Dzisiaj
na obiad niecodzienne danie. Przepis znalazłam dawno temu w jakiejś gazetce.
Wycięłam, włożyłam do zeszytu i tak doczekał się realizacji. Trochę obawiałam się
połączenia mięsa z figami. Nie wiedziałam jaki będzie końcowy efekt. Okazało
się, że medaliony duszone z figami to doskonały pomysł na sycący posiłek. Figi
są bardzo wartościowymi owocami, zawierają co prawda cukier, mają jednak dużo
wapnia i żelaza dzięki czemu są nazywane
owocem przetrwania.
Składniki:
4 kotlety schabowe (o grub.
2 cm każdy)
8 szt. fig suszonych
2 małe cebulki albo szalotki
2 łyżki octu winnego
1 łyżka wina
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól i pieprz
Wykonanie:
Mięso po umyciu posoliłam i
oprószyłam pieprzem. Figi opłukałam i
pokroiłam na kawałki, szalotki pocięłam
w piórka.
Mięso zrumieniłam na
rozgrzanej oliwie z każdej strony po
około 3-4 minuty. Przełożyłam do miseczki i pod przykryciem z folii odłożyłam na
bok. Na tą samą patelnię, na której smażyłam mięso dodałam masło, ocet i
cebulki. Po chwili dodałam figi. Wymieszałam, wlałam łyżkę wina, przyprawiłam
solą i pieprzem. Po chwili duszenia włożyłam kotlety. Podlałam 1 łyżką wody i dusiłam
jeszcze ok. 10 minut. Wówczas mięso nabierze aromatu z sosu.
Ale to pięknie wyszło, jak bym podała na rodzinny obiad takie cudeńko to by wszyscy byli zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że warto się popisać przed rodziną :)
UsuńKrysiu ale mi narobiłaś ochotę na takie danie:) bardzo lubię połączenie smaku mięsa i owoców a z figami jeszcze nie robiłam:) pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńMedaliony na medal! Wyszukane danie. Chętnie skorzystam z podpowiedzi i z przepisu. Pozdrawiam. Max
OdpowiedzUsuńKrysiu ,ale narobiłaś mi apetytu ,przyznam że jeszcze nie próbowałam takiego połączenia:)
OdpowiedzUsuńmmmmmmm, nie dość, że pięknie wyglądają to jeszcze strasznie kuszą :) Bardzo apetyczne !!!!
OdpowiedzUsuńno nie powiem.. Spodobało mi się! :D Oj baaardzooo :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale! Super połączenie mięsa, fig i ten sos. Brawo Krysiu, ślinka mi cieknie... i co ja teraz zrobię? :)
OdpowiedzUsuńMadziu, masz dwa wyjścia. Albo zrób taki obiad, albo.... zapraszam na obiad :)
Usuńoj to musi być pyszne!!! :-)
OdpowiedzUsuńMusi być smakowite i pyszne.Buziaki.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mięsa z dodatkiem owoców, niestety moja druga brzydsza,ale przystojniejsza połowa, nie cierpi takich połączeń, bo nie wie co jest dobre.
OdpowiedzUsuńSos jest boski. :)
Bardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńNie wiem, co napisać... Chciałabym spróbować tego dania, baaardzo!
OdpowiedzUsuńBardzo wykwintnie Krysiu!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńCiekawy pomysł :-)
OdpowiedzUsuńtaki przepis to coś dla mnie - nieskomplikowany a z pewnością pyszny :) !!! Pięknie podane!!!
OdpowiedzUsuńBuziaki :)
http://lamodalena.blogspot.com/
I znowu pyszności:)
OdpowiedzUsuńFigi kojarzą mi się z czymś bardzo słodkim - aż sama jestem ciekawa, jak smakują z mięsem.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają! Bardzo pomysłowe danie :)
OdpowiedzUsuńAle smakowite danie !
OdpowiedzUsuńPrawdziwa uczta dla zmysłów. Jestem bardzo ciekawa tego smaku. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne danie. Wypróbuję na pewno, tylko, że z mięsem drobiowym. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuń