czwartek, 26 czerwca 2014

Sernik potrójnie czekoladowy

Widziałam kilka wersji tego pysznego i pięknie wyglądającego sernika. Zapragnęłam go zrobić na szczególną okazję. A taka właśnie się nadarzyła. Obchodziliśmy niedawno Dzień Ojca. I właśnie na ten dzień ten sernik zrobiłam dla mojego Kochanego Taty.  Gdyby moja Mama była, z pewnością na Jej święto zrobiłabym również coś pysznego, ale...
Tatuś był wzruszony, bo obiad był pyszny (to  co podałam na obiad opiszę w osobnym poście), deser wspaniały i dzień był radosny. Zachęcam więc Was do zrobienia takiego sernika na Waszą szczególną okazję J
 

(tortownica średn. 22cm)
 
Składniki:
1 kg sera na sernik (Mój ulubiony)
200 g gorzkiej czekolady (70%)
200 g mlecznej czekolady
200 g białej czekolady (Wedel)
100 g cukru pudru
4 łyżki żelatyny
¼ l gorącej wody
500 ml śmietanki (30%)
 
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany (30%)
1 łyżeczka masła
 
Wykonanie:
Ser zmiksowałam na gładką masę. Rozłożyłam w jednakowych ilościach do trzech miseczek.
 
 
 Każdą czekoladę  oddzielnie rozpuściłam w kąpieli wodnej.
  
 
 
 
Przestudzone czekolady wymieszałam z serem.  Tak więc miałam w trzech miseczkach trzy kolory masy serowo-czekoladowej.
Cukier puder dodałam (po 50 g)  tylko do sera z gorzką i mleczną czekoladą. Czekolada biała jest słodka, więc już nie dosładzałam.
Śmietanę ubiłam z 1 łyżką cukru pudru, którą dodałam pod koniec ubijania. Rozłożyłam do trzech kolejnych miseczek.
  
 
 
 Na dno tortownicy rozłożyłam folię aluminiową. Zapięłam obręcz. Oderwałam wystającą folię.
 
 
 
Żelatynę rozpuściłam w gorącej wodzie. Podzieliłam na 3 części i kiedy lekko przestygła (nie może być zimna) wmieszałam ją do poszczególnych mas serowo-czekoladowych. Ale należy to robić i szybko i ostrożnie. Do żelatyny dodałam łyżkę masy, wymieszałam, dołożyłam drugą łyżkę masy i po wymieszaniu całość przełożyłam do masy serowo-czekoladowej. Teraz należy szybko wymieszać, żeby nie było grudek żelatyny. Połączyłam delikatnie z bitą śmietaną.
Najpierw w ten sposób wymieszałam masę z czekoladą gorzką. Wyłożyłam ją na spód tortownicy, wyrównałam wierzch i wstawiłam na chwilę do zamrażarki.
Masę z mleczną czekoladą również wymieszałam w ten sam sposób z żelatyną i bitą śmietaną i wyłożyłam do tortownicy na poprzednią warstwę. Wstawiłam do zamrażarki. Na koniec wymieszałam żelatynę z  masą z białą czekoladą i bitą śmietaną. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
 

Wszystkie składniki polewy rozpuściłam w kąpieli wodnej. Kiedy lekko przestygła wylałam ją na sernik. Wygładziłam nożem i tortownicę wstawiłam ponownie do lodówki, żeby polewa zastygła.
W ten sposób  powstał piękny, pyszny sernik na zimno w trzech kolorach czekolady. 
 

 
 

 

Nie żałuje trudu, jakiego się podjęłam, bo warto dla takiego sernika.... Polecam, zachęcam, zapraszam i ... życzę SMACZNEGO! Krys

Witaj! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz, Krys 
 

75 komentarzy:

  1. Krysiu to prawdziwe arcydzieło!!! Po pierwsze ciasto wspaniale wyrosło, ale te warstwy...obłędnie to wygląda!a smak musi być nie z tej ziemi. :))
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm, jakoś nie potrafię zrozumieć jak sernik na zimo może wyrosnąć...

      Usuń
  2. Jak zwykle, Krystynko , jestem pod urokiem Twoich zdjęć, sposobu prezentacji kolejnych czynności.
    Staranność na najwyższym poziomie, bo o smaku tego sernika nie wątpię.
    Dla Mamy , czy dla Taty taki dowód miłości jest wielką radością.
    Twój trud zaowocował pod każdym względem.Pozdrawiam deszczowym porankiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, bardzo dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam Cię słonecznie :)

      Usuń
  3. jak zawsze coś pysznego u Ciebie, sernik obłędny

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu sernik wygląda wspaniale i dlatego przygotuję go dla siebie:) na moją małą rocznicę:) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. od razu zapisuję do przetestowania:) robi się tak prosto, a efekt cudny!!!!:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest trudny do zrobienia. Zajmuje tylko trochę czasu. Polecam :)

      Usuń
  6. Krysiu, taki sernik to arcydzieło!!! jeszcze nigdy takiego jeszcze nie jadłam :) bardzo podoba mi się przepis i z pewnością wypróbuje :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, warto go zrobić i rozkoszować się tym smakiem :)

      Usuń
  7. Rewelacja, połączenie moich marzeń sernik i czekolada:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to jedne z najlepszych połączeń smakowych :)

      Usuń
  8. Szczęściarz z tego Taty, że ma taką córkę i TAKI SERNIK :))) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne są te Twoje desery.Często nie piszę komentarzy,ale przeglądam wszystkie Twoje wpisy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam w niedzielę gości na córki urodziny, chyba się skuszę i wypróbuję przepis:):)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzenie czekoladoholika, czyli również moje :). Wygląda pysznie, wykonanie perfekcyjne i bardzo apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przecudnie ! I tak to prosto i pięknie opisałaś, że mam wrażenie że może i mnie by się udał. Ale chyba zbyt pracochłonne jak na moje możliwości i poczekam może ktoś mi zrobi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląd boski, oj dobrze, że śniadanie mam zaliczone :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Krysiu, mnie, prawdziwej sernikomaniaczki, do zjedzenia takiej słusznej porcji Twojego sernika, nie trzeba by było długo namawiać;) Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  15. aż zaluje że,nie lubie wyrobow z zelatyną bo, wygląda apetycznie.Jednak tak sobie myśle ze, wersja pieczona takiego potrójnie czekoladowego, bylaby tez świetna.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można upiec. Będzie również smaczny :)

      Usuń
  16. To może chociaż mały kawałeczek dla mnie? pozdrawiam ciepło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basieńko z miłą chęcią... następnym razem, bo po tym serniku niestety śladu nie ma. Pozdrawiam Cię :)

      Usuń
  17. Ten serniczek jest cudowny ,a smak pewnie nie do opisania .

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda tak bosko, że mam ochotę oblizać monitor.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie :) Rozbawiłaś mnie :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  19. Krysiu! Sernik wygląda zachwycająco! Wręcz doskonale! Mam na niego straszną ochotę :) Szkoda, że na weekend wyjeżdżamy, bo bym zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepięknie się prezentuje i na pewno wspaniale smakuje. Pozdrawiam Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Co za wspanialosci dzis Krysiu nam prezentujesz. Takiego pieknego sernika jeszcze nie widzialam!! Wyglada jak ptasie mleczko. Na pweno swietnie smakuje. Musze koniecznie to zrobic, wyglada tak zachecajace, ze chyba zrobie to zaraz nie czekajac soboty! Dziekuje Ci kochana Krysiu za wspanialy przepis i pozdrawiam Cie goraco:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Elu, że Ci się podoba. Koniecznie zrób, bo faktycznie smakuje jak ptasie mleczko :)

      Usuń
  22. pyszny jest też go robie od lat

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, jest tak smaczny, że na pewno nie raz go jeszcze zrobię :)

      Usuń
  23. Przepis cudowny , wart grzechu :) Ślinka cieknie.....na pewno go wypróbuję :) Wygląda nieziemsko !!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się pochwalisz, jak Ci smakował :)

      Usuń
  24. o to coś dla nas , uwielbiamy serniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Krysiu śliczny sernik. Ty jesteś mistrzynią, wszystko co robisz jest perfekcyjne śliczne i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło przeczytać taki komentarz. Cieszę się, że Ci się sernik podoba. Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  26. chyba zachlapałam klawiaturę tak mi ślinka pociekła na jego widok hehehe jesteś mistrzynią w każdym calu ☺

    OdpowiedzUsuń
  27. wieki mnie tutaj nie było :( Ależ załuję :(
    A jakie cuuudoooo <3 <3 zakochałam się totalnie.. dostanę kawałek? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żałuj więc :) A na porcję takiego sernika zapraszam innym razem, bo ten już został zjedzony :)

      Usuń
  28. Wygląda świetnie. Szkoda,że jestem na diecie :P

    OdpowiedzUsuń
  29. Wow genialny deser, sernik wygląda jak pieczony :) kiedyś robiłam, ale tylko z jednego rodzaju czekolady, taki jest ciekawszy

    OdpowiedzUsuń
  30. Muszę go w końcu zrobić, bo wygląda fantastycznie :) Idealnie Ci Krysiu wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  31. bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Sernik mistrzowski :) Też się za niego zabieram i zabieram. Na razie popatrzę na Twój i sie pozachwycam, a jak najdzie mnie wena to wyczaruję swój :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Krysiu, sernik wygląda obłędnie! Muszę go zrobić!! Ale jak czytam przepis, to nie wiem w którym momencie połączyć ubitą śmietanę z masą czekoladową.... przed dodaniem żelatyny czy po ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups :) Już uzupełniłam. Śmietanę dodałam po dodaniu żelatyny. Pozdrawiam :)

      Usuń
  34. Wygląda ślicznie i tak zapewne smakuje, jesteś mistrzynią kuchni Krysiu...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  35. Mniam :D jak dla mnie warstwa mogłaby być jedna tylko biała, bo bardzooo lubię białą czekoladę, ale te warstwy wyglądają tak elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Krysiu tworzysz prawdziwe cuda. Uwielbiam ciasta a to wygląda i pewnie smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  37. dziś biorę się za niego, dam znać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będzie smakował :)

      Usuń
    2. cudowne ciacho, pięknie wszystko pokazałaś, bardzo wszystkim polecam, a Tobie Krysiu dziękuję za wspaniały przepis :)

      Usuń