Do wykonania tych rożków
zainspirowała mnie książka „Ciasta i desery”
Marka Łebkowskiego. Pokazała mi ją moja bratanica Kasia, którą serdecznie pozdrawiam. Kilka
przepisów jego autorstwa tak bardzo skusiło mnie do wykonania tych pyszności,
że postanowiłam sama je zrobić i podzielić się z Wami. Mam nadzieję, że Was tez
skusi....;
Czas 1,5 godz.
Składniki:
15 dag mąki
2 jajka
10 dag masła
1 łyżka śmietany
15 dag orzechów włoskich mielonych
10 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Oddzieliłam żółtka od białek. Na masło przesiałam mąkę i całośąć posiekałam nożem.
Roztarłam palcami. Dodałam żółtka, śmietanę
i zagniotłam ciasto. Zawinęłam
kulę ciasta w folię i włożyłam do lodówki do schłodzenia na 30 minut.
W tym czasie ubiłam białka z
cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na sztywna pianę, dodałam orzechy i całość
wymieszałam
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowałam
i podzieliłam na 20 kawałeczków. Z każdego uformowałam placuszki grubości ok. 0,5 cm.
Następnie przekroiłam na połówki i wyszło mi 40 sztuk.
Na każdej połowce ułożyłam na środku masę orzechowo-białkową.
Zlepiłam brzegi ciasteczek zostawiając szerszą stronę nie zlepioną. W ten sposób
utworzą się trójkątne rożki.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, ułożyłam rożki stroną zlepioną na spód....
....i włożyłam do piekarnika na 20
minut w temp. 180 °C.
Po upieczeniu i wystudzeniu można
udekorować rożki lukrem:
Składniki lukru:
8 łyżek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Wykonanie jest proste. Utarłam łyżką
wszystkie składniki w miseczce. Jeśli okaże się, że lukier jest zbyt gęsty
dodajemy sok ewentualnie gorącą wodę. I
już gotowe do lukrowania naszych rożków.
Rożki, są pyszne, wyglądają
kusząco. Są warte czasu poświęconego na ich wykonanie. Spróbujcie...WARTO!
Krys
genialny pomysł-kupuję go,akurat u mnie leżą włoskie orzechy,będą jak znalazł:) Basia
OdpowiedzUsuńMogę spokojnie polecić ten przepis.Nawet taki antytalent jak ja zdał egzamin.Rodzinka była zachwycona.Dzięki.DANUŚKA
OdpowiedzUsuńWitaj DANUŚKA
UsuńCieszę się, że Ci się wszystko udało i wszystkim smakowało. Zapraszam do mojego bloga. Postaram się zamieszczać więcje przepisów na równie smaczne potrawy. Pozdrawiam, Krys
Rożki są obłędne, róbcie (polecam podwójną porcję), jedzcie i wychwalajcie pod niebiosa. Oczywiście Ciocię mą też :)
OdpowiedzUsuńTo byłam ja -bratanica Kasia
Upiekłam rożki. Fantastyczne. Trochę zabawy przy klejeniu, bo chciałam zachować podobny wygląd jak na zdjęciu. Wyszły prawie, prawie. Ale pyszne były rzeczywiście. Magda.L.
OdpowiedzUsuńWitam. Pani Krysiu czy te ciasteczka mogą poleżeć dłużej, czy raczej nie?
OdpowiedzUsuńJak upiekę je na przykład dzisiaj, to czy przetrwają do świąt w blaszanym pudełku? Pozdrawiam serdecznie. Iwona
Witam. Takie nadziewane ciasteczka lepiej przechować w lodówce. Myślę, że góra dwa tygodnie mogą poleżeć. Pozdrawiam :)
UsuńOooooho! Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Właśnie wczytuję się w przepisy na blogu. Spisałam sobie do zeszytu przepis na biszkopt makowy (super przepis), a 2 godziny temu skończyłam piec mięciutkie pierniczki. Nie omieszkam wstawić komentarza pod nimi. Miłego dnia...:-)
Usuń