(tortownica o śedn. około 20 cm)
Więc ja gorąco Was namawiam... ryzykujcie. Upieczcie wspaniałe ciasto czekoladowe i delektujcie się jego delikatnym smakiem
Składniki:
280 g połamanej na kawałki gorzkiej czekolady (zawartość kakao 70%)
125 g masła
4 jajka
55 g cukru pudru
25 g mąki pszennej
ekstrakt z wanilii
kakao do posypania ciasta
Wykonanie:
Czekoladę i masło przełożyłam do żaroodpornej miski i podgrzewałam w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia składników.
Odstawiłam masę czekoladową i pozwoliłam jej wystygnąć.
Utarłam żółtka z cukrem, aż do zgęstnienia masy i połączyłam je z rozpuszczoną czekoladą.
Do tej masy przesiałam mąkę. Ubiłam białka na sztywną pianę. Dodałam do masy czekoladowej
i delikatnie wymieszałam szpatułką, żeby nie zniszczyć struktury piany.
Tortownicę wysmarowałam tłuszczem, przełożyłam do niej ciasto i piekłam w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 °C około 15- 20 minut. Ciasto ma się upiec tak, aby góra była upieczona, a środek lekko płynny. Po wyjęciu z piekarnika należy je ostudzić nie wyjmując zforemki, przykryć i pozostawić najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień wyjęłam ciasto z formy i posypałam całość kakao. Ummm, pyszne..... Warte czekania nawet całą noc....;) Krys
W końcu zrobiłam to ciasto. Jest prze-pysz-ne!!! Polecam!!! Joanna
OdpowiedzUsuń~Aga do ~ Joanny, masz rację że jest przepyszne. Wczoraj rano upiekłam, żeby nie czekać całą noc. No i po południu zajadaliśmy sie tym pysznym, przepysznym ciastem. Zastępuje i czekolade i trufle. To takie jakby połączenie obydwu deserów. Gorąco POLECAM!!!! Aga
OdpowiedzUsuń~do Agi. Jeśli to prawda co piszesz, to spróbuję. Uwielbiam czekoladę i trufle. A przepis wydaje sie byc łatwy. Dzięki. Marta
OdpowiedzUsuńpodobno przypadki są najlepsze. przez przypadek trafiłam na twoją stronę. Więc przez przypadek zrobię to ciasto. Jak sie uda, to znaczy, że przypadki są OK!! "przypadkowa"
OdpowiedzUsuńJadłam chyba podobne. Jest pyszne, syte. Jest fantastyczne z lodami waniliowymi. Polecam, Alicja
OdpowiedzUsuńCzekolada, czekolada. Można wyczarować z niej wszystko. Uwielbiam. Mam ochotę, ale namiastką będzie na teraz kosteczka czekolady z nadzieniem truskawkowym. Bea
OdpowiedzUsuńMogę się pochwalić, że zrobiłam to ciasto. Samo było trochę zapychające. Więc dodałam bitą śmietanę i d... mi urwało
OdpowiedzUsuńw pozytywnym znaczeniu oczywiście ;)
Nina
~ Do Niny ~ nie wiem o co chodzi? Więc jak oceniasz to ciasto? Bo własnie miałam ochotę na zrobienie takiego i nie wiem co zrobić. Ale jak czytałam chyba wszystkie opinie w tym blogu temat tego ciasta na głownej stronie i na tych "bocznych" ,to wszystkie są OK. Chyba upiekę. Anka
OdpowiedzUsuńhej Anka, ciasto jak najbardziej godne polecenia. Więc nie zastanawiaj się tylko upiecz :)
UsuńZnam powiedzenie, że jak coś jest super to się mówi, że "d... urywa" a że nie chciałam używać wulgaryzmu to wykropkowałam go :)
życzę smacznego :)
Nina
Dzięki Nina za wyjaśnienie. Widać, że nie znam się na powiedzonkach. Uśmiałałam się. Podoba mi się. Pozdrawiam. Fajnie, że to ciasto jest OK. Anka
Usuń„Według mojej teorii, czekolada spowalnia proces starzenia się. Nawet jeśli tak nie jest, czy warto ryzykować?” Night Angel - haha, będę się tego trzymać :D. Ciasta czekoladowe są cudne, ja najbardziej lubię brownie. Pozdrowienia i dobranoc, goszadesign.blogspot.com
OdpowiedzUsuńA ja upiekłam to ciasto i wcale nie jestem z niego zadowolona.Słabo wyrosło, temp. pieczenia za wysoka jak na termoobieg. Nie rozumiem, wydaje mi się, że wszystko zrobiłam tak jak trzeba, a nawet jestem tego pewna.Moim zdaniem jest takie sobie. Ina.
OdpowiedzUsuńCiasto upiekłam ze wzgledu na czekoladę, kórą wprost uwielbiam. To ciasto nie wyrosło mi również (myślę, że dlatego, bo jest w nim czekolada rozpuszczona). Podałam z lodami waniliowymi. Niesamowite. Można sie nim zasycić. Będę jescze nie raz je piekła. Iwa
OdpowiedzUsuńPięękne, bardzo równe pi prostu sliczne, zapraszam do mnie i czekam na oceną mojego ciasta http://nymuffin.blogspot.com/2014/03/chocolate-cake-ciasto-czekoladowe.html#.UzSMO6h5OSo
OdpowiedzUsuńCiasto niestety nie wyroslo, a wszystko bylo robione zgodnie z przepisem. Poza tym ciasto bylo dobre, ale brownies sa jednak nie zastapione :) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCiasta czekoladowe nie wyrastają, ponieważ nie dodaje się do nich środków spulchniających. Mimo, że należą do cięższych ciast ich zaletą jest delikatność i smak. Brownie to też inny przepis. Najlepiej wyrastają murzynki. Pozdrawiam :)
UsuńNie znam sie tak dobrze na czekoladowych ciastach :) Widzac zdjecie myslalam, ze mi wyrosnie tak pieknie jak Pani:) Tak czy inaczej, trzeba przyznac ze ciasto rozplywa sie w ustach i ma to cos :) Polecam!
Usuńjaką tortownice użyłaś? :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńTo była tortownica ok. 20 cm. Już jej nie mam, więc nie mogę sprawdzić :)
UsuńStrasznie gęste te ciasto i twarde. Czy n pewno trzeba dodać dwie szklanki maki???
OdpowiedzUsuńJakiś chochlik się wplątał. Poprawiłam w przepisie ilość mąki. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo smaczne ciasto przypominające brownie, ale jednak brownie nie jest. Upiekłam i tak nam zasmakowało, bo to ciasto bardzo czekoladowe zniewala, a posypane kakao potęguje smak całości. Nie umiem tego określić to trzeba spróbować, żeby się wypowiedzieć:)))
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa również na nowo poznaję smaki czekolady i jestem przekonany, że ciasto czekoladowe jest po prostu najlepszym wypiekiem. Osobiście zachwalam sobie ciasto czekoladowe z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ które wychodzi właśnie bardzo wilgotne czyli tak jak lubię.
OdpowiedzUsuń