Składniki na ciasto z tego przepisu:
500 g mąki pszennej
50 g miękkiego masła
ok. 200 – 250 ml zimnej wody
2 żółtka
1 jajko
sól
2 żółtka
1 jajko
sól
Składniki na farsz:
200 g zielonej soczewicy
2 ziemniaki
1 cebula
1 jajko
¼ łyżeczki majeranku
¼ łyżeczki papryki
pieprz ziołowy i czarny
szczypta gałki muszkatołowej
sól
olej do smażenia cebulki
Wykonanie:
Soczewicę wypłukałam pod
bieżącą wodą, zalałam ok. 1 l wody i zostawiłam na noc.
Namoczoną ugotowałam w tej
samej wodzie około 20 minut. W trakcie gotowania posoliłam.
Soczewicę po ugotowaniu wystudziłam.
Przełożyłam na sitko i odcedziłam nadmiar płynu.
Ziemniaki ugotowałam do
miękkości. Odcedziłam i wystudziłam.
Jajko ugotowałam na twardo.
Wystudziłam.
Cebulę posiekałam i zeszkliłam
na oleju.
Wystudzone składniki farszu
zmieliłam w maszynce. Przyprawiłam do smaku pieprzem ziołowym, odrobiną czarnego, majerankiem i słodką papryką. Nie dodawałam
soli, ponieważ soczewicę w trakcie gotowania posoliłam i ziemniaki ugotowałam w
osolonej wodzie. Na koniec dodałam
szczyptę gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszałam.
Z podanych składników na ciasto pierogowe zrobiłam
elastyczne ciasto wg tego przepisu. Przykryłam ściereczką i odstawiłam, żeby
„odpoczęło”.
Z ciasta wykrawałam krążki. Na
każdym układam po łyżeczce farszu. Zlepiłam brzegi i gotowe.
Z tej porcji farszu wyszło 40
pierogów
W rondlu zagrzałam osoloną
wodę. Wkładałam partiami pierogi i po wypłynięciu na wierzch gotowałam około 2
minuty.
Wyjęłam za pomocą łyżki/sitka
i od razu kładłam na półmisek. Okrasiłam zeszkloną cebulką.
Sukces tych pierogów tkwi w
dobrym przyprawieniu. Moje pierogi wyszły wyśmienite. Pyszne. Koniecznie
zróbcie i przekonajcie się. Życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi
miło, jeśli zostawisz komentarz...
pyszne nadzienie:)
OdpowiedzUsuńzjadłabym sobie takie pierożki
OdpowiedzUsuńZ takim nadzieniem jeszcze nie robiłam, swietny pomysł ☺
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi z każdym nadzieniem i w każdej wersji. Z soczewicą są genialne :) Bardzo apetycznie wyglądają Krysiu :) Aż ma się ochotę zjeść.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu :)
Takich nie robiłam muszę więc wypróbować. Wyglądają pysznie ...pozdrawiam Krysiu, buziaki...
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam takich pierogów, aż się chce zrobić. Krysiu jak mnie najdzie na robienie pierogów, to wypróbuje Twój przepis
OdpowiedzUsuńKrysiu wspaniałe pierożki :-) ja uwielbiam je pod każdą postacią, ale tymi zdecydowanie mnie kupiłaś :-)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają. Pozdrawiam Krysiu :)
OdpowiedzUsuńTym razem to Ty mnie zaskoczyłaś nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy farsz Krysiu. Kiedyś robiłam z soczewicą i pieczarkami :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym, muszę w końcu zrobić :-)
OdpowiedzUsuńPierogi lubię wszystkie!!! :)
OdpowiedzUsuń