wtorek, 20 maja 2014

Zupa porowa z ziemniakami

Kiedy zrobiłam tę zupę, pomyślałam że muszę podzielić  się tym przepisem z Wami. Myślę, że znajdą się amatorzy na taką niby zwyczajną zupę, a jednak inną.  Jest delikatna dzięki subtelnej słodyczy porów a doskonały akcent stanową tutaj skwarki z boczku. Trudno mi jest rozpisywać się bardziej na temat smaku tej treściwej zupy. Najlepiej ją spróbować....
 

 


 
 
Składniki:
50 g masła
500 g oczyszczonych porów pokrojonych w plasterki
1 duża cebula drobno posiekana
2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w plasterki
100 ml białego wina
1 l bulionu z warzyw  (lub z kurczaka)
sól i pieprz
150 g boczku surowego, wędzonego pokrojonego w kosteczkę
2 łyżki posiekanego szczypiorku
 
 
 
 
Wykonanie:
W rondlu roztopiłam masło, wrzuciłam pory i cebulę. Wymieszałam i smażyły się  około 8 minut, aż zmiękły.  Wlałam wino i dodałam ziemniaki. Po chwili wlałam gorący bulion. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku i pozostawiłam na małym gazie 10 minut.
 

 Na suchej patelni usmażyłam boczek. Kiedy powstały zrumienione skwarki, zdjęłam z patelni i przełożyłam na talerzyk.
Zupę zmiksowałam. Ale nie robiłam z niej musu. Jeśli jest taka potrzeba można ją jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa gotowa. Jest gęsta, ma grudkowatą konsystencję. A smak?... spróbujcie J
Nam smakowała. Podałam ją w miseczkach posypaną szczypiorkiem i skwarkami z boczku.
 
 

Pyszna. :) Jeśli będziecie mieli ochotę na taką zupę, życzę SMACZNEGO! Krys

Przepis pochodzi z książki Annie Bell „ZUPY”

 

25 komentarzy:

  1. No to jutro ugotuję. Wygląda smakowicie. Jak już kiedyś pisałam, uwielbiam zupki. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak Krysiu, ja też tak jak Basia mam pomysł na pyszną zupkę...buziaki...

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, że zupa przypadła Wam moje Kochane do smaku :)

      Usuń
  2. Hihihi, ja też jutro ugotuję:) Poprzednie Twoja zupka była pyszna, rodzinka wspomina. Nie mogę ich za bardzo rozpieszczać, dlatego tylko raz była. Specjalnie kupiłam białe wino. Fajnie, że i w tej się przyda.
    Pozdrawiam cieplutko :):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja chętnie bym wpadła na taką zupkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście zapraszam. Daj znać to ją zrobię :)

      Usuń
  4. uwielbiam porową, moja mam robi wyśmienitą! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No to mam zupę na jurto :)
    Dzięki Krysiu:):):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pięknie ją zaserwowałaś. Boczek, pory, Krysiu, taka zwykła jest właśnie ta niezwykłą!

    OdpowiedzUsuń
  7. Krysiu, bardzo lubię takie zupy-kremy no i bardzo lubię pory, więc tak ja Aga - mam zupę na jutro:)
    Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super zupka, treściwa i sycąca :) takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo pożywna i smaczna zupka :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smaczna na pewno uwielbiam pory.

    Miłej środy życzę i pozdrawiam wiosennie :-))

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna, treściwa zupa krem z dodatkiem boczku:)
    pycha:)
    Krysiu robię nieco inaczej, choć wiele się nie różnią:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z przyjemnością się na nią skuszę! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam zupę z pora za taki ostry jego posmak. To jedno z moich popisowych dań.

    OdpowiedzUsuń
  14. skwarki z boczku! moja mama też bardzo często dodaje je do zup

    OdpowiedzUsuń
  15. To ja poprosze taką jedna porcyjkę :)
    A wiesz Krysiu, że mam siostrę która jest twoją imienniczką? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Słyszałam o niej same superlatywy, ale jeszcze ani nie robiłam, ani nie jadłam. Jak tylko będę teraz robiła zupę, to na pewno wypróbuję właśnie porową:))

    OdpowiedzUsuń
  17. To moja ulubiona zupa :) Robię bardzo podobnie, ale bez wina. Teraz z młodych ziemniaków musi być pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Robię podobną i przyznam, że to jedna z ulubionych. Podoba mi się sposób podania - niezwykle apetyczny!

    OdpowiedzUsuń