sobota, 17 maja 2014

Medaliony z figami w orientalnym sosie

Dzisiaj na obiad niecodzienne danie. Przepis znalazłam dawno temu w jakiejś gazetce. Wycięłam, włożyłam do zeszytu i tak doczekał się realizacji. Trochę obawiałam się połączenia mięsa z figami. Nie wiedziałam jaki będzie końcowy efekt. Okazało się, że medaliony duszone z figami to doskonały pomysł na sycący posiłek. Figi są bardzo wartościowymi owocami, zawierają co prawda cukier, mają jednak dużo wapnia i żelaza dzięki czemu są  nazywane owocem przetrwania.
 

Składniki:
4 kotlety schabowe (o grub. 2 cm każdy)
8 szt. fig suszonych
2 małe cebulki albo szalotki
2 łyżki octu winnego
1 łyżka wina
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól i pieprz
 
 
 
 
 
 
 
 
Wykonanie:
Mięso po umyciu posoliłam i oprószyłam pieprzem.  Figi opłukałam i pokroiłam na kawałki,  szalotki pocięłam w piórka. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mięso zrumieniłam na rozgrzanej oliwie  z każdej strony po około 3-4 minuty. Przełożyłam do miseczki i pod przykryciem z folii odłożyłam na bok. Na tą samą patelnię, na której smażyłam mięso dodałam masło, ocet i cebulki. Po chwili dodałam figi. Wymieszałam, wlałam łyżkę wina, przyprawiłam solą i pieprzem. Po chwili duszenia włożyłam kotlety. Podlałam 1 łyżką wody i dusiłam jeszcze ok. 10 minut. Wówczas mięso nabierze aromatu z sosu.
 

Do tak przygotowanych medalionów podałam kaszę kuskus. Pasuje doskonale. Jest delikatna, a mięso i sos pyszne.

 
Żałuję, że ten przepis przeleżał wiele lat. Teraz będę częściej przygotowywać podobne potrawy. Jeśli zachęciłam Was do tego przepisu... Życzę SMACZNEGO! Krys

 

24 komentarze:

  1. Ale to pięknie wyszło, jak bym podała na rodzinny obiad takie cudeńko to by wszyscy byli zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że warto się popisać przed rodziną :)

      Usuń
  2. Krysiu ale mi narobiłaś ochotę na takie danie:) bardzo lubię połączenie smaku mięsa i owoców a z figami jeszcze nie robiłam:) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Medaliony na medal! Wyszukane danie. Chętnie skorzystam z podpowiedzi i z przepisu. Pozdrawiam. Max

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu ,ale narobiłaś mi apetytu ,przyznam że jeszcze nie próbowałam takiego połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmmmm, nie dość, że pięknie wyglądają to jeszcze strasznie kuszą :) Bardzo apetyczne !!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. no nie powiem.. Spodobało mi się! :D Oj baaardzooo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają wspaniale! Super połączenie mięsa, fig i ten sos. Brawo Krysiu, ślinka mi cieknie... i co ja teraz zrobię? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, masz dwa wyjścia. Albo zrób taki obiad, albo.... zapraszam na obiad :)

      Usuń
  8. Musi być smakowite i pyszne.Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię mięsa z dodatkiem owoców, niestety moja druga brzydsza,ale przystojniejsza połowa, nie cierpi takich połączeń, bo nie wie co jest dobre.
    Sos jest boski. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiem, co napisać... Chciałabym spróbować tego dania, baaardzo!

    OdpowiedzUsuń
  11. taki przepis to coś dla mnie - nieskomplikowany a z pewnością pyszny :) !!! Pięknie podane!!!
    Buziaki :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Figi kojarzą mi się z czymś bardzo słodkim - aż sama jestem ciekawa, jak smakują z mięsem.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetnie wyglądają! Bardzo pomysłowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Prawdziwa uczta dla zmysłów. Jestem bardzo ciekawa tego smaku. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantastyczne danie. Wypróbuję na pewno, tylko, że z mięsem drobiowym. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń