Jest to rodzaj sosu, który
wywodzi się z kuchni francuskiej. Jest przygotowywany na bazie sosu
beszamelowego do którego pod koniec gotowania dodaje się utarty ser, śmietanę i przyprawy. Polewa się nim warzywa i całość zapieka. Ja trochę
zmodyfikowałam ten przepis i nie dodawałam śmietany. Wersję bardziej wytworną można osiągnąć zaprawiając sos żółtkiem.
Składniki:
3 da masła
3 dag mąki
½ l mleka
15 dag sera (grojer,
ementaler)
sól, biały pieprz, imbir
Wykonanie:
Z masła i mąki zrobiłam zasmażkę. Smażyłam na małym gazie. Następnie, nie przerywając mieszania
rozprowadziłam ją zimnym mlekiem. Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i imbirem. Na koniec
dodałam starty ser i wymieszałam.
Tak przygotowanym serem polewa
się warzywa, białe mięsa, ryby. Następnie zapieka się w piekarniku.
Ja ten sos przygotowałam do
szparagów. Przepis na szparagi jutro w poście....
Sos sprawdził się
wyśmienicie. Jeśli lubicie aksamitny, ale wyrazisty w smaku sos, to spróbujcie zrobić właśnie ten sos. Życzę SMACZNEGO! Krys
Swietny sosik, lubie taki wlasnie sos zaprawiony tartym serkiem i smietana , do szparagow i innych warzyw, a takze makaronu. Dziekuje bardzo za przepis. Pozdrawiam Cie Krysiu serdecznie i zycze milej soboty i niedzieli:):)
OdpowiedzUsuńmmmmmniam!
OdpowiedzUsuńSosiki lubię, tylko idą w bioderka... Pozdrowionka.
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie smak tego sosu. Dzięki Tobie nie kupuję sosów w torebkach.
OdpowiedzUsuńTen sos będzie na mojej liście sosów do zrobienia.
OdpowiedzUsuńBeszamel znam, a tego nie, ale musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten sosik, bo zapowiada się pysznie!!! :-)
OdpowiedzUsuńTaki sos jest strzałem w dziesiątkę w mój gust. Dziękuję, Krysiu, za kolejny wspaniały przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńtakiego sosu jeszcze nie robiłam, ciekawy :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy sos, do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńTakiego sosu jeszcze nie było na moim stole , ale nic straconego :) Wypróbuję , na pewno będzie mi smakował :))
OdpowiedzUsuń