Wspaniałe maślane ciasto,
które sprawdza się zawsze. Dzisiaj
przyszedł czas żeby upiec go z rabarbarem. Jeśli się skusicie i upieczecie, zapewniam że nie
będzie to Wasz jednorazowy wypiek z tym ciastem. Wrócicie do tego przepisu
używając różnych innych owoców J
(na foremkę 29x34cm)
Składniki:
25 dag masła
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
25 dag mąki pszennej
4,5 dag mąki ziemniaczanej
(ok. 4 łyżki)
5 jajek
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
szczypta soli
1 kg rabarbaru
6 łyżek cukru do posypania
rabarbaru
Wykonanie:
Rabarbar obrałam, umyłam i
zostawiłam na papierowym ręczniku, żeby go osuszyć. Pokroiłam na kawałki i wrzuciłam na
rozgrzaną suchą patelnię, wsypałam cukier, przemieszałam i kiedy puścił sok
przełożyłam na durszlak.
Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzałam do 180 °C.
Zmiksowałam masło z
cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą
soli. Ciągle ucierając wbijałam po jednym jajku. Połączyłam obie mąki i proszek
do pieczenia. Przesiałam do masy i mieszałam
do czasu otrzymania gładkiego ciasta.
Foremkę wypełniłam ciastem, na
wierzchu ułożyłam rabarbar odsączony z soku.
Wstawiłam do piekarnika na 45
minut.
Wygląda pysznie, a do tego chyba bardzo szybko i łatwo się go robi, pewnie masz racje, u mnie z truskawkami będzie :):):)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:*
robię podobne z rożnymi owocami , ale z rabarbarem jeszcze nie próbowałam muszę to nadrobić ☺
OdpowiedzUsuńuwieeeelbiaaam :) omnomnommm <3
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, a ja bardzo lubię takie ciasta z rabarbarem :-)
OdpowiedzUsuńZawsze ZAWSZE o tej porze roku gości w moim domu - pychotka! :))
OdpowiedzUsuńUpiekę na pewno! Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie a na pewno jeszcze lepiej smakuje, lubię kwaskowe ciasta.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńtakie ciacha to ja lubię :)!! i sobie zrobię ,a co! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Miałam w weekend piec drożdżowca z rabarbarem, ale może zmienię koncepcję.
OdpowiedzUsuńpiękne :) sezon na rabarbar trwa, cieszmy się smakiem :)
OdpowiedzUsuńPyszne i delikatne - i tak właśnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOj! Krysiu, kusisz, skubnę sobie troszkę, bo jeszcze w tym roku z rabarbarem nie robiłam....pozdrawiam serdecznie....
OdpowiedzUsuńSuper się prezentuje :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńKrystynko, ciasto z kokardką miętową bardzo zachęcające, właśnie przez prostotę przepisu i wykonania.
OdpowiedzUsuńRobię podobnie, ale rabarbaru nie podsmażałam, po prostu taki surowy układałam na cieście, podoba mi się Twój sposób, będę tak robić.POzdrawiam
Dziękuję Bożenko. Ten patent na podsmażanie rabarbaru podpowiedziała mi koleżanka. Doskonały sposób. Polecam :)
UsuńKrystynko,wałek do cięcia ciasta w kratkę kupiłam TUTAJ
OdpowiedzUsuńDziękuje za miły komentarz u mnie.Buziaki
Piekę kolejne ciasto z rabarbarem. Do tej pory piekłam kruche. Ale zachęciłaś mnie tym maślanym. Więc jutro upiekę. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKrysiu jak zawsze cudne ciasto, uwielbiam placek z rabarbarem przepis ciekawy pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńale ciacho, wypróbuję Twój przepis ale może z innymi owocami
OdpowiedzUsuńMusi pięknie pachnieć :) Maślane z rabarbarem - pyszotka :)
OdpowiedzUsuńjuż sobie wyobrażam jakie pysznie wilgotne musiało być ciacho!!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, a że bardzo lubimy rabarbar to sie częstuję:)
pozdrawiam cieplutko, buziaki:)
Ale pyszności! :)
OdpowiedzUsuńWczoraj upiekłam to ciasto. Wyszło idealnie pysznie. Teraz to maślane ciasto będę używać jako baza do ciast z owocami. Pozdrawiam, Sylvia
OdpowiedzUsuńSłodycze muszę omijać szerokim łukiem. Ale jak tu ominąć widząc takie ciasto. Upiekę mini wersję, bo muszę spróbować a i mąż się załapie :) :) ANA
OdpowiedzUsuńOj Krysiu, ja przez Ciebie nie schudnę. Zjadłam całe... :) Buziaki!
OdpowiedzUsuń:) My też zjedliśmy i śladu już po nim nie ma.... Muszę pomyśleć o następnym deserze :)
UsuńŚwietny przepis Krysiu, muszę go koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho do kawki :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam - rewelacja:D
Usuńpyszne, pyszne, pyyyyszneeee:)
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje sie prosty, a ciasto Krysiu wygląda bardzo apetycznie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam dzisiaj to ciasto. Warto było. Ale szkoda, że upiekłam małą blaszkę. Polecam:))) P.
OdpowiedzUsuńWielka szkoda,że rabarbar nie rośnie wszędzie ,pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńDoskonałe ciasto. Jedno z najukochańszych :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPorywam kawałeczek...duży... do herbatki!
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo dobry i bardzo łatwy. Warto z niego korzystać.Zrobiłam to ciasto.Wyszło doskonałe, bardzo smaczne .A jak smakuje do kawy ...mniam ,mniam .Polecam i dzięki za wszystkie wspaniałości na Twoim blogu:)))
OdpowiedzUsuń