Chciałam zrobić rogaliki, do
których potrzebowałam nadzienie. Nie wiedziałam jakie wybrać. Może z różą....
może z makiem...? W końcu pomyślałam, że
zrobię z nadzieniem orzechowym. Nie miałam gotowej masy, więc musiałam ją zrobić. Dlatego pomyślałam,
że przy okazji zrobię zdjęcia, opiszę i będzie post o tym jak zrobić
taką najłatwiejszą orzechową masę do deserów.
Jak pomyślałam tak zrobiłam.
Pewnie przyda się tym, którzy nie wiedzą jak zrobić taką masę...
Składniki:
300 g obranych orzechów
włoskich
60 g cukru pudru
2 łyżki miodu
½ łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki gęstej kremowej śmietany
otarta skórka z jednej cytryny
Wykonanie:
Orzechy zmieliłam w blenderze.
Do miski wsypałam wszystkie składniki i wymieszałam.
I to wszystko. To jest
najłatwiejsza w wykonaniu masa do deserów. Przyda się do ciastek, bułeczek, tortów...
ale ją widzę w drożdżowych rogalikach:)
OdpowiedzUsuńKrysiu, zrobię sobie taką masę, świetny pomysł a Ty masz ich tak wiele. Pozdrawiam cieplutko...
OdpowiedzUsuńBardzo przydatny przepis, chętnie skorzystam:)
OdpowiedzUsuńNa pewno się przyda do świątecznych wypieków :)
OdpowiedzUsuńkolejny przepis wart spróboania, a orzechów u nas od groma :)
OdpowiedzUsuńO, tak ostatnio myślałam, że mogłabym zrobić jakieś rogaliki lub bułeczki, ale nie miałam pomysłu z czym... No to teraz już wiem, spróbuję z taką masą, bo pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńMnie się pierwsze na myśl rogaliki nasunęły :-)Super, uwielbiam orzechowe i na pewno skorzystam :-)
OdpowiedzUsuńAle robisz mi ochotę na takie wspaniałości... Tak mam ochotę na jakieś pyszności orzechowe. Dosłownie jakbyś wiedziała na co mam smaka. Marzę o rogalikach z taką masą. Moja mama takie kiedyś robiła, ale dziwnym trafem kompletnie o nich zapomniała. Muszę jej przypomnieć :) Pozdrowionka wtorkowe :) Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł Krysiu, bardzo ci dziękuje :-) w drożdżowych wypiekach będzie smakowało mniam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna odmiana od tradycyjnego nadzienia, wypieki z tą masą pysznie na pewno będą smakowały !
OdpowiedzUsuńChętnie wykorzystam przepis Krysiu :)
OdpowiedzUsuńFajnie, że go opublikowałaś :)
Pyszna!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taką masę w cieście :) rogaliki z pewnością były wyśmienite! :)
OdpowiedzUsuńŚwietna! do slodkości jest idealna
OdpowiedzUsuńi to jest najsmaczniejsze nadzienie do rogalików:)
OdpowiedzUsuńPyszna pasta.
OdpowiedzUsuńCoś pysznego:)
OdpowiedzUsuńTaka domowa masa jest najlepsza, rogaliki smakują wówczas wybornie :-)
OdpowiedzUsuńdo orzechowych smaków mam słabość :)
OdpowiedzUsuńTo proste, coś dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego farszu nie jadłam, ale sądząc po przepisie to jest pyszny
OdpowiedzUsuńMasę już mam. Jest taka jak trzeba. Czyli wspaniała. Jutro zabieram się za rogaliki :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis! Bardzo dziękuję :) kruche rogaliki z tą masą upieczone - niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńJaka ma być ta śmietana?, dziękuję za odpowiedz
OdpowiedzUsuńŚmietana może być 18%. Ważne, żeby była gęsta. Np. na opakowaniu śmietany Mlekowita jest napisane: gęsta, natomiast Bakoma jest napisane: gęsta i kremowa.... Pozdrawiam :)
UsuńWłasnie potrzebuję do rogali.Dziękuję
OdpowiedzUsuńPolecam taką właśnie masę. Zawsze się udaje, a rogaliki smakują wyśmienicie. Pozdrawiam :)
Usuń