Wielu z nas zadaje sobie pytanie: co było pierwsze, jajko czy kura? Ja nie wiem. Natomiast wiem, że jajka zawierają ogromne bogactwo odżywczych składników, przede wszystkim białko, składniki mineralne i witaminy. Są więc doceniane przez nas i są nieodzownym daniem na naszych stołach. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka minut i można wyczarować z nich pyszne zakąski. Proponuję ...jajka na ...kilka sposobów.
Składniki do wykonania wszystkich rodzajów jajek:
jajka, majonez, twarożek, masło, wędzony łosoś, pieczarki, cebula, groszek konserwowy, oliwki, pasta krewetkowa, czerwona papryka, pasta ajwar, musztarda, kawior, koperek, curry, ulubione zioła, sól i pieprz do smaku
Poniżej podaję składniki potrzebne do wykonania wybranych rodzajów jajek (dla 4 osób):
Jajka nadziewane łososiem
4 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki majonezu
2 łyżki twarożku
1 łyżka masła
5 dag wędzonego łososia
Jajka należy obrać
i przekroić wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjąć
żółtka, przetrzeć je przez sito i
wymieszać na jednolitą masę z majonezem, masłem i twarożkiem. Dodać
rozdrobnionego łososia. Dodać musztardę i przyprawić ziołami. Na
koniec przystroić koperkiem.
Jajka nadziewane pieczarkami:
4 jajka
3 małe pieczarki, posiekane i
usmażone na łyżce masła wraz z małą,
drobno pokrojoną cebulą
sól i czarny pieprz do smaku
starte żółtko
łyżka koperku do posypania gotowych jajek.
Z kawiorem i z białkiem
4 jajka ugotować. W miejsce żółtek włożyć
na dno odrobinę posiekanej cebulki, przykryć utartym białkiem, na wierzch
nałożyć łyżeczkę kawioru i skropić kilkoma kroplami cytryny. Udekorować posiekanym
koperkiem.
Z kawiorem i z żółtkiem
4 jajka ugotować. W miejsce żółtek włożyć
na dno odrobinę posiekanej cebulki, przykryć utartym żółtkiem, na wierzch
nałożyć łyżeczkę kawioru i skropić kilkoma kroplami cytryny. Udekorować posiekanym
koperkiem.
Z groszkiem konserwowym
Z 4 ugotowanych jajek wyjąć żółtka i
zmiksować z łyżką majonezu, masła i serka.
Groszek rozdrobnić widelcem na miazgę, wymieszać z masą, doprawić curry.
Ozdobić oliwką i posiekanym koperkiem.
Z pastą krewetkową (można kupić w
Almie „Pasta Aakerman krewetkowa”)
4 jajka ugotować. W miejsce żółtek włożyć
na dno drobno posiekaną cebulkę i przykryć pastą krewetkową. Całość udekorować
zieloną i czerwoną papryką.
Z pastą ajwar - pasta z bakłażanów i
papryki (do kupienia w TESCO i CARREFOUR -
AIWAR – Rolnik)
4 jajka pozbawić
żółtek, przetrzeć je przez sito i
wymieszać na jednolitą masę z majonezem, masłem, twarożkiem,
pastą ajwar i mieloną papryką. Wierzch przystroić paseczkami czerwonej
papryki.
Gotowe jajka podawać na
półmisku lub specjalnym talerzu do jajek, ozdobionym kolorowymi dodatkami
(papryką, szczypiorkiem, rzodkiewką) i przystroić oliwkami, marynatami i czym
tylko zechcecie. Niech będzie nie tylko smacznie, ale też kolorowo ....
Wbór należy do Was. Ja życzę SMACZNEGO! Krys
Ale fajne, pomysłowe jajka. Święta za pasem. Przyda się - Iza
OdpowiedzUsuńMnie sie też taka ściąga przyda. A Wam? :)))) Monia
OdpowiedzUsuńŁadnie wyglądają, ale przochłonne. Chetnie bym zjadła, jakby ktoś mi to przygotował, Renia
OdpowiedzUsuńMniam, u nas nie ma imprezy bez takich faszerowanych jajek ;)
OdpowiedzUsuń