CIASTA

Na tej stronie przedstawiam Wam  różne ciasta. Pozwólcie sobie bez wyrzutów sumienia na ciasta lekkie. Jeśli liczycie kalorie, zrezygnujcie z bitej śmietany, lub zastąpcie ją jogurtem, można również zmniejszyć ilość bakalii.  Ale nie rezygnujcie z ciast w ogóle. Wierzę Kochani,  że inspirując się przepisami zawartymi na tej stronie wyczarujecie ciasta na miarę  Waszego zapotrzebowania, Waszych  smaków  i oczekiwań.

_____________________________________________________________________



Cytrynowe ciasto... aromatyczne, wilgotne, puszyste



Ciasto maślane ze śliwkami, z nutą migdałową, z  kruszonką migdałową... pyszne 


Ciasto kefirowe z jagodami i lukrowaną polewą


Ciasto wiśniowe na kruchym spodzie z bezowo-kokosową chmurką









Ciasto z  truskawkami, kruszonką i bezową kratką


Szarlotka błyskawiczna, maślana, pyszna...


Ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem. Pyszne...


Jogurtowiec z brzoskwiniami na kruchym spodzie, który udaje sernik



Kremówka... a może... Napoleonka?













Ciasto ucierane z rabarbarem


Limonkowa baba wielkanocna


Mazurek cygański na waflu


Ciasto ryżowo-twarogowe


Po prostu... szarlotka


Keks


Biszkopt makowy, doskonały do tortów


Strucla z makiem


Piernik staropolski, jeden z najlepszych (cały przepis, krok po kroku)


Ciasto jabłkowo-serowe


Ciasto wieloowocowe


Ciasto jaglane ze śliwkami


Jabłkowo-kokosowy przekładaniec z polewą chałwową







Sernik na zimno z truskawkami



Ciasto kukurydziane z nutą cytryny


 




 
Słoweńska tradycyjna gibanica




  










  

Piernik staropolski




Makowiec pod bezą


Drożdżowy placek z chrupiącymi migdałami i budyniem









  






   
  


  
  
  

  

  

  



   
 
  

 


 
  
 

  
  
 
  
  


14 komentarzy:

  1. Śledzę Twojego bloga, który jak widzę powstał niedawno i jestem pod wrażeniem. Robi się coraz ciekawszy, a przepisy zachęcające. Właśnie przyszła mi ochota na coś słodkiego i tak się zastanawiam co wybrać. Ale wybór padnie chyba na to ciasto czekoladowe. Pozdrawiam, dziękuję, Maria

    OdpowiedzUsuń
  2. Od wyboru do... Faktycznie można wybrać coś dobrego. Korzystałam z Twoich przepisów Krys i wiem, że to co opisujesz jest faktycznie prawdziwe. Można w ciemno robić i sie uda. Cieszę się, że publikujesz to co masz do zaoferowania, Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Baba wyszła znakomicie. Cha! Za pierwszym razem! Dobrze, że nie jest za słodka. Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Krysiu, mam pytanko - czy przy serniku makowym można pominąć ricottę i zastąpić ją w całości twarogiem? Pozdrawiam. Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Myślę, że zastąpienie serka ricotta innym twarogiem do serników nie powinno wpłynąć źle na konsystencję ani smak tego sernika. Małam też pozytywne opinie czytelniczek bloga w e-mailach i komentarzach, które tak właśnie zrobiły. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  5. Pięknie dziękuję za podwójną odpowiedź - tutaj i na onecie :-)
    Sernik wypróbuję na pewno. A poza tym chciałabym powiedzieć, że bardzo podoba mi się Pani stronka, rozbicie przepisów na etapy, doskonałe zdjęcia, ale przede wszystkim pomysły - świetne, nieszablonowe. Z całą pewnością będę tutaj regularnie zaglądała.
    Życzę wszystkiego dobrego i serdecznie pozdrawiam.
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Olu. Dziękuję za miłe słowa. Każdy komentarz i opinia czytelników mojego bloga są dla mnie ważne i są wyzwaniem do dalszej prezentacji przepisów. Mam nadzieję, że znajdzie Pani tutaj potrawę, która będzie Pani ulubioną albo znakomity deser. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  6. Z tego zestawu na tą chwilę zrobiłam ciasto z truskawkami. Wyszło ciasto maślane, delikatne i chciałoby się jeść, jeść, jeść. Fantastyczny przepis. Weronika

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekłam ciasto marchewkowe z orzechami. Pycha!!! Pozdrawiam! Jolka

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasta jak marzenie,pięknie wykonane.Zainspiruję się z pewnością ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały blok, przepisy świetne, inspirujące :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I tak sobie oglądam tę stronkę i się zaśliniłam. Jest pysznie, śliczne zdjęcia i bardzo apetycznie to wygląda. Czuję się tak, jakbym się znalazła w najlepszej cukierni. Brawo Pani Krysiu. Korzystałam już z Pani przepisów, ale lubię też tak sobie wejść na Pani bloga i pooglądać. Pozdrawiam, wierna czytelniczka, Hania:)

    OdpowiedzUsuń