DANIA MIĘSNE



Dania  mięsne są  ważnym składnikiem dobrego obiadu, czy też eleganckiej kolacji. Nie wszyscy jedzą mięso, ale dla domowników i szczególnych gości chętnie podajemy smaczne, odpowiednio przyprawione i pięknie podane dania mięsne na gorąco lub na zimno. Ten dział mojego MENU jest dla wszystkich entuzjastów  dań mięsnych, którzy szukają ciekawych i smacznych propozycji
__________________________________________________________


Schabowe z marynaty mleczno-cebulowej


Żeberka w sosie słodko - pikantnym


Polędwica wieprzowa z suszonymi pomidorami i mozzarellą


Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z czerwonej cebuli i rozmarynem 


Kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką z  pieczarek i sera


Żeberka z marynaty (Coca-Cola +whisky),  pieczone i grillowane w piekarniku


Aromatyczny schab z... rękawa


Kotlet schabowy panierowany. Tradycyjny kotlet schabowy


Szynka wieprzowa peklowana, pieczona


Frykadele z serem Cheddar


Schab w sosie z czerwonego wina


Schab gotowany, czyli domowa wędlina dla zapracowanych


Schab pieczony w kapuście włoskiej


Juki ułańskie, czyli kieszonki schabowe z farszem


Antrykot z sosem musztardowym


Schab pieczony w miodowym piwie, z orzechowym sosem


Kotlety mielone... po prostu inne


Pieczeń ognista zamiast wędliny


Rolada z karczku z mielonym mięsem

Kotlety mielone... extra danie (karkówka faszerowana jabłkami, zawinięta w waflach)  



Żeberka duszone z pomidorami i porem



Pieczeń ze schabu po huzarsku



Szynka pieczona w rękawie, domowa wędlina



Eskalopki schabowe w sosie pieczarkowym








  

  


  



 







Pieczeń cielęca w sosie własnym










Kotlety mielone z mieszanego mięsa wieprzowego, faszerowane pieczarkami



Karkówka w sosie, z marchewką i kluskami...






Rolada z trzech rodzajów mięs




Schabowe z jabłkami i majerankiem


 






Klopsiki w sosie koperkowym








Zrazy wołowe siekane











  





Pieczeń wołowa z rozmarynem

  
 














 ___________________________________________________________

13 komentarzy:

  1. Ależ przepis! Znam. Ale już dawno jadłem tak zrobiony schab, pod sosem beszamelowym. Jest boski.

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie ze schabem i najlepszym sosem akurat na obiad wielkanocny. Myślę, że sobie poradzę. Trochę mnie martwi to pieczenie schabu. Ale muszę sprostać zadaniu, bo mi zależy. Mam ważnych gości podjąć własnie w niedzielę wielkanocną. Dziękuję za podpowiedź.
    Przy okazji - składam najlepsze życzenia świąteczne, Anita

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam o tym schabie. Podobno to "niebo w gębie". Ale nigdy nie jadłam. Ale teraz widzę jak na zdjęciu wygląda. Poczekam, może się doczekam i zjem. Ala

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowy pasztet, jest o niebo lepszy niż ten kupny! Pozdrawiam, Gosza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna strona poświęcona daniom mięsnym. Są i wyszukane dania i takie proste. Ale tak to przedstawiasz, że czuję jakby ktoś w restauracji podał mi kartę dań. No i problem. Nie wiem co wybrać. Zjadłbym wiele z tej listy. Ale pomalutku. Dopiero tutaj zajrzałem. Pozdrawiam, DANIEL

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy "schab pod beszamelem" mogę upiec jednego dnia, a zapiec go pod beszamelem następnego? Czy wtedy nadal mogę wykorzystać mleko z pieczenia schabu do sosu? Szykujemy większą imprezę i jednego dnia nie ogarnę wszystkiego...
    Z góry dziękuję za odpowiedź i gratuluję fajnego loga i super zmysłu kulinarnego :)
    Pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można przygotowanie tego schabu rozłożyć na dwa dni. Mięso dobrze zabezpieczyć przed wyschnięciem zawijając w folię. Mleko przechować w lodówce. A na drugi dzień postępować dalej jak w przepisie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Mam pytanie czy może byc schab karkowy czy to jest jakaś różnica ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Schab środkowy, jakiego ja użyłam jest delikatnym mięsem, natomiast karkowy należy do twardszych mięs, które przed pieczeniem zazwyczaj się marynuje. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Wszystko pyszne i cudnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię dania mięsne ;)

    OdpowiedzUsuń