sobota, 24 maja 2014

Schab Florentine

Zobaczyłam w  programie kulinarnym tv w kuchni+  przepis na ładnie wyglądającą pieczeń.  Zachęcona  jej widokiem postanowiłam taką upiec. Kupiłam więc schab, szpinak  i ... do dzieła.
 

 
Składniki:
1 kg schabu
250 g szpinaku świeżego
200 g surowego, wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
olej do smażenia
100 ml białego wina
 
Wykonanie:
Schab po umyciu i osuszeniu  rozłożyłam na desce. Przekroiłam wzdłuż  ale nie do końca. Na spodzie zostawiłam cieniutki paseczek i rozłożyłam mięso jak książkę. Podobnie postąpiłam z utworzonymi paskami mięsa po bokach. Nacięłam każdy wzdłuż dwukrotnie. W ten sposób otrzymałam długi kawałek mięsa.  Przykryłam folią, rozbiłam delikatnie tłuczkiem.  Oprószyłam solą i pieprzem.  Włożyłam do lodówki.
 

Piekarnik nagrzałam do 180 °C.
Szpinak umyłam, oczyściłam, lekko osuszyłam i włożyłam na rozgrzaną patelnię. Podgrzewałam pod przykryciem.  Po chwili przemieszałam na drugą stronę i znów przykryłam. Kiedy szpinak już był zwiędnięty wyjęłam na papierowy ręcznik, osuszyłam i drobno posiekałam.
Boczek pokroiłam w kosteczkę i przesmażyłam go na suchej patelni na złociste skwareczki.  Wyjęłam z patelni zostawiając tłuszcz i wrzuciłam teraz posiekaną cebulę. Przesmażyłam do zrumienienia i dodałam rozdrobniony ząbek czosnku. Przemieszałam i po ok. minucie wsypałam bułkę tartą i szpinak. Wszystko dokładnie wymieszałam. Przyprawiłam solą i pieprzem. Ten farsz rozsmarowałam równo na moim schabie. Zrolowałam i obwiązałam kuchenną bawełnianą nicią.
 
 

 Na suchej patelni rozgrzałam łyżkę oleju i obsmażyłam moją roladę z każdej strony, tak aby tylko białko się ścięło. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego razem z wytworzonym tłuszczem, wlałam wino i wstawiłam do piekarnika na godzinę. W tym czasie obracałam mięso, żeby piekło się równomiernie z każdej striony. 15 minut przed końcem pieczenia przykryłam przykrywką.
Wyjęłam, chwilę przestudziłam i pokroiłam w grube plastry.
 


 
 
Jedno mogę powiedzieć... tak przygotowany schab  jest bardzo smaczny i soczysty. A jak wygląda? Oceńcie sami. Polecam taki schab i  życzę SMACZNEGO! Krys:)

 

27 komentarzy:

  1. wygląda baaardzo kuszaco, z chęcią bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za ten przepis. Mam schab i nie wiedziałam co z nim zrobić. Na obiad mam proszonych gości. Będzie pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę się pogubiłam w tym przecinaniu mięsa, ale się udało. Ta pieczeń jest bardzo aromatyczna i wspaniała. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Mięsko wygląda rewelacyjnie, fajny przepis na niebanalne wykorzystanie szpinaku:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jest roladą i to jest niebanalne. Pasuje na elegancki obiad. Skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny przepis, schab ze szpinakiem to pyszny zestaw :)))

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota, muszę wykorzystać kiedyś ten przepis na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak zrobiony schab to wyższa szkoła jazdy. Trochę pracy przy nim jest. W końcu to nie bułka z masłem, to wspaniała pieczeń. Najważniejszy jest efekt końcowy i to się Pani udało, Max

    OdpowiedzUsuń
  8. No kochana, wyglada przepysznie, a jesli do tego jest soczysty to musi byc niebo w gebie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawie wygląda i dobrze mieć w zanadrzu jakiś nowy pomysł na schab .

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie bardzo smakowity. No może brakuje mi tutaj jakiegoś sosu,ale to moje fanaberie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Schab w duecie ze szpinakiem - musi być pysznie. Ekefktownie wygląda, w sam raz na proszony obiad. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapraszam Krysiu do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  13. இڿڰۣ-- இڿڰۣ--இڿڰۣ-- இڿڰۣ--
    ♥... Dzień piękny, pogodny .
    ♥... Słońce świeci na niebie .
    ♥... A ja wraz z tym słoneczkiem
    ♥... Ślę uśmiechy dla Ciebie.
    ♥... Serdecznie Cię pozdrawiam
    ♥... i dobry humorek zostawiam.
    இڿڰۣ-- இڿڰۣ--இڿڰۣ-- இڿڰۣ--
    ________ (¯`:´¯)⋰⋰⋰⋰⋰⋰

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis Krysiu. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. pieczeń ze szpinakiem..myslę, że smakowała pysznie : )

    OdpowiedzUsuń
  16. Zestaw idealny, będzie na obiad, u mnie i schab i szpinak bardzo chętnie wcinamy:):)

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda rewelacyjnie :) też się pokuszę o zrobienie podobnej rolady :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda smakowicie i soczyście :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Patrząc po składnikach, myślę, że mogłabym go bardzo polubić.

    OdpowiedzUsuń
  20. Dla mnie taki schab to nowość. Tak fascynująca, że muszę zrobić na weekend. Znakomity pomysł!

    OdpowiedzUsuń