. Kiedy kokos nabrał złocistego koloru wyłączyłam piekarnik. 
 

Po wystudzeniu ciasto polałam ciepłą polewą. Wierzch można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.   
 
 

 


Wybór moich gości okazał się trafny. Ciasto wszystkim smakowało. A mi przypomniał się jego smak, smak dawno zapomniany J Jeśli chcecie spróbować to pyszne ciasto, to polecam i .... życzę SMACZNEGO! Krys

 

35 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, nie jadłam ale bardzo chętnie skosztuje :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ! I jabłka lubię i kokos, bardzo ciekawie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Same pyszności w ciastach.Super wygląda apetycznie.Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż ślinka cieknie, bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jabłko,kokos, same pyszności !!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. też chętnie bym zjadła takie ciasto:) musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie... Szkoda, że akurat przerzucam się na zdrowe, niskokaloryczne jedzenie :D
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale, ależ bym zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszystko co jest z kokosem i jabłkiem, przepyszne ciasto Krysiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmmm... dla mnie bomba! zjadłabym, oj baaardzo <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  11. super ciacho! połączyłaś w nim to, co najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe ciasto :) Połączenie jabłek i kokosu, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie ciacho na pewno będzie u nas w sobotę. Oczywiście będę pomagał mojej dziewczynie. Już się pomału uczę i na coś się przydaję. Takie pyszne słodkości mnie zgubią. Jaśko

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wygląda przepysznie........lubię wszystko , co z kokosem :) Super pomysł :))
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. jabłko i kokosowa beza - ciasto musi być pyszne:) porywam kawałek do popołudniowej kawki:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo smakowity przepis, zjadło by się :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Jabłka i kokos - połączenie idealne. Jak zawsze pysznie u Ciebie :)))

    OdpowiedzUsuń
  18. zawsze "odpisuję" wieczorem i kiedy widzę Twoje wypieki to skręca mnie i ślinka leci! muszę chociaż zjeść jabłko :) ... no, teraz mogę popatrzeć - wygląda pysznie :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Moje smaki! Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  20. ۞•°*”˜۞˜”*°•۞
    ۞۞ WITAM ۞۞
    ۞ SERDECZNIE ۞
    ۞•°*”˜۞˜”*°•۞

    Dzisiaj dla Ciebie piszę,
    pozdrowienia z nadzieją,
    że radość w sercu gościsz,
    a oczy już się śmieją.
    Co Ci podarować
    w tym dzisiejszym dniu?
    Wiem – dam swoje uśmiechy,
    jak bukiet fiołków
    albo nawet cudowny zapach roż.
    Niech Cię zapach otuli,
    rozjaśni Twoją twarz,
    cudowny zapach róży
    zaniesie radosny wiatr.
    Na skrzydłach moich myśli,
    z tą rosą, co wesoło lśni,
    uśmiechy najpiękniejsze,
    wysyłam Tobie dziś

    ۞•°*”˜۞˜”*°•۞
    ۞MIŁEGO DNIA۞
    ۞ POZDRAWIAM ۞
    ۞۞ BUŹKA ۞۞
    ۞•°*”˜۞˜”*°•۞

    OdpowiedzUsuń
  21. Upiekłam to pyszne ciasto. Kawałek przyniosłam do pracy i już po cieście. Polecam. Teraz moje koleżanki upieką a ja czekam na następne przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakie piękne ciasto, te zdjęcia...i ten dokładny, skrupulatny opis...Krysiu, jesteś wielka!

    OdpowiedzUsuń
  23. Ależ to ciasto pięknie wygląda. Aż nabrałam ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  24. Pięknie się prezentuje - chętnie bym spróbowała kawałeczek. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Kusisz Krysiu, kusisz, znów smakowicie u Ciebie.
    Ach! Pojadłam wirtualnie...pozdrawiam, buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  26. Tyle pyszności w jednym cieście :) Podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  27. Jak witać porządki się bardzo przydają i to odkurzanie się przydało. A przy okazji i my skorzystamy :)
    Smakowite, pyszne ciasto, zazdroszczę Twoim gościom.

    OdpowiedzUsuń
  28. Nie dziwię się, że goście wybrali akurat to ciasto :) Wygląda doskonale! Chociaż... każdy wypiek w Twoim wydaniu, Krysiu, jest absolutnie zachwycający. Zatem nie ma złych wyborów, jeśli chodzi o smakołyki z Twojej ręki :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  29. Znów Krysiu pyszności serwujesz. Ach... Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  30. Piekłam to ciasto i muszę przyznać,że jest bardzo smaczne. Rodzinka je pokochała.

    OdpowiedzUsuń