wtorek, 25 października 2016

Masa orzechowa do... rogalików, bułeczek...

Chciałam zrobić rogaliki, do których potrzebowałam nadzienie. Nie wiedziałam jakie wybrać. Może z różą.... może z makiem...?  W końcu pomyślałam, że zrobię z nadzieniem orzechowym. Nie miałam gotowej masy, więc musiałam ją zrobić. Dlatego pomyślałam, że przy okazji zrobię zdjęcia,  opiszę i będzie post o tym jak zrobić taką najłatwiejszą orzechową masę do deserów.
Jak pomyślałam tak zrobiłam. Pewnie przyda się tym, którzy nie wiedzą jak zrobić taką masę...


 


Składniki:
300 g obranych orzechów włoskich
60 g cukru pudru
2 łyżki miodu
½ łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki gęstej kremowej śmietany
otarta skórka z jednej cytryny







Wykonanie:
Orzechy zmieliłam w blenderze.





Do miski wsypałam wszystkie składniki i wymieszałam.




I to wszystko. To jest najłatwiejsza w wykonaniu masa do deserów. Przyda się do ciastek, bułeczek, tortów...


Polecam, bo jest smaczna i zawsze się udaje. Uda się każdemu. Życzę SMACZNEGO! Krys



Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 





27 komentarzy:

  1. ale ją widzę w drożdżowych rogalikach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu, zrobię sobie taką masę, świetny pomysł a Ty masz ich tak wiele. Pozdrawiam cieplutko...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo przydatny przepis, chętnie skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno się przyda do świątecznych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kolejny przepis wart spróboania, a orzechów u nas od groma :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, tak ostatnio myślałam, że mogłabym zrobić jakieś rogaliki lub bułeczki, ale nie miałam pomysłu z czym... No to teraz już wiem, spróbuję z taką masą, bo pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie się pierwsze na myśl rogaliki nasunęły :-)Super, uwielbiam orzechowe i na pewno skorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale robisz mi ochotę na takie wspaniałości... Tak mam ochotę na jakieś pyszności orzechowe. Dosłownie jakbyś wiedziała na co mam smaka. Marzę o rogalikach z taką masą. Moja mama takie kiedyś robiła, ale dziwnym trafem kompletnie o nich zapomniała. Muszę jej przypomnieć :) Pozdrowionka wtorkowe :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł Krysiu, bardzo ci dziękuje :-) w drożdżowych wypiekach będzie smakowało mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajna odmiana od tradycyjnego nadzienia, wypieki z tą masą pysznie na pewno będą smakowały !

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie wykorzystam przepis Krysiu :)
    Fajnie, że go opublikowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo lubię taką masę w cieście :) rogaliki z pewnością były wyśmienite! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. i to jest najsmaczniejsze nadzienie do rogalików:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Taka domowa masa jest najlepsza, rogaliki smakują wówczas wybornie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. do orzechowych smaków mam słabość :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy takiego farszu nie jadłam, ale sądząc po przepisie to jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  17. Masę już mam. Jest taka jak trzeba. Czyli wspaniała. Jutro zabieram się za rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniały przepis! Bardzo dziękuję :) kruche rogaliki z tą masą upieczone - niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Jaka ma być ta śmietana?, dziękuję za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana może być 18%. Ważne, żeby była gęsta. Np. na opakowaniu śmietany Mlekowita jest napisane: gęsta, natomiast Bakoma jest napisane: gęsta i kremowa.... Pozdrawiam :)

      Usuń
  20. Własnie potrzebuję do rogali.Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam taką właśnie masę. Zawsze się udaje, a rogaliki smakują wyśmienicie. Pozdrawiam :)

      Usuń