sobota, 9 listopada 2013

Indyk duszony ze śliwkami

Jeśli lubicie mięso z indyka, jeśli eksperymentujecie w kuchni i lubicie łączyć mięso z owocami.... to ten przepis jest właśnie  DLA WAS! Kiedy zrobiłam go po raz pierwszy, zrobiłam z połowy porcji. Ale okazało się że wszystkim smakowało, więc teraz nie dzieliłam porcji i przepis podaję w całości.  Ten przepis można odnieść również do innych gatunków mięsa. Bardzo dobrze smakuje zarówno z udkami kurczaka, jak  i z mięsem wieprzowym. Wybór zależy od Was. Ja zapewniam, że w każdym przypadku danie wychodzi znakomite. 
 

 Składniki:
500 g udźca z indyka
20 dag boczku surowego
2 cebule
1 ząbek czosnku
200 g śliwek węgierek
1 łyżka powideł śliwkowych
1 szklanka bulionu warzywnego

 
Wykonanie:
Boczek drobno pokroiłam i smażyłam, do wytopienia tłuszczu. Cebulę pokroiłam w piórka, czosnek drobno posiekałam i dodałam razem do boczku.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mięso opłukałam i osuszyłam na ręczniku papierowym, pokroiłam na mniejsze kawałki, 
 
 
 
 
 
 
przełożyłam do cebuli i boczku. Wymieszałam i smażyłam około 5 minut.  Śliwki po umyciu wydrylowałam z pestek i dodałam do mięsa razem z łyżką powideł śliwkowych. Zamieszałam, dolałam bulion i pozostawiłam na małym ogniu do czasu, aż mięso zmięknie (około 20 minut). 
 
 
 
Mięso i cała potrawa nabrała  pięknego śliwkowego koloru. Z sosu odparował płyn i całość świetnie się zagęściła. Pysznie to wyszło.
 
 
 
 
 
Spróbujcie a się przekonacie że to dobry pomysł na mięso ze śliwkami. Życzę SMACZNEGO! Krys
 

16 komentarzy:

  1. Dawno nie robiłam indyka, a ten przepis jest jak dla mnie.
    Uwielbiam połączenie mięsa i owoców!!
    Pycha, zjadła bym całą miseczkę:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso z indyka jest delikatne i sprawdza się w każdym przepisie. Zapraszam na ...całą miseczkę porcji :)

      Usuń
  2. :Ooo takie połączenie mi pasuje :) Wygląda pysznie! skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki udziec to jest coś. Ładnie przygotowała Pani tą potrawę. Śliwki jeszcze są, więc mam nadzieję, że nie spóźnię się z wykonaniem takiego dania na obiad. Bardzo dziękuję za ciekawy przepis, Max

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie szkoda ze nie przepadam za mięsem z owocami. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Połączenie mięsa z owocami to dobry wybór. Jadłem podobne danie ze schabem. Indyk jest delikatnym mięsem i prędzej wchłonie posmak śliwek z całej potrawy. Do tego idealnie pasuje makaron.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja lubię takie połączenia więc pewnie by mi smakowało:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością. Jest smaczne ii delikatne :)

      Usuń
  7. Gdy jeszcze jadłam mięso, bardzo lubiłam je łączyć z owocami. Wygląda smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Kiedy przygotowuję jakąś potrawę staram się, żeby najpierw cieszyła oko, a potem smakowała. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Ale smakowity przepis , piękne zdjęcia.Uwielbiam połączenie mięsa i owoców.Indyka nie jadłam jeszcze w takim połączeniu.Dobre danie - w sam raz na jesienne chłody. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. mięsa indyczego nie jadłam ale wygląda pysznie :)
    http://vogueswing.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam kiedyś kurczaka ze śliwkami i był super smaczny, więc na pewno i indyk smakuje wyśmienicie, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Klrystyno mam pytanie, czy ty opróczgotowania i blogowania coś jeszcze robisz, tyle potraw i przepisów u ciebie, že zastanawiam sie czy gracza ci czasu na coś innego? Mięsko pierwsza liga!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Joasiu. Tak, czasu wystarcza mi na wszystko. Jestem zorganizowana. A pomysłów mi nie brakuje. Bloga prowadzę, bo sprawia mi przyjemność, kiedy widzę jak wiele osób tutaj zagląda. Pozdrawiam, Krys

      Usuń