piątek, 22 lutego 2013

Ravioli z serem feta

Lubię pierogi, pierożki i podobne dania (robić i jeść ;). Do mojej kuchni zawsze coś nowego wprowadzam. W poszukiwaniu ciekawych przepisów myszkuję w starych książkach kucharskich, albo szukam w nowych publikacjach, dostaję też sprawdzone przepisy od koleżanek.
Dzisiaj włoski, sprawdzony przepis mojej córki, którą serdecznie pozdrawiam :)
Ravioli z serem feta
 
 
 Składniki (dla 4 osób)
 
300 g mąki (semoliny)
2 jaka
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki octu winnego
3-4 łyżki wody
 
Farsz: 
250 g sera feta
2 drobno posiekane ząbki czosnku
2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
1 drobno pokrojona czerwona papryczka chili bez nasion
sól i pieprz do smaku
 
 
Wykonanie:
Mąkę, jajka , olej, sól, ocet winny i wodę wyrobiłam na gładkie ciasto, zawinęłam w folię spożywczą i na 1 godz. wstawiłam do lodówki.
 
W tym czasie przygotowałam farsz:
Pokruszyłam ser i dodałam czosnek, natkę pietruszki i papryczkę chili. Wszystko dobrze wymieszałam, dodałam jeszcze soli, pieprzu  i gotowe do..... nadziewania.
 
 
Ciasto po wyjęciu z lodówki podzieliłam na dwie części. Obie cienko rozwałkowałam. Nabrałam farsz na łyżeczkę i ułożyłam  na cieście kulki wielkości orzecha w równych odstępach.

 
Miejsca pomiędzy kulkami nadzienia smarujemy wodą i przykrywamy drugą połową ciasta. Teraz już „z górki” . Wykrawamy radełkiem zgrabne kwadraciki, a rogi dociskamy widelczykiem.

 
Następnie ciasto musi poleżeć 30 min aby wyschło.
Gotowanie raviolli w osolonej wodzie (od 4 - 8min.) to już ostatni etap. Wystarczy je tylko osączyć na papierowym ręczniku i podawać na stół.
Podawać je można wg własnego smaku polane stopionym masłem i posypane np. parmezanem lub listkami pietruszki albo  szałwii, ewentualnie polane ulubionym sosem np. ostrym...pomidorowym.


Z pewnością, każda wersja będzie dobra i jeśli jest sprawdzona...no to... już nie przeszkadzam i życzę smacznego ;) Krys 
 

6 komentarzy:

  1. Są przepyszne. Polecam taki farsz do pierożków. Jest rewelacyjny. Ten przepis mam już w ulubionych.
    Dziękuję i pozdrawiam
    Nina

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pierożki! Ta mąka to chyba włoska? Mam nadzieję, że jak zrobię ciasto z naszej mąki to też będą dobre i też tak bęą ładnie wyglądać. Piękne zdjęcia potraw. Aż ślinka leci, Aga

    OdpowiedzUsuń
  3. Włoska kuchnia jest bardzo na czasie, smaczna, urozmaicona. Znam. gotuję wg przepisów kuchni włoskiej. Tak więc ravioli polecam. Proponuję więcej podobnych przepisów. Amatorzy sie "zlecą". Ciao, Pepino

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam. Bardzo smaczne. Ola

    OdpowiedzUsuń
  5. I ja też polecam ravioli. Wczoraj ulepiłam te śliczne pierożki z tym nadzieniem. Ale ja zrobiłam z mąki Lubella do pierogów. Wyszły fantastyczne. Może nie takie włoskie, ale były bardzo smaczne. Ewa

    OdpowiedzUsuń
  6. Ravioli pierwsza klasa. Tak zwyczajnie fenomenalnie pyszne.

    OdpowiedzUsuń