Kiedy zabrakło mi majonezu,
szybko zrobiłam następny. Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na
domowy, a więc najlepszy majonez, który robi się w oka mgnieniu. Jeśli nie
robiliście nigdy sami, to teraz jest właśnie ten moment, żeby spróbować po raz
pierwszy
Składniki:
1 żółtko jajka
sparzonego(od szczęśliwej kury)
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka musztardy (stołowa, delikatesowa)
1 łyżka octu (10%) lub 2 łyżki
octu winnego
2 łyżeczki cukru pudru
ok. 200 ml oleju
Wykonanie:
W misce miksera umiesiłam
żółtko, dodałam cukier i musztardę,
wlałam ocet i oprószyłam wszystko solą i pieprzem do smaku. Włączyłam
mikser. Miksowałam najpierw na niskich obrotach, po chwili zwiększałam prędkość
i w tym czasie cienkim strumieniem wlewałam olej.
Gęstość majonezu zależy od
ilości oleju.
Większa ilość dodanego oleju wpływa na
to, że majonez podczas miksowania staje się bardziej gęsty.
Na kolor wpływa to, ile i jakiej użyjecie musztardy. Majonez będzie gładki o lśniącej konsystencji, jeśli dodacie pieprzu drobno zmielonego, natomiast pieprz grubo zmielony i musztarda np. rosyjska zawierająca wyraźnie widoczne ziarenka gorczycy powoduje, że majonez ma widoczne grudki. Ale to tylko efekt wizualny. Zróbcie taki, jaki będzie Wam smakował.
Na kolor wpływa to, ile i jakiej użyjecie musztardy. Majonez będzie gładki o lśniącej konsystencji, jeśli dodacie pieprzu drobno zmielonego, natomiast pieprz grubo zmielony i musztarda np. rosyjska zawierająca wyraźnie widoczne ziarenka gorczycy powoduje, że majonez ma widoczne grudki. Ale to tylko efekt wizualny. Zróbcie taki, jaki będzie Wam smakował.
Majonez gotowy.
Dla porównania pokazuję Wam dwa zdjęcia majonezu, który zrobiłam z dwoma rodzajami musztardy. Oba są smaczne
Dla porównania pokazuję Wam dwa zdjęcia majonezu, który zrobiłam z dwoma rodzajami musztardy. Oba są smaczne
Gotowy majonez przełożyłam do
słoika. Jego trwałość jest krótka, ponieważ nie zawiera konserwantów, więc nie
można go zbyt długo przechowywać w lodówce. Najwyżej tydzień.
Robicie majonez domowy, czy
kupujecie gotowy?
Jeśli zdecydujecie się zrobić,
życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli
zostawisz komentarz...
Krysiu znam ten przepis mama mnie nauczyła taki robić i wiem że jest bardzo dobry /jedno co zmieniłam na początku nie daje cukru pudru tylko jak jest gotowy to doprawiam przyprawami pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych fajnych wpisów
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię domowy majonez. Czasem go przyrządzam. Jest dużo zdrowszy od kupnego :)
OdpowiedzUsuńdomowego nie robiłam jeszcze nigdy:)
OdpowiedzUsuńDomowy majonez jest najlepszy - smak o niebo lepszy niż sklepowy i wiemy co jemy :) Pyszny pomysł Krysiu na rewelacyjny majonez, a z takim majonezem sałatka lub jajko smakuje dużo lepiej :)
OdpowiedzUsuńjuz od dawna nie kupuję majonezu, taki domowy nie ma sobie równych:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie i miłego tygodnia życzę:)
Pamiętam czasy,gdy mama robiła majonez domowy,pyszny,gęsty:)
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy, ale ja jakoś nie mogę się nigdy zebrać, aby zrobić. Lenistwo Krysiu :)
OdpowiedzUsuńOooo - widzę, że naprawdę fajna sprawa! :)
OdpowiedzUsuńPotrzebuję takiego domowego majonezu, bo do tych sklepowych nie mam zaufania za grosz.
Super - do domowych sałatek - najlepszy.
Pozdrawiam :)
Muszę zrobić, bo domowego jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe i nieskomplikowane :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
W smaku nie ma porównania do kupnego! Smakowitości :)
OdpowiedzUsuńakurat za majonezem nie przepadam, ale domowy i tak musi być lepszy od sklepowego :)
OdpowiedzUsuńMuszę zacząć robić własny!
OdpowiedzUsuńZ przepisu skorzystam, przyznaje, dawno nie robiłam majonezu...buziaki...
OdpowiedzUsuńMój tata zawsze przygotowywał domowy majonez do sałatek.
OdpowiedzUsuńChyba czas wrócić do takiego. :)
Właśnie brakło mi majonezu,biorę się do roboty.dzięki za łatwy przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis, zapisałam..:)Pozdrówka!
OdpowiedzUsuńMajonez domowy jest najsmaczniejszy :)
OdpowiedzUsuńOdwiedzam pierwszy raz Pani bloga , jestem pod wrażeniem . Wywołała Pani na mojej twarzy uśmiech i wspomnienia .. właśnie natrafilam na majonez z przepisu mojej mamy który robię od lat ... potwierdzam pychota . Chętnie zostanę u Pani i poszperam w przepisach. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń