piątek, 30 maja 2014

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kiedy nastaje sezon na rabarbar, ciasto z tym warzywem koniecznie musi się znaleźć na stole. Rabarbar ma wszechstronne zastosowanie w naszej kuchni. Można robić z niego musy, dżemy, ciasta  drożdżowe z rabarbarem, kompot.  Ja proponuję Wam kolejne ciasto z rabarbarem. Tym razem kruche, posypane kruszonką (przepis). Kruszonkę miałam zrobioną wcześniej i zamroziłam do późniejszego wykorzystania. Często tak robię, a potem jak znalazł. Tak jak np. dzisiaj... zapraszam J
 
(blaszka 24x28 cm)

 
Składniki na kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
3 żółtka
180 g masła
½ szklanki  cukru pudru
2  łyżki gęstej śmietany (18%)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
 
Składniki na kruszonkę (przepis tutaj)
150 g (1 ¼ szklanki) mąki pszennej  (typ 450)
50 g (1/4 szklanki) mąki krupczatki  (typ  500)
85 g cukru pudru
125 g masła (82 % tłuszczu)
 
Ponadto:
1 kg obranego rabarbaru
5 łyżek cukru do posypania rabarbaru
1 słoik dżemu (ja użyłam z czarnej porzeczki)
cukier puder do obsypania ciasta
         
Wykonanie:
Rabarbar pokroiłam na małe kawałki, przełożyłam do miski,  zasypałam cukrem i odstawiłam, żeby puścił sok, a następnie wyłożyłam na durszlak, żeby odsączyć z nadmiaru soku.
 

Wykonanie:
Mąkę z cukrem i masłem posiekałam nożem. Dodałam żółtka,  śmietanę i sól. Zagniotłam ciasto. Zawinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
 

Piekarnik nagrzałam do 180 °C.
Ciasto starłam na tarce jarzynowej wprost do blaszki. Wyrównałam powierzchnię, uklepałam i wyłożyłam dżem. Poukładałam rabarbar, obsypałam kruszonką.
Blaszkę z ciastem wstawiłam do piekarnika na około 40 minut.
 
 
Po przestudzeniu upudrowałam cukrem pudrem.

 
 
 

Pyszne, kwaskowe ciasto. Piekłam już ciasto z dodatkiem słodkich truskawek. A dzisiaj inaczej. Dzisiaj lekko kwaskowe z kruszonką. Życzę SMACZNEGO! Krys

 

29 komentarzy:

  1. Takie ciasto jadłam u mojej córki. Jest przepyszne. Dzisiaj porywam Twoje... Buziaki!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, chętnie bym zjadła kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta rabarbarowe:) Ja mrożę na zimę rabarbar. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie się prezentuje, połączenie truskawek i rabarbaru jest pyszne, a co dopiero, gdy dodać kruszonkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wpadam na kawałek, wygląda pysznie. Przyniosę ze sobą dobra herbatę. Wolisz białą, zieloną, czerwona czy czarną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam. Jaką wolę herbatę? Zdecydowanie zieloną :)

      Usuń
  6. Kolejne pyszne ciasto w Twoim wykonaniu. Wygląda cudownie z rabarbarem i tą kruszonką :) zjadłabym kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie ciasta :)) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Absolutnie ciasto do upieczenia w każdym sezonie rabarbarowym:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak pięknie mi zapachniało, to na pewno Twoje ciasto, Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. na rababarbarowe z kruszonką od razu się wpraszam :) najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale wygląda smakowicie! Moja babci taki robi i jest mniam! <3

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam ciasto z rabarbarem, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niedawno miałyśmy takie ciasto.Mama upiekła.Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  14. latem to najlepsze ciasta a kruszonki z krupczatką nie próbowałam ciekawe jak smakuje przy okazji wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszności!!! Prześliczne zdjęcia i dekoracje jeszcze bardziej podkreślają urodę tego ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Krysiu porywam kawałek do porannej kawki, teraz już stanowczo jest za późno, co nie znaczy, ze pogardziłabym:)buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Łał! świetne! muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam kiedyś podobne, ale z dodatkiem fig. Takie ciasta są najlepsze na świecie, niestety mają zdolność znikania jak kamfora.
    Pyszne to Twoje.Pozdrawiam nareszcie ze słoneczkiem

    OdpowiedzUsuń
  19. Ha! I pierwszy raz moge napisac, ze mi slinka nie cieknie, bo wlasnie rabarbar z kruszonka lezy obok mnie i sobie podjadam ;) tylko jak tak na szybciocha bez spodu robilam, sam rabarbar z cukrem i na gore kruszonka, 40 min w piekarniku i gotowe :0 do tego galka lodow waniliowych palce lizac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię dodawać lody np. do szarlotki. Narobiłaś mi apetytu ...:)

      Usuń
  20. mniam!:) u mnie jutro za to będzie jakieś truskawkowe szaleństwo:d bo dziś się nie wyrobiłam już z ciachem :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Oczywiście moja dziewczyna upiekła to wspaniałe ciasto, ale już okruszków nawet nie ma. Było za mało tego ciasta, bo było za dobre. Jaśko

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto pyszne , warte grzechu. Niedawno zrobiłam Twoje ciasto maślane z rabarbarem . Odczekam jeszcze parę dni i zrobię Twoje kruche z kruszonką .Znam ten przepis , dlatego wiem , że jest bardzo pyszne. Rewelecja !!!!!. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Muszę zrobić, bo wygląda obłędnie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń