Kiedy dostałam kolejny kosz z
jabłkami do przerobienia, szybko zabrałam się do pracy. No bo przecież inne przetwory czekają w kolejce do zrobienia. Ogórki, pomidory, buraczki, sałatki...
Przyszła pora na zrobienie
musu z jabłek, który doskonale sprawdza się do naleśników, do pieczywa...
Składniki:*
2,5 kg obranych oczyszczonych
i pokrojonych jabłek (papierówki)
3 łyżki wody
6 łyżek cukru
sok wyciśnięty z ćwiartki
cytryny
¼ łyżeczki mielonego imbiru
* Podaję proporcje na 2,5 kg pokrojonych jabłek. Ja zrobiłam mus z podwójnej porcji. Nie podaję też ile jabłek miałam do przerobienia, ponieważ część to były spady i dużo odeszło, część ładne jabłka
Wykonanie:
Do rondla z grubym dnem wlałam wodę, wsypałam
część jabłek i połowę cukru. Następnie dodałam pozostałe jabłka i resztę cukru.
Rondel wstawiłam do gotowania.
Wymieszałam. Po zagotowaniu, zmniejszyłam ogień i mieszałam jabłka, żeby nie
przywarły do dna. Woda szybko wyparowała a jabłka prażyły się zmniejszając
swoją objętość.
Po około 10 minutach gotowania
część jabłek rozpadła się na mniejsze cząsteczki. Masa jabłkowa zaczęła gęstnieć.
Teraz jest czas, żeby masę
albo zblendować, albo przetrzeć przez sito. Ja zrobiłam to za pomocą blendera.
Na koniec wlałam sok z
ćwiartki cytryny, wsypałam odrobinę imbiru. Trzeba spróbować, bo jeśli jabłka
były zbyt kwaśne, to można dosłodzić, można wsypać cynamon, cukier waniliowy.
Wszystko wg uznania.
Gotowy mus wymieszałam i
pozostawiłam na malutkim ogniu. Jak już zaczął bulgotać, to przekładałam do
wyparzonych słoiczków, szybko zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do
całkowitego wystudzenia.
Słoiczków z musem nie trzeba
pasteryzować.
Kolejne słoiczki powędrowały
na półkę do spiżarni.
Czy zapełniacie już swoje
półeczki z przetworami w spiżarniach, piwniczkach? Może skusicie się na
zrobienia takiego musu z jabłek? Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny
na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Ja juz tez przerobilam sporo jablek na ppdobny mus. To moj 'must have' w spizarni:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo lubię domowe przetwory, a mus z jabłek szczególnie. Z imbirem nigdy nie robiłam, dodaję cynamon 😊
OdpowiedzUsuńKiedyś wypróbuję w połączeniu z imbirem.
Maja mama taki robiła. Super jest w naleśnikach. Tak najbardziej lubię. Uwielbiam wprost :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńJak to wszystko ładnie wygląda :) A jak smakuje. Bardzo lubię naleśniki z jabłkami. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńtaki mus to obowiązująca pozycja na mojej liście;D
OdpowiedzUsuńa moja spiżarnia już jest pełna, a gdzie tam do końca
Buziaki przesyłam
Mam w planach. W ubiegłym roku zrobiłam kilka słoiczków i szybko zniknęły z półki spiżarni. W tym roku zobaczę na ile starczy jabłek. Mniam mniam.
OdpowiedzUsuńTeZ taki niedawno robiłam, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu nigdy nie mogło zabraknąć takiego musu na zimę. Teraz nawet gdy ja nie zdążę sobie takiego przygotować, to w rodzinnej piwnicy zawsze czeka na mnie kilka słoiczków :)
OdpowiedzUsuńNa pewno go zrobię taki mus. Na razie zrobiłam kilka słoiczków przecier pomidorowego na zupę. Niestety brak czasu nie pozwala mi na więcej 😍 pozdrawiam serdecznie 😍 😘
OdpowiedzUsuńSuper jest ❤
OdpowiedzUsuńJabłuszka robię każdego roku, są potem do naleśników!
OdpowiedzUsuńPychota, lubię zajadać ciepły mus prosto z gara na pieczywie!:-)
OdpowiedzUsuńIdealny, a potem do naleśników :-) Mniam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki mus :-) do naleśników czy placków idealne :-)
OdpowiedzUsuńMoja babcia kiedyś robiła. Pychotka. :)
OdpowiedzUsuńDomowe przetwory, marynaty, kiszonki, dżemy, konfitury i soki to doskonały sposób na to, żeby zamknąć w słoikach to, co najcenniejsze – smak, aromat i bogactwo składników odżywczych sezonowych warzyw i owoców.
OdpowiedzUsuń