czwartek, 14 listopada 2013

Babeczki w marcepanowe kwiatuszki

Babeczki bardzo zadomowiły się w naszej kuchni, cukierniach i królują na naszych stołach w różnym wydaniu. Pieczemy babeczki na słodko, z farszem mięsnym, czy grzybowym. Ale najczęściej pojawiają się kolorowe, słodkie, z owocami i bitą śmietaną. Pieczemy babeczki na różne okazje: urodzinowe, wielkanocne, gwiazdkowe. Ja upiekłam, ponieważ zachęcił mnie udział w konkursie na upieczenie babeczek. A przy okazji chciałam podać na deser coś niewielkiego, słodkiego i smacznego... J
 
 
Składniki na 12 sztuk:
110 g mąki pszennej
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
115 g miękkiego masła
115 g cukru pudru
2 jajka
kilka kropli esencji migdałowej
 
Dekoracja
200 g marcepanu
cukier puder do oprószenia
2 łyżki dżemu brzoskwiniowego  przecedzonego przez sito
 
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 °C . Przygotowałam foremki i włożyłam do nich papiloty na babeczki.
Mąkę, sodę  i proszek do pieczenia przesiałam do miski. Dodałam masło, cukier puder, jajka i esencję migdałową. Wszystko ubiłam mikserem na gładką masę.
 
 
Ciasto przekładałam  łyżeczką  do przygotowanych foremek z papilotami. Wstawiłam do piekarnika na 20 minut. Kiedy już babeczki wyrosły  i upiekły   się na złoty kolor, wyłożyłam je na kratkę do wystudzenia.
 
 
 
Marcepan położyłam na posypanym cukrem pudrem blacie i rozwałkowałam go. W razie potrzeby można podsypywać cukrem pudrem, żeby marcepan  nie kleił się do wałka. Malutką foremką wykroiłam 60 krążków.
 
 
 
Każdą babeczkę posmarowałam z wierzchu dżemem przetartym przez sitko.
Krążki marcepanowe łączyłam  ze sobą brzegiem z jednej strony i składałam po 5 sztuk, aby utworzyły płatki kwiatka. Te płatki układałam na wierzchu babeczek a w środek włożyłam kuleczkę z marcepana i  perełkę.  
 
 

 
 
 
 
Zgadnijcie, smakowały? Podobały się? Oczywiście. Polecam, zachęcam i... życzę SMACZNEGO! Krys

 
Jeżeli zechcecie zagłosować na mój przepis, będę wdzięczna za każdy głos. Podaję link, gdzie można głosować za pośrednictwem FB
 

21 komentarzy:

  1. Śliczne,proste,pełne finezji.Zagłosowałem.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne te babeczki. Perełki dodają im elegancji. Nie robiłam do tej pory nic z marcepanem, a lubię jego smak. Mam ochotę zrobić te cudeńka.
    Niestety nie mogę zagłosować, bo nie mam konta na FB, a szkoda, bo warto oddać na nie głos. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczne! Głos oddany. Trzymam kciuki za wygraną :))))

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne, lecę zagłosować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krysiu, nie pytam tylko się częstuję i idę głosować:)
    Miłego dnia, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Juz zagłosowałam , bo babeczki są cudne i pewnie smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu :) Jakie są to widać, a zapewniam że są smaczne :)

      Usuń
  7. Ja też oddałam swój głos. Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne te babeczki :) I kwiatuszki ;) Też bardzo lubię muffinki, łatwo się je przygotowuje i są w sam raz na 2-3 kęsy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prześliczne te kwiatuszki Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  10. śliczne i słodziutkie są :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie piękne małe dzieła sztuki, nie wiem czy jeść czy patrzeć i cieszyć oczka! Ale precyzja, ukłony dla ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Te babeczki jak marzenie. Moja babeczka spróbowała zrobić takie, ale były z bitą śmietaną, bo nie było kwiatuszków z marcepana. Mimo wszystko były wspaniałe. Dziękujemy za pomysł, Jaśko

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne i bardzo apetyczne :) Zrobiłam je - co prawda wyszły -nawet napiszę ....super !
    Ale gdzie im do Twoich ! Bez perełek ,kwiatki różne....Takie cudeńka to tylko Ty potrafisz zrobić. Robisz to z sercem i darem Bożym -Masz Talent !!!
    Mimo wszystko cała rodzinka się zachwycała i to dzięki Tobie :) Dla mnie są pracochłonne , ale było warto , bo są efektowne i pyszne:) Wiedziałam ,że jak przepis od Ciebie to się sprawdzi :))) Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń