Sernik, który upiekłam powstał z
dwóch rodzajów sera, jakie miałam w lodówce. Dodałam mleko w proszku, kremówkę
i wyszedł pyszny, puszysty sernik, który dosłownie rozpływa się w ustach. Żeby
to sprawdzić i się przekonać pozostaje Wam tylko upiec go i ... rozkoszować
się jego smakiem
(tortownica średn. 28 cm)
Składniki:
400 g sera „Mój ulubiony”
250 g serka mascarpone
330 ml śmietany kremówki (30%)
60 g mleka w proszku
80 g mąki pszennej tortowej
100 g cukru pudru
6 jajek (dużych)
10 dag suszonej żurawiny
½ łyżeczki ekstraktu
waniliowego (brak na zdjęciu)
Ponadto:
cukier puder do posypania sernika
Ponadto:
cukier puder do posypania sernika
Wykonanie:
Żółtka oddzieliłam od białek i
utarłam je (żółtka) na puszystą masę z cukrem pudrem.
Następnie dodałam oba serki i ponownie
zmiksowałam.
Kiedy masa była już dobrze utarta, dodałam przesianą mąkę i mleko
w proszku. Ponownie wszystko dokładnie wymieszałam.
Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyłam
papierem do pieczenia, ale tylko spód.
Piekarnik włączyłam na 180 °C (termoobieg).
Żurawinę namoczyłam w gorącej wodzie.
Śmietankę ubiłam na puch. Najpierw na małych obrotach, potem na
wyższych.
W osobnej misce ubiłam na
sztywno pianę z białek.
Do ubitej masy dodałam ubitą śmietanę i wymieszałam.
Dodałam odciśniętą żurawinę i ekstrakt waniliowy.
Na koniec przełożyłam ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszałam
szpatułką, żeby nie zburzyć struktury piany.
Masę przelałam do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Wyrównałam wierzch i wstawiłam do gorącego piekarnika na ok. 45 minut.
Kiedy wierzch mojego sernika pięknie się zaruminił, wyłączyłam
piekarnik, zostawiłam uchylone drzwiczki i po około 20 minutach wyjęłam sernik z piekarnika.
Po wystudzeniu, obficie upudrowałam go cukrem pudrem
A teraz czas na degustację
Pozostaje mi zachęcić Was do upieczenia tej smacznej wersji mojego
sernika i życzyć Wam SMACZNEGO! Krys :)
Dziękuję za odwiedziny na
moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Wygląda naprawdę pysznie ☺☺
OdpowiedzUsuńidealny serniczek
OdpowiedzUsuńkocham serniki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki. Właśnie kupuję nowy piekarnik więc będzie okazja wypróbować przepis. Pozdrawiam Grażyna
OdpowiedzUsuńNieco Starsza Dziewczyna
Uwielbiam serniki:) ten wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńKrysiu cudowny ,ja jutro piekę sernik pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki do kawy ; )
OdpowiedzUsuńSkorzystam bo kocham serniki!
OdpowiedzUsuńCzy do sera nie dodajemy cukru, tylko posypujemy po wierzchu? Chyba będzie mało słodki
OdpowiedzUsuńOczywiście cukier puder dodajemy do żółtek. Już poprawiłam w przepisie. Pozdrawiam :)
UsuńCzy można zrezygnować z mleka w proszku?
OdpowiedzUsuńWitam. Niestety nie. Mleko w proszku dodaje puszystości. Czasami dodaje się budyń w proszku. Ja dodałam mleko w proszku. Dodanie mleka w proszku i śmietanki sprawiło, że sernik jest taki puszysty. Pozdrawiam :)
UsuńOgladalam dzisiaj "Ewa gotuje" gdzie Pani byla gosciem. Zaciekawił mnie Pani blog i prepis na sernik. Upiekę go za parę dni. Wygląda smakowicie i ma ciekawy przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam. Miło mi, że zajrzała Pani na stronę mojego bloga.
UsuńJeśli chodzi o sernik, to dobrze Pani wybrała. Polecam ten sernik, bo jest naprawdę pyszny. Pozdrawiam i życzę smacznego :)
Witam,czy mogę upiec ten sernik z podwójnej porcji,jeśli tak,to ile piec?.Pozdrawiam i życzę zdrowych i spokojnych świąt☺
OdpowiedzUsuńWitam. Nie ma potrzeby przedłużać pieczenia, jeśli to ma być duża foremka. Myślę, ze chodzi tu o wymiary blaszki: długość i szerokość. Bo gdyby sernik miałby być dużo wyższy, to trzeba by piec dłużej. Można sprawdzić patyczkiem.
UsuńSernik, który upiekłam w tortownicy o średnicy 28 cm, uważam że to duży wypiek. Może lepiej byłoby upiec dwa serniki. Jeśli w piekarniku z termoobiegiem, to w jednym czasie można upiec dwa.
Pozdrawiam i róznież życzę zdrowych i spokojnych Świąt :)