Zima za oknem, śnieg i mróz. Taka pogoda jest okazją do
wyjazdu w góry na narty, na sanki z dziećmi. Ale są tacy, którzy ten zimowy
czas spędzają w domu. Fajnie jest posiedzieć z przyjaciółmi, obejrzeć ciekawy
film, pograć w scrabble, czy też tak po prostu spotkać się na plotki. Na takie
spotkania mam dla Was „coś na ząb” ;)
Pomidory
faszerowane tuńczykiem
Składniki (dla 4 osób):
4 duże pomidory
150 g tuńczyka w oleju
2 ugotowane na twardo jajka pokrojone w kosteczkę
1 średnia cebula, drobno posiekana
1 - 2 łyżki majonezu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
4 liście sałaty do dekoracji
Wykonanie:
Pomidory umyłam, następnie ostrym nożem odcięłam ich nasady. Za pomocą łyżeczki pozbawiłam ich
rdzenia nasionek (użyłam do tego łyżeczki
do melona). Następnie solą doprawiłam wnętrze pomidorów i pozostawiłam do odsączenia odwrócone dnem do góry.
Odsączyłam tuńczyka z oleju i rozdrobniłam widelcem,
dodałam jajka, cebulę i natkę pietruszki. Następnie wymieszałam z majonezem i doprawiłam do smaku solą i
pieprzem.
Farsz przełożyłam do pomidorów, przykryłam ściętymi kapelusikami pomidorowymi.
I gotowe...
Kolej na finisz...wystarczy
ułożyć pomidory na liściach sałaty i można
zabrać się do wykonania innej przekąski;) Krys
Zrobiłam, są bardzo dobre. Zawsze to coś innego. Polecam, Bea
OdpowiedzUsuńTuńczyk w pomidorach? Spróbuję. W końcu w konserwach też się miesza. Ale tak zachęcająco wygladają. Warrto sie przekonać. Magda
OdpowiedzUsuńTakiej wersji jeszcze nie jadłam,dlatego chętnie spróbuję.:)Pozdrawiam serdecznie---Basia
OdpowiedzUsuńJa jutro tez będę robila.
OdpowiedzUsuń