Składniki:
filet z indyka (około 800 g)1 średnia główka kapusty
300 g pieczarek
1 cebula (brak na zdjęciu)
2 pomidory
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła klarowanego
4 łyżki oleju
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka oregano
sól
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Mięso pokroiłam w duże
kawałki.Czosnek przecisnęłam przez praskę.
Igiełki rozmarynu posiekałam.
Oregano zmiażdżyłam w moździerzu.
Wszystko przełożyłam do
miseczki, dodałam zmielony kminek, sól, pieprz i 2 łyżki oleju.
W tej mieszance obtoczyłam
pokrojone kawałki mięsa.Miskę przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 5 godzin (co najmniej 3 - 4 godziny).
Kapustę drobno poszatkowałam.
Pomidory sparzyłam gorącą
wodą, zdjęłam skórkę i pokroiłam w kostkę.Cebulę posiekałam.
Pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzałam 2
łyżki masła i zeszkliłam na nim cebulę.
Posiekaną kapustę dołożyłam do
cebuli, posoliłam. Dusiłam na średnim
ogniu i kiedy kapusta puściła sok dodałam pokrojone pomidory i przecier
pomidorowy.Wymieszałam i po chwili duszenia zdjęłam z gazu.
Na drugiej patelni rozgrzałam
łyżkę masła i wrzuciłam pieczarki. Chwilę podsmażyłam na średnim ogniu.
Posoliłam, oprószyłam pieprzem i zdjęłam z ognia.
Mięso wyjęłam z lodówki i przełożyłam na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki). Obsmażyłam krótko z każdej strony. Zdjęłam z ognia.
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Kapustę przełożyłam do dużego
naczynia do zapiekania.Na kapuście rozłożyłam kawałki indyka a na wierzchu położyłam pieczarki.
Naczynie przykryłam i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 50 minut.
Wspaniale się upiekło. Po
kuchni rozniósł się zapach przypraw i ziół.
Jeśli lubicie mięso z indyka
to polecam tak przygotowanego, który idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Życzę
SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Indyk to bardzo delikatne mięsko. Lubię je. Duszony z takimi dodatkami musi smakować wspaniale :) Czasem nie mam pomysłu na mięso drobiowe, więc z pewnością wykorzystam Twój pyszny przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Wspaniały przepis na pewno z niego skorzystam pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie
OdpowiedzUsuńIdealne mięso. Najzdrowsze ze wszystkich. Ciekawy przepis. Lubię indyka, tak więc chętnie skorzystam z tego przepisu, żeby urozmaicić obiad:)
OdpowiedzUsuńTakie danie z indyka to murowany sukces na świątecznym obiedzie:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie. Lubię takie. :-) Pozdrawiam cieplutko w ten mroźny dzionek :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe,kocham mięsa różnorodne!
OdpowiedzUsuńWykwintnie i to bardzo.
OdpowiedzUsuńAlez pysznie u Ciebie Krysiu, jak zawsze
OdpowiedzUsuńKrysiu świetne danie, lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nie rozkręciłam się w kuchni w tym roku, ale chyba zacznę od Twojego dania, Krysiu :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię mięso z indyka a tym daniem jestem zachwycona! nie omieszkam ten przepis wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się zastanawiałam co zrobić z filtrem z indyk, który leży w mojej zamrażarce ;) dziękuję za przepis ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis super, lubię indyka ale tak w kapuście jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Krysiu cieplutko, miłej niedzieli...
Krysiu, buziaki kochana, zdrowiej...
UsuńDziękuję :)
UsuńWłasnie dziś kupiłam kilogramowy udziec, chyba będzie pasował do kapusty. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńKrysiu pysznie wyglądające danie, chętnie bym spróbowała jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam wręcz gorąco ;)
buziaki
Chętnie przepis wypróbuję Krysiu :)
OdpowiedzUsuńPyszne jedzonko :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPysznie, nie ma co :-)
OdpowiedzUsuńTakie obiady zjadam ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, nie miałam jeszcze okazji: Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie.
Z pewnością wypróbuję. Wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńKrysiu, wygląda wspaniale :) w sam raz na obiad:)
OdpowiedzUsuńPyszne danie Krysiu :-)
OdpowiedzUsuńTo musi smakować wyśmienicie! :) Z chęcią zjadłabym dzisiaj taki obiadek!
OdpowiedzUsuńaromatyczny ten indyk musiał być! Musze się pokusić o takie połączenie ;)
OdpowiedzUsuńKrysiu, wpraszam się do Ciebie na pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńCzęsto brakuje mi pomysłów na dania z kapustą, więc ten z pewnością popełnię.
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na obiad i niestandardowe wykorzystanie kapusty :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie:) Muszę spróbować, zwłaszcza że lubię mięso z indyka oraz kapustę. Też używam masła klarowanego. Czasem robię je sama, a czasem kupuję gotowe:)
OdpowiedzUsuńMmm pyszne jedzonko)))
OdpowiedzUsuńkapustka, pieczareczki ... mmm pyszności :) trzeba o wypróbować! :) Buziaki :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńMniam :) wszystkie składniki mam akurat w lodówce więc chyba sprawa jutrzejszego obiadu rozwiązana :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie,pycha.
OdpowiedzUsuńPani Krysiu stęskniłam się za Panią i Pani przepisami :) czekam z utęsknieniem i serdecznie pozdrawiam. Mam nadzieję, że ma się Pani dobrze.
OdpowiedzUsuńWitam. Teraz się rehabilituję (jestem po operacji) i mam nadzieję szybko wrócić do gotowania, pieczenia i blogowania :) Cieplutko Panią pozdrawiam :)
UsuńPani Krysiu w takim razie życzę Pani duuużo, duuużo zdrowia i czekam z utęsknieniem na nowe przepisy.
Usuńwitam w takim razie dużo dużo zdrówka życze i pozdrawiam
UsuńZrobiłam to pyszne danie. Tyle urozmaicenia na talerzu. Jestem młodą mężatką i stawiam pierwsze kroki jako gospodyni domowa. Korzystam z Pani bloga i uczę się gotować. Skutecznie.
OdpowiedzUsuńTe filety w kapuście to rarytas. Mięciutkie i pyszne. Zaskoczyłam tym daniem nie tylko gości ale nawet samą siebie. Dziękuję i pozdrawiam:) Anita
Fajny przepis. Czy filtrujesz wodę używaną do gotowania? My mamy filtr redox fitaqua, który daje wodę o odpowiednim odczynie, wzmacniającym odporność.
OdpowiedzUsuńWitam. Tak, filtruję wodę do gotowania. Używam Britę. A o filrze redox fitaqua czytałam. Fajne, ciekawe rozwiązanie. Pozdrawiam :)
UsuńPięknie skomponowane danie, bardzo kusi, bo to są moje smaki - przepis zapisany w głowie - tymczasem życzę dużo zdrówka - pozdrawiam Halina :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, pyszne danie. Bardzo nam smakowało. Lubię i często robię indyka na różne sposoby. Zwłaszcza z tego bloga. Ten filet z indyka z kapustą to świetne połączenie. Polecam :)
OdpowiedzUsuńPyszności ☺
OdpowiedzUsuńSmakowity obiadek. Skopiuję do ulubionych :-)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka pociekła na ten widok ! :)
OdpowiedzUsuń