Znudził się Waszym dzieciom biały ser, albo kanapki z szynką, czy też jajecznica z pieczarkami? Mam dla Was pomysł na domowy topiony serek (może być z ulubionymi dodatkami) wykonany własnoręcznie z pomocą dzieci.
Do
jego przygotowania potrzebne będą:
Składniki:
30 dag białego
sera (polecam ser półtłusty na wagę)
2 łyżki masła
pieprz do smaku
sól do posypania sera
1 jajko (niekoniecznie)
A wykonanie ?
....bardzo proste.
....bardzo proste.
Na talerzu ułóżcie pokrojony, albo pokruszony ser, posypcie
solą i pozostawcie pod przykryciem na 3-4 dni.
W dniu przygotowania należy stopić masło, dodać ser, smażyć mieszając, aż powstanie jednolita,
masa. Teraz można dodać jajko, dobrze wymieszać i....... gotowe.
Serek przekładamy do salaterki. Smacznego!
Do takiego serka pod koniec
smażenia można dodać ulubione dodatki:
- podsmażone, drobno
posiekane pieczarki, przyprawione
czosnkiem i tymiankiem
- rozdrobniony, pozbawiony
skórki i gniazd nasiennych` pomidor
- kminek, ale trzeba go dodać
w początkowej fazie smażenia serka
- pokrojoną w kosteczkę szynkę
Taki serek jest
fantastyczny, smaczny, bez
niepotrzebnych konserwantów i co
najważniejsze wykonany z pomocą naszych
dzieci a
smakuje....hmm niesamowicie ;) Krys
Serek smażony-często to robiłam szczególnie wiosną,bardzo lubię z kminkiem,jajkiem i z koperkiem.Pychota-polecam,tylko zapach przy gliwieniu tego serka jest nie do zniesienia przez domowników...Zosia62
OdpowiedzUsuńJa tez znam ten serek. Jak go robię to muszę być sama w domu bo zaraz słyszę skargi na zapachy. Ale mimo to czasami nie mogę się oprzeć pokusie. A ten dostępny w sklepach to jednak nie to samo co domowy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Bogusia
Proste i zawsze się sprawdza.Warto robić.Arnika
OdpowiedzUsuńDziaj rano smażyłam ten serek. Dodałam pieczarki. Bardzo dobre rozwiazanie, kiedy zostaje nam trochę twarogu. Ja posoliłam wczoraj wieczorem. Zostawiłam do rana i usmażyłam. Fanasyczny. Lenka
OdpowiedzUsuń