Kiedy nastaje sezon na rabarbar, ciasto z tym warzywem koniecznie
musi się znaleźć na stole. Rabarbar ma wszechstronne zastosowanie w naszej kuchni. Można robić
z niego musy, dżemy, ciasta drożdżowe z
rabarbarem, kompot. Ja proponuję Wam
kolejne ciasto z rabarbarem. Tym razem kruche, posypane kruszonką
(przepis). Kruszonkę miałam zrobioną
wcześniej i zamroziłam do późniejszego wykorzystania. Często tak robię, a potem
jak znalazł. Tak jak np. dzisiaj... zapraszam J
(blaszka 24x28 cm)
Składniki na kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
3 żółtka
180 g masła
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany (18%)
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
szczypta soli
Składniki na kruszonkę (przepis tutaj)
150 g (1 ¼ szklanki) mąki pszennej (typ 450)
50 g (1/4 szklanki) mąki krupczatki (typ 500)
85 g cukru pudru
125 g masła (82 % tłuszczu)
Ponadto:
1 kg obranego rabarbaru
5 łyżek cukru do posypania
rabarbaru
1 słoik dżemu (ja użyłam z
czarnej porzeczki)
cukier puder do obsypania
ciasta
Wykonanie:
Rabarbar pokroiłam na małe
kawałki, przełożyłam do miski, zasypałam
cukrem i odstawiłam, żeby puścił sok, a następnie wyłożyłam na durszlak, żeby
odsączyć z nadmiaru soku.
Wykonanie:
Mąkę z cukrem i masłem
posiekałam nożem. Dodałam żółtka,
śmietanę i sól. Zagniotłam ciasto. Zawinęłam w folię i wstawiłam do
lodówki na 2 godziny.
Piekarnik nagrzałam do 180 °C.
Ciasto starłam na tarce jarzynowej
wprost do blaszki. Wyrównałam powierzchnię, uklepałam i wyłożyłam dżem. Poukładałam
rabarbar, obsypałam kruszonką.
Blaszkę z ciastem wstawiłam do
piekarnika na około 40 minut.
Takie ciasto jadłam u mojej córki. Jest przepyszne. Dzisiaj porywam Twoje... Buziaki!!!
OdpowiedzUsuńJa też porywam i...znikam...buziaki...
Usuńświetne, chętnie bym zjadła kawałek:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta rabarbarowe:) Ja mrożę na zimę rabarbar. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje, połączenie truskawek i rabarbaru jest pyszne, a co dopiero, gdy dodać kruszonkę! :)
OdpowiedzUsuńWpadam na kawałek, wygląda pysznie. Przyniosę ze sobą dobra herbatę. Wolisz białą, zieloną, czerwona czy czarną?
OdpowiedzUsuńZapraszam. Jaką wolę herbatę? Zdecydowanie zieloną :)
UsuńKolejne pyszne ciasto w Twoim wykonaniu. Wygląda cudownie z rabarbarem i tą kruszonką :) zjadłabym kawałek!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta :)) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie ciasto do upieczenia w każdym sezonie rabarbarowym:)
OdpowiedzUsuńTak pięknie mi zapachniało, to na pewno Twoje ciasto, Krysiu :)
OdpowiedzUsuńna rababarbarowe z kruszonką od razu się wpraszam :) najlepsze!
OdpowiedzUsuńAle wygląda smakowicie! Moja babci taki robi i jest mniam! <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto z rabarbarem, pycha :-)
OdpowiedzUsuńNiedawno miałyśmy takie ciasto.Mama upiekła.Buziaki.
OdpowiedzUsuńulalal... chcem :)
OdpowiedzUsuńlatem to najlepsze ciasta a kruszonki z krupczatką nie próbowałam ciekawe jak smakuje przy okazji wypróbuję
OdpowiedzUsuńPyszności!!! Prześliczne zdjęcia i dekoracje jeszcze bardziej podkreślają urodę tego ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńKrysiu porywam kawałek do porannej kawki, teraz już stanowczo jest za późno, co nie znaczy, ze pogardziłabym:)buziaki:)
OdpowiedzUsuńŁał! świetne! muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńPalce lizać:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam kiedyś podobne, ale z dodatkiem fig. Takie ciasta są najlepsze na świecie, niestety mają zdolność znikania jak kamfora.
OdpowiedzUsuńPyszne to Twoje.Pozdrawiam nareszcie ze słoneczkiem
Jak u mistrzyni!
OdpowiedzUsuńHa! I pierwszy raz moge napisac, ze mi slinka nie cieknie, bo wlasnie rabarbar z kruszonka lezy obok mnie i sobie podjadam ;) tylko jak tak na szybciocha bez spodu robilam, sam rabarbar z cukrem i na gore kruszonka, 40 min w piekarniku i gotowe :0 do tego galka lodow waniliowych palce lizac :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię dodawać lody np. do szarlotki. Narobiłaś mi apetytu ...:)
Usuńmniam!:) u mnie jutro za to będzie jakieś truskawkowe szaleństwo:d bo dziś się nie wyrobiłam już z ciachem :)
OdpowiedzUsuńOczywiście moja dziewczyna upiekła to wspaniałe ciasto, ale już okruszków nawet nie ma. Było za mało tego ciasta, bo było za dobre. Jaśko
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne , warte grzechu. Niedawno zrobiłam Twoje ciasto maślane z rabarbarem . Odczekam jeszcze parę dni i zrobię Twoje kruche z kruszonką .Znam ten przepis , dlatego wiem , że jest bardzo pyszne. Rewelecja !!!!!. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić, bo wygląda obłędnie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń