sobota, 7 stycznia 2017

Filet z indyka duszony w kapuście,  z pieczarkami

Dzisiaj mam dla Was przepis na danie z indyka. Postanowiłam go zapiec w kapuście, dodałam pieczarki i wszystko otuliłam aromatem ziół i przypraw. Wyszło pyszne danie


Składniki:
filet z indyka (około 800 g)
1 średnia główka kapusty
300 g pieczarek
1 cebula (brak na zdjęciu)
2 pomidory
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła klarowanego
4 łyżki oleju
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka oregano
sól
świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:
Mięso pokroiłam w duże kawałki.
Czosnek przecisnęłam przez praskę.
Igiełki rozmarynu posiekałam.
Oregano zmiażdżyłam w moździerzu.


Wszystko przełożyłam do miseczki, dodałam zmielony kminek, sól, pieprz i 2 łyżki oleju.
W tej mieszance obtoczyłam pokrojone kawałki mięsa.
Miskę przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 5 godzin  (co najmniej 3 - 4 godziny).


Kapustę drobno poszatkowałam.
Pomidory sparzyłam gorącą wodą, zdjęłam skórkę i pokroiłam w kostkę.
Cebulę posiekałam.
Pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plasterki.

Na dużej patelni rozgrzałam 2 łyżki  masła i zeszkliłam na nim cebulę.
Posiekaną kapustę dołożyłam do cebuli, posoliłam. Dusiłam na  średnim ogniu i kiedy kapusta puściła sok dodałam pokrojone pomidory i przecier pomidorowy.
Wymieszałam i po chwili duszenia zdjęłam z gazu.


Na drugiej patelni rozgrzałam łyżkę masła i wrzuciłam pieczarki. Chwilę podsmażyłam na średnim ogniu. Posoliłam, oprószyłam pieprzem i zdjęłam z ognia.


Mięso wyjęłam z lodówki i przełożyłam na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki). Obsmażyłam krótko z każdej strony. Zdjęłam z ognia.


Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Kapustę przełożyłam do dużego naczynia do zapiekania.
Na kapuście rozłożyłam kawałki indyka a na wierzchu położyłam pieczarki.
Naczynie przykryłam i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 50 minut.


Wspaniale się upiekło. Po kuchni rozniósł się zapach przypraw i ziół.




Jeśli lubicie mięso z indyka to polecam tak przygotowanego, który idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Życzę SMACZNEGO! Krys


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...



49 komentarzy:

  1. Indyk to bardzo delikatne mięsko. Lubię je. Duszony z takimi dodatkami musi smakować wspaniale :) Czasem nie mam pomysłu na mięso drobiowe, więc z pewnością wykorzystam Twój pyszny przepis.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis na pewno z niego skorzystam pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne mięso. Najzdrowsze ze wszystkich. Ciekawy przepis. Lubię indyka, tak więc chętnie skorzystam z tego przepisu, żeby urozmaicić obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie danie z indyka to murowany sukces na świątecznym obiedzie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne danie. Lubię takie. :-) Pozdrawiam cieplutko w ten mroźny dzionek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe,kocham mięsa różnorodne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Alez pysznie u Ciebie Krysiu, jak zawsze

    OdpowiedzUsuń
  8. Krysiu świetne danie, lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jeszcze nie rozkręciłam się w kuchni w tym roku, ale chyba zacznę od Twojego dania, Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo lubię mięso z indyka a tym daniem jestem zachwycona! nie omieszkam ten przepis wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie się zastanawiałam co zrobić z filtrem z indyk, który leży w mojej zamrażarce ;) dziękuję za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis super, lubię indyka ale tak w kapuście jeszcze nie robiłam.
    Pozdrawiam Krysiu cieplutko, miłej niedzieli...

    OdpowiedzUsuń
  13. Własnie dziś kupiłam kilogramowy udziec, chyba będzie pasował do kapusty. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Krysiu pysznie wyglądające danie, chętnie bym spróbowała jak smakuje:)
    pozdrawiam wręcz gorąco ;)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  15. Chętnie przepis wypróbuję Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne jedzonko :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Krysiu, nie miałam jeszcze okazji: Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Z pewnością wypróbuję. Wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Krysiu, wygląda wspaniale :) w sam raz na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  20. To musi smakować wyśmienicie! :) Z chęcią zjadłabym dzisiaj taki obiadek!

    OdpowiedzUsuń
  21. aromatyczny ten indyk musiał być! Musze się pokusić o takie połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Krysiu, wpraszam się do Ciebie na pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Często brakuje mi pomysłów na dania z kapustą, więc ten z pewnością popełnię.

    OdpowiedzUsuń
  24. super pomysł na obiad i niestandardowe wykorzystanie kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo ciekawe danie:) Muszę spróbować, zwłaszcza że lubię mięso z indyka oraz kapustę. Też używam masła klarowanego. Czasem robię je sama, a czasem kupuję gotowe:)

    OdpowiedzUsuń
  26. kapustka, pieczareczki ... mmm pyszności :) trzeba o wypróbować! :) Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Niezwykle ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Mniam :) wszystkie składniki mam akurat w lodówce więc chyba sprawa jutrzejszego obiadu rozwiązana :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Pani Krysiu stęskniłam się za Panią i Pani przepisami :) czekam z utęsknieniem i serdecznie pozdrawiam. Mam nadzieję, że ma się Pani dobrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Teraz się rehabilituję (jestem po operacji) i mam nadzieję szybko wrócić do gotowania, pieczenia i blogowania :) Cieplutko Panią pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Pani Krysiu w takim razie życzę Pani duuużo, duuużo zdrowia i czekam z utęsknieniem na nowe przepisy.

      Usuń
    3. witam w takim razie dużo dużo zdrówka życze i pozdrawiam

      Usuń
  30. Zrobiłam to pyszne danie. Tyle urozmaicenia na talerzu. Jestem młodą mężatką i stawiam pierwsze kroki jako gospodyni domowa. Korzystam z Pani bloga i uczę się gotować. Skutecznie.
    Te filety w kapuście to rarytas. Mięciutkie i pyszne. Zaskoczyłam tym daniem nie tylko gości ale nawet samą siebie. Dziękuję i pozdrawiam:) Anita

    OdpowiedzUsuń
  31. Fajny przepis. Czy filtrujesz wodę używaną do gotowania? My mamy filtr redox fitaqua, który daje wodę o odpowiednim odczynie, wzmacniającym odporność.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Tak, filtruję wodę do gotowania. Używam Britę. A o filrze redox fitaqua czytałam. Fajne, ciekawe rozwiązanie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  32. Pięknie skomponowane danie, bardzo kusi, bo to są moje smaki - przepis zapisany w głowie - tymczasem życzę dużo zdrówka - pozdrawiam Halina :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Wspaniałe, pyszne danie. Bardzo nam smakowało. Lubię i często robię indyka na różne sposoby. Zwłaszcza z tego bloga. Ten filet z indyka z kapustą to świetne połączenie. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Smakowity obiadek. Skopiuję do ulubionych :-)

    OdpowiedzUsuń
  35. Aż mi ślinka pociekła na ten widok ! :)

    OdpowiedzUsuń