niedziela, 24 lutego 2013

Ciasto jabłkowo-orzechowe

Niedawno, wróciłam z krótkiego pobytu u rodziny z okolic Lublina i Warszawy i przywiozłam jak zwykle  sprawdzone, ale dla mnie nowe przepisy. Dzisiaj jeden z nich. Przepis mojej kuzynki Tereski, którą serdecznie pozdrawiam. Ciasto jadłam u niej,  bardzo mi smakowało, więc postanowiłam dołączyć  je do przepisów na moim blogu. Dzisiaj upiekłam go po raz pierwszy, pisząc jednocześnie na blogu cały przepis.
  
 
Składniki:
(na blaszkę 29x24 cm)
1,5 kg jabłek (szara reneta)
10 dag żurawiny
2 łyżki cukru
2 szklanki mąki
3 jajka
4 łyżki oleju
2 płaskie łyżeczki sody
25 dag orzechów włoskich
 
Wykonanie:
Jabłka umyłam, obrałam i pokroiłam do miski  w małą kostkę,  zasypałam żurawiną i cukrem.
 
 
  
Wymieszałam, przykryłam talerzykiem, na którym postawiłam garnek z wodą, żeby całość  obciążyć. Miskę zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Pod wpływem tego ciężaru jabłka puszczą sok.
Na drugi dzień przystąpiłam do następnego etapu.
Wymieszałam mąkę, 3 żółtka, olej, sodę i dodałam do jabłek z  żurawiną i wymieszałam mikserem. Orzechy podzieliłam na mniejsze cząstki,   wsypałam  do masy jabłkowej i wymieszałam łyżką.
 
 
Dodałam ubitą pianę z 3 białek.
Blaszkę (24x29 cm) wysmarowałam tłuszczem, wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej przygotowaną masę.
Wstawiłam do piekarnika na 180⁰ C na 40 minut. Po sprawdzeniu patyczkiem, że ciasto jest już upieczone, wyjęłam do ostygnięcia. 
 
 
  
Jak widać udało się znakomicie. Teraz kolej na Was. Życzę powodzenia i smacznego;) Krys

7 komentarzy:

  1. Świetny przepis-widać w tym pasję.Lubię takie ciasta wspaniałe,ja robię nieco inne ,ale to Twoje kusi i to bardzo.....Grażka

    OdpowiedzUsuń
  2. Można jabłka utrzeć, wtedy można ciasto zmieszać, upiec (i zjeść) od razu. Tak robię, świetne jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można utrzeć jabłka. Można zmieszać ciasto, upiec... i zjeść od razu, jak piszesz, ale wówczas będzie to... szarlotka. Też taką lubię. Ale moja propozycja jak widzisz jest na trochę inne ciasto. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  3. Ciasto bardzo smaczne, nie jest suche. Nie jest trudne w wykonaniu, jedynie trzeba odczekać żeby przejść do drugiego etapu. Polecam, Aga

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Krysiu,czym moge zastapic zurawine,u nas w Niemczech jeszcze nie spotkalam zurawiny,a ciasto chcialabym upiec.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żurawinę można zastapić rodzynkami. Ale ciasto będzie bardziej słodkie. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  5. Dziekuje Pani Krysiu za odpowiedz, w piatek zabieram sie za pieczenie,mysle,ze sie uda.

    OdpowiedzUsuń