SOSY


Sosy przeznaczone są do wzbogacania smaku przygotowanych potraw. Ich lista jest długa i wciąż się rozwija za sprawą fantazji ich twórców, dzięki czemu nasze potrawy zyskują nie tylko na smaku ale również na wyglądzie

___________________________________________________


Śmietanowy sos pomidorowo-bazyliowy


Sos pomidorowy z boczkiem i cebulą


Sos serowy z szynką


Sos z serem gorgonzola, ze szpinakiem



Beszamel... szybki i najłatwiejszy przepis na  pyszny sos


Sos tatarski nie tylko do jajek


Pikantny sos z mango


Sos z białej rzodkwi


Sos musztardowy do pieczeni


Sos z suszonych grzybów


 


   
   
  








  




Sos z sera roquefort

  

 




Sos pieczarkowy
Składniki:
20 dag pieczarek,1 średnia cebula, 2-3 łyżki mąki, sól i pieprz
1/8 l śmietany, cytryna, siekana: natka pietruszki i koperek

Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, umyć i drobno poszatkować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do pieczarek. Zalać 1/4 l wywaru z warzyw lub rosołu. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podprawić mąką, przyprawić solą i pieprzem. Zagotować. Dodać śmietanę, cytrynę do smaku a na końcu posypać natką pietruszki.
___________________________________________________ 

6 komentarzy:

  1. Znam podbny przepis. Ale jeszcze lepszy z borowików (mogą być suszone). Domowy, to domowy. Alicja

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczny jest domowy sos. Ja dodaję jescze koperek. Ależ wtedy pięknie pachnie. A.M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos beszamelowy należy do moich ulubionych. Jest uniwersalny. Można zmieniać niektóre składniki i osiągamy niepowtarzalny smak. Mika

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe sosy są kropką nad i w wielu daniach :)
    Fajny pomysł na zestawienie. Ale bym zjadła taki z suszonych grzybów :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Własnie korzystam z Twojego przepisu. Mam nadzieję, że uda mi się przygotować smaczny sosik :-))

    OdpowiedzUsuń