piątek, 5 lipca 2019

Sałatka z piklowanymi warzywami i tartym Beef Jerky

Co zrobić z warzywami, które zostały w lodówce z dnia wczorajszego, albo z dwóch? Co zrobić z rzodkiewką, która trochę zwiędła albo ze szparagami, które straciły jędrność?
To wszystko można wykorzystać robiąc smaczne sałatki, a tym samym dać drugie życie tym zwiędłym warzywom.
Dzisiaj mam dla Was przepis na sałatkę. Do zrobienia jej wykorzystałam warzywa, które „przeleżały się” w lodówce.
Wg tego właśnie przepisu robiłam sałatkę podczas warsztatów kulinarnych Akademii Smaków Sokołów, które odbyły się we Wrocławiu. A tematem przewodnim było Zero Waste (czyli nic do zmarnowania)



Składniki:
sałata rzymska
1 marchewka
kilka rzodkiewek
zielone szparagi
1  średni ogórek
100 ml octu winnego
100 ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka ziaren gorczycy
0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
½  łyżeczki soli
kilka płatków suszonej wołowiny Beef Jerky Sokołów



Wykonanie:
Warzywa (oprócz sałaty) po umyciu  pokroiłam:
rzodkiewkę na cienkie plasterki, marchewkę i ogórka pokroiłam wzdłuż na cienkie długie wiórki,, a szparagi na większe kawałki.



W rondelku zagotowałam ocet z wodą, miodem, solą, pieprzem i gorczycą.
Warzywa zalałam gorącym wywarem i odstawiłam na 30-40 minut do zamarynowania.



Sałatę rzymską podzieliłam na liście, opłukałam i rozłożyłam na pojedyncze listki. Na półmisku ułożyłam łódeczki listków sałaty.
Warzywa odsączyć z zalewy.
Do środka łódeczek z sałaty nałożyłam warzywa.








Bardzo smaczna sałatka, która doskonale smakuje zarówno do grillowanych wędlin, jak i bagietki z ulubionymi dodatkami. Polecam taki sposób wykorzystania warzyw, które przeleżały w lodówce dzień, dwa...  a warzywa wykorzystane do zrobienia tej sałatki odżyją na nowo w całkiem smacznej wersji. Życzę Smacznego! Krys


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...

10 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie przepisy, a sama idea bardzo mi się podoba i oby więcej takich działań:) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonała podpowiedź Krysiu.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis Krysiu, racja, popieram, nic nie może się zniszczyć, wszystko do wykorzystania...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu, bardzo podoba mi się ten przepis, uwielbiam takie sałatki a jak jest tak gorąco to w ogóle nie mam ochoty na mięso, tylko warzywami się zajadam ;D Buziaki, kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie sałatki. Moje ulubione składniki i jak pięknie podane. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o tak, to cosik dla mnie.:)
    Świetny przepis :)
    Ciągle naganiam zaległości, bo ciągle cosik się dzieje...
    My bez przerwy na walizkach...
    Buziaki Krysiu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie, z chęcią bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń