poniedziałek, 26 maja 2014

Jogurtowy torcik z musem truskawkowym

Na taki upał najlepsze są desery na zimno.  Najbardziej sprawdzają się te zrobione z galaretką, owocami, z bitą śmietaną... Zainspirowałam się przepisem, który zobaczyłam  na blogu „Piekarnik na emigracji” (klik).  Zrobiłam więc deser w formie torciku bez pieczenia, właśnie na zimno z musem truskawkowym. Jeśli nie wiecie co zrobić z kupionymi właśnie truskawkami, zachęcam Was do tego przepisu J
 


 (tortownica średn. 21 cm)
 
Składniki:
150 g ciasteczek amaretti
50 g masła roztopionego, wystudzonego
 
Mus:
½ l zmiksowanych truskawek
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
3 łyżki cukru
4 łyżeczki żelatyny
50 ml wrzącej wody
 
Masa jogurtowa:
400 g jogurtu greckiego
100 ml mleka
250 ml kremówki  30%
1 łyżeczka cukru pudru
4 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
 
Dodatkowo:
100 ml kremówki 30%
1 łyżeczka żelatyny (rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody)
 
Wykonanie:
Dno tortownicy wysmarowałam masłem.
Piekarnik  nastawiłam na 180 °C.
Ciasteczka rozkruszyłam  na piasek, wymieszałam  z masłem i wylepiłam dno tortownicy. Wstawiłam do piekarnika na 15 minut. Wystudziłam. Wstawiłam do lodówki do oziębienia.
 

Zajęłam się wykonaniem musu:
Żelatynę zalałam małą ilością wrzącej wody, wymieszałam dokładnie i pozostawiłam do wystudzenia.
Zmiksowane truskawki podgrzałam w rondlu, wsypałam cukier i dodałam sok z cytryny. Wymieszałam. Kiedy już mus był gorący (nie dopuścić do zagotowania) wlałam żelatynę i dobrze wymieszałam, żeby składniki dobrze się połączyły. Odstawiłam do miski z wodą, żeby mus się oziębił. Od czasu od czasu przemieszałam.
 

Przygotowałam masę jogurtową:
Żelatynę zalałam bardzo gorącym mlekiem. Wymieszałam, żeby nie było grudek. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
Kremówkę ubiłam na sztywno, dodając pod koniec 1 łyżeczkę cukru pudru.
Do misy miksera przełożyłam jogurt, wsypałam cukier, wystudzoną żelatynę i zmiksowałam. Śmietanę dodawałam małymi porcjami i lekko wymieszałam łopatką.
 

Na schłodzony spód ciasteczkowy w tortownicy wykładałam na przemian masę jogurtową i mus truskawkowy. Na koniec przemieszałam patyczkiem do szaszłyków.
 

Na wierzch wylałam ubitą kremówkę wymieszaną z wystudzoną żelatyną.  Wygładziłam wierzch i wstawiłam do lodówki na całą noc.
 
 
 

  
Torcik pysznie smakuje i ładnie wygląda. Zachęcam Was do zrobienia i życzę SMACZNEGO! Krys

 

44 komentarze:

  1. Krysiu! Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędnie wygląda ten tort! Super taki jogurtowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Torcik? To prawdziwy tort na zimno. A jaki piękny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę ładnie wygląda. Przepis biorę i zrobię taki na dzień dziecka. Oj ślinka mi cieknie na samą myśl. Ola

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowny !!! wtrąbiłabym teraz do kawki z dziką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglada!, moje ulubione owoce:)i zawsze znikną zanim zdążę pomyslec co z nich zrobic:)Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. aj, aj-pyszności! Mmmm... zjadłabym sobie choć kawałeczek takiej małej rozpusty.. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm pycha! :D Mam ciasto z truskawek w lodówce idę papusiać:D

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne połączenie Krysiu i baaaardzo na czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki śliczne truskawkowe wzorki:) Musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie ;]

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pyszności, truskawkowe szaleństwo w najlepszej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ty Krysiu to masz talent kulinarny, znów świetny przepis....pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  15. Powinnaś dostać nagrodę za ten i wiele innych przepisów. Nie można od tego tortu oczu oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszności ,pięknie wygląda .Krysiu ty to masz rękę do wypieków!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniały przepis, a torcik wygląda baardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. mmm.... tak nagle, zupełnie niespodziewanie zrobiłam się potwornie głodna!

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepięknie się prezentuje, a jak musi smakować !!! :) pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  20. O to coś dla mnie!
    Wszystko co dotyczy truskawek pożeram ;)
    A Twój torcik jest wyśmienity!

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie lubię tortów ze względu na ciężkie masy i bitą śmietanę. Ale ten wygląda przepysznie i lekko - taki bym chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Krysiu wspaniały torcik, tym bardziej z truskawkami czyli coś zupełnie na czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Krysiu, jestem cała w zachwycie! I choć przeróżności robię na bazie truskawek, to sposób jaki zaprezentowałaś urzeka mnie, zapisuję , zrobię, bo mój Małż(On)ek uwielbia duuuuuuuuużo galaretki.
    Pozdrawiam sezonowo-truskawkowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci się podoba :) Wobec tego życzę raz jeszcze smacznego :)

      Usuń
  24. Prawdziwe arcydzieło! Wygląda tak doskonale, że aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Dostałam ślinotoku na sam widok :) Pyszności :))

    OdpowiedzUsuń
  26. pięknie się prezentuje!!! wreszcie nadszedł sezon truskawkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Torcik z musem wygląda wspaniale. Poproszę kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Jestem zachwycona tym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  29. ale pysznie się prezentuje! cudowny:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Swietnie wyglada, az chcialloby sie go zjesc. Dziekuje za bardzo fajny przepis:):)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda pięknie i apetycznie, wspaniałe zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  32. Na jaką formę jest ten przepis? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod głównym zdjęciem jest napisane: tortownica średnicy 21 cm. Pozdrawiam :)

      Usuń
  33. Można użyć mrożonych owoców do musu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można, ale trzeba je najpierw rozmrozić i dalej postępować jak w przepisie. Pozdrawiam :)

      Usuń