czwartek, 23 stycznia 2014

Szarlotka z musem i orzechami pekan

Dawno nie piekłam szarlotki. Dzisiejszą zrobiłam eksperymentalnie. Jest z lekko kwaskowata bo z wyraźną nutą żurawiny,  przełamaną słodyczą orzechów pekan i miodu. Zdawać by się mogło, że jest zbyt wiele składników, ale to tylko pozornie tak brzmi. Szarlotka jest wyjątkowa w smaku.
 

 
 


 
 
 
 
 
 
Składniki na spód:
200 g biszkoptów
¼ szklanki brązowego cukru
120 g roztopionego  masła
1 łyżeczka cynamonu
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki na masę:
2 kg jabłek (szara reneta)
sok z cytryny
10 dag żurawiny
1 opakowanie galaretki cytrynowej
Składniki do wykonania musu:
1 łyżka miodu
50 g masła
¼ szklanki cukru
75 g orzechów pekan
 
Wykonanie:
Biszkopty przełożyłam do foliowego woreczka i  za pomocą wałka rozgniotłam je na miał. Wsypałam do miski, dodałam masło,  cukier i cynamon. Wszystkie składniki  dokładnie wymieszałam, przesypałam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i ugniotłam.
 
 
 
Jabłka , umyłam, obrałam, pokroiłam do garnka w kosteczkę i skropiłam sokiem z cytryny. Dodałam masło, cukier i żurawinę i na małym gazie prażyły się około 10 minut. Do gorących jabłek wsypałam galaretkę. Wymieszałam i przełożyłam masę do tortownicy.
 
 

Piekarnik nagrzałam do 180°C i zrobiłam mus:
... do rondelka wsypałam cukier, dodałam masło i miód i kiedy się zagotowało włożyłam orzechy, lekko wymieszałam i przelałam na masę jabłkową. Wstawiłam do piekarnika na 30 minut.
Po ostudzeniu i wyjęciu z formy włożyłam do lodówki do schłodzenia.
 
 
 
Moja szarlotka jest inna niż dotychczasowe, które upiekłam. Jest delikatna o konsystencji musu, z wyczuwalnym smakiem miodu i żurawiny.
 
 

Orzechy pekan pomimo, że są delikatne dają się chrupać. Szarlotka jest po prostu pyszna...
 

Spróbujcie i przekonajcie się, że warto szukać swoich, nowych smaków J Życzę SMACZNEGO! Krys

22 komentarze:

  1. Uuuuwielbiam, szarlotkę, a takiej jeszcze nie jadłam?
    Pora spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj Krysiu, miałam wystawić dzisiaj swoją szarlotkę, ale przy Twojej wygląda ona jak nie powiem co:(
    Pysznie jak zawsze i bardzo podobają mi się te orzeszki:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, dziękuję za miły komentarz. Twoja szarlotka pewnie jest i smaczna i wystawna:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Pyszna ,z orzechami ,poezja ,patera też bardzo ładna ,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Mam słabość do szarlotek. Ta jest doskonała, bo dodatkowo z moimi ulubionymi orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się imponująco. Moje ulubione orzechy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotki są przepyszne, ale Twoja to poezja !!! Pozdrawiam Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyśmienita szarlotka, aż ślinka cieknie na sam widok :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jacieeeee jakiego smaku narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczna,uwielbiam każde ciasto z jabłkami.No i te doskonałe orzechy,super.

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam ciasta z jabłkami:) wygląda kusząco:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uszczęśliwiłaś mnie tym przepisem, zawiera wszystko to co lubię, a dodatek orzechów to juz po prostu niebo w gębie. :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Nawet nie chce myslec jak to smakowalo:-) Kocham szarlotki w kazdej wersji, a ta wyglada nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pachnie przez ekran. Uciekam, bo zgłodniałam. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie się prezentuje , ciekawe połączenie :) Zjadłabym taką szarlotkę :) Chyba się skuszę i zrobię:))

    OdpowiedzUsuń
  15. wspaniała! uwielbiam pekany, więc szarlotką jestem zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  16. Po szarlotce pozostało tylko wspomnienie i smak. Orzechy dodały smaczku całej szarlotce. Zjedliśmy i czekamy na kolejne słodkie szaleństwo. Jaśko

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł z biszkoptami, prześliczna ta szarlotka. Mogłabyś podesłać kawałeczek? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie podesłałabym Ci kawałeczek, ale... niestety nawet okruszków już nie ma :(

      Usuń
  18. Wszystkie szarlotki są super, ale Twoja jest taka wysoka i wygląda niesamowicie pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń