Taki kapuśniak cieszy się u
mnie w domu ogromnym powodzeniem. Kiedy tylko młoda kapusta pojawia się na
straganach, przygotowuję ją na wiele sposobów. Robię nie tylko kapustę zasmażaną, czy też duszoną z koperkiem i marchewką, albo z kiełbasą... Robię pyszny kapuśniak, który gotuję najczęściej na kostce ze schabu
i wywarze z jarzyn. Jeśli nie jedliście takiego kapuśniaku to koniecznie
zróbcie. Serdecznie polecam J
Składniki:
mała główka młodej kapusty, lub połówka dużej
kość ze schabu
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera lub 1 łodyga
selera naciowego
1 średnia cebula
kawałek pora
3-4 ziemniaki
2 pomidory
koperek
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka domowej vegety
sól i pieprz
Wykonanie:
Kość ze schabu umyłam, włożyłam do garnka, zalałam około 1,5 l
zimnej wody i wstawiłam do gotowania.
Warzywa oczyściłam, umyłam. Drobne
i cienkie ich części pokroiłam.
Ziemniaki pokroiłam w kostkę.
Obraną cebulę opaliłam na
gazem.
Pomidory po zanurzeniu w
gorącej wodzie obrałam ze skórki i pokroiłam w cząstki.
Kapustę poszatkowałam.
Po odszumowaniu wywaru do garnka z kością wrzuciłam
warzywa, dodałam cebulę i przyprawy (listek, ziele i vgetę).
Po zagotowaniu zmniejszyłam
gaz i pozostawiłam do gotowania na średnim ogniu na około 1 godzinę.
Poszatkowaną kapustę przelałam
wrzątkiem na sitku i razem z pomidorami i ziemniakami włożyłam do gotującego
się wywaru.
Pozostawiłam do gotowania
jeszcze na 20-30 minut.
Wyjęłam kość i warzywa.
Pozostałą marchewkę pokroiłam w talarki
i włożyłam z powrotem do zupy. Resztę warzyw wyrzuciłam.
Zupę przyprawiłam do smaku
solą i pieprzem.
Na koniec wsypałam posiekany
koperek.
Ja kapuśniak z młodej kapusty bardzo lubię, u mnie jest w wersji ze śmietaną ale bez ziemniaków. Lubimy do takiego kapuśniaczku ziemniaki tłuczone ze skwareczkami w środku i koperkiem obowiązkowo. Narobiłaś mi ochoty na taką zupkę. Mniam
OdpowiedzUsuńU mnie w domu to jest młoda kapusta, kapusta, kapusta... i młode ziemniaki z koperkiem. Tak mi się ta zupa podoba, że dzisiaj taki kapuśniak na obiad zrobię:)
OdpowiedzUsuńGotuje podobna zupke tylko na miesku drobiowym. Dodaje troche fasoli i papryczke peperoni dla pikanterii. Jest pyszna i lekka.
OdpowiedzUsuńPrzerobiłam już wszystkie kapuściane przepisy, z tego bloga. Oczywiście, że ten kapuśniak również zrobię. Robiłam trochę inaczej. Bez pomidorów i bez ziemniaków. Pozdrawiam i życzę słoneczka :)
OdpowiedzUsuńPyszności:) zwłaszcza teraz, kiedy młoda kapusta jest naprawdę młoda i ma najlepszy smak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
u mnie w domu teraz często bywa taka zupka:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki kapuśniak. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńTaka zupke to uwielbiam i to w dodatku z duza iloscia koperku. Pychotka ! U mnie goscila w zeszlam tygodniu, ale niedlugo znow ja zrobie, bo moje wnuki ja tez uwielbiaja !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cie serdecznie, Krysiu:)
Och zjadła bym :)
OdpowiedzUsuńBył u mnie taki, był i to całkiem niedawno :) Mniam, mniam :) Uwielbiam. Kapuśniaczek rzeczy wspaniała, pyszna. Młoda kapustka to rarytas, teraz jest pyszna! Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńU mnie jest tak samo Krysiu, właśnie przytaszczyłam główkę na zupkę:D
OdpowiedzUsuńmiłego dnia, pozdrawiam słonecznie;)
Pyszny kapuśniaczek, bardzo lubie :-)
OdpowiedzUsuńKocham ten smak. Tak pachnie wiosna i lato. Tak wygląda zdrowie na talerzu Krysiu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńLepiej być nie może :D
OdpowiedzUsuńWiosennie nie może być inaczej jak bez kapustki :)
OdpowiedzUsuńW sezonie musi być obowiązkowo
OdpowiedzUsuńZ młodej kapustki sama pychotka
OdpowiedzUsuńKapuśniak uwielbiam najbardziej z wszystkich zup ,zjem nawt dziś ,choć upał niemiłosierny.
OdpowiedzUsuńtaki kapuśniak to rewelacyjna sprawa! :) teraz, jak jest tyle fajnych warzyw robię taki mix w jednym garze i jest pyszne ;)
OdpowiedzUsuńU nas też taki kapuśniaczek bardzo chętnie jemy, tylko ja nie dodaję ziemniaków, nie mam ostatnio na nie apetytu, a pozostali muszą się mojemu kaprysowi podporządkować ;-)
OdpowiedzUsuńPani Krysiu -pyszny blog ,czekam na kolejne przetwory ,serdecznie pozdrawiam.HALINA
OdpowiedzUsuńmłodą kapustę bardzo lubię i teraz często u mnie gości :) pyszny kapuśniaczek :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takiej zupki... :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńTo świetny pomysł, bo właśnie chciałam ugotować zupę, ale nie mogłam się na żadną zdecydować, a Twój kapuśniak wygląda tak imponująco i wiosennie, że nie można się oprzeć, zrobię w tym tygodniu - dziękuję za inspirację - serdecznie pozdrawiam :-)
Świetny pomysł na jutrzejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńKrysiu pyszna zupka, ja takie uwielbiam, zresztą cała moja rodzinka. Pozdrawiam cię cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńPyszna zupa, u mnie już też była ;)
OdpowiedzUsuńKrysiu, zapisuję, robię taki kapuśniaczek jak tylko wrócę do domu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie...
Ja już pare razy gotowałam kapuśniaczek z młodej kapusty. Uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńO, akurat mam młodą kapustę i całej bym nie przejadła zasmażanej, więc chyba wiem, co będzie jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńKrysiu zupkę zrobiłam, była pyszna i smakowała całej rodzinie - pozdrawiam :-)