niedziela, 8 marca 2015

Ciasto jagodowo – jogurtowe

Ciasta z owocami kojarzą się przeważnie z ciepłym latem. Ale spróbujcie zrobić ciasto z mrożonymi owocami z dodatkiem masy jogurtowej. Ja tak właśnie zrobiłam. Nie jest zbyt słodkie nie jest zbyt zimne, jak to bywa w przypadku ciast owocowych z galaretką. Smaczne i sprawdzi się na każdą okazję. Zapraszam...


 (foremka 25 x 36 cm)

Składniki:
110 g mąki pszennej przesianej
60 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
120 g + 50 g cukru drobnego do wypieków
600 g jogurtu naturalnego
6 łyżeczek żelatyny
½ łyżeczki proszku do pieczenia
350 g mrożonych jagód
 
Dodatkowo:
1 galaretka jagodowa (z czarnej porzeczki)
 
Wykonanie:
Do misy miksera wybiłam całe jajka, wsypałam 120 g cukru i zmiksowałam z 4 łyżkami gorącej wody. Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ubiłam na puszystą masę.
 

Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Ciasto wylałam do foremki. Wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Kiedy ciasto się zrumieniło, wyjęłam i wystudziłam nie wyjmując z blaszki.
Żelatynę rozpuściłam w ¼ szklanki zimnej wody (lub przygotować wg opisu na opakowaniu). Kiedy napęczniała wstawiłam na gaz, żeby zagrzać.
 


 
Galaretkę rozpuściłam wg opisu na opakowaniu.
Wystudzoną  połączyłam z połową ilości rozpuszczonej żelatyny. Dodałam jagody i wymieszałam. Jagód zamrożonych nie można rozmrażać.
  

 




Masę jagodową wyłożyłam na ciasto. Wstawiłam do lodówki, żeby stężała.
Jogurt zmiksowałam z pozostałym (50 g) cukrem, wlałam resztę żelatyny. Dobrze wymieszałam i wylałam na masę jagodową. Na wierzchu można poukładać kilka jagód i utworzyć wzorek. Ponownie wstawiłam do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny.



 
Po wyjęciu pokroiłam na prostokątne porcje i ułożyłam na półmisku. Dodatkowo polałam jagodową frużeliną (tu przepis podany na wiśniową frużelinę,  można też kupić gotową)
 
 

 

Szybko zostało zjedzone. Dwa dni i ...po cieście.
Spróbujcie zrobić smaczne, jagodowe... Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...  
 

47 komentarzy:

  1. Apetycznie wyglada, swietnie, ze z jogurtem, nie bedzie takie kaloryczne... ciasto z jagodami zawsze kojarzy mi sie z moim pierwszym ciastem, ktore upieklam w wieku ok. 10 lat, tak jak potrafilam, bylo wysokie az na 1 cm i posypane jagodami...
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciacho w sam raz na dzien kobietki :))) najlepszego dla Ciebie z okazji Dnia Kobiet! Samych powodów do uśmiechu życze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne ciasto na taki wiosenny dzień jak dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co to takiego fruzelina?

    OdpowiedzUsuń
  5. A ile jajek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 4 jajka, jak na zdjęciu (uzupełniłam już ) :)

      Usuń
  6. Ale bym takie zjadła! :) Genialne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie ciasta na zimno. Pysznie wygląda Krysiu. Miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne! :) nie dziwię się, że szybko znika.... pachnie i smakuje latem :))
    Pozdrawiam Krysiu <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Krysiu ciacho wygląda obłędnie, a że bardzo lubię takie ciacha to częstuję się wirtualnie:)
    pozdrawiam niedzielnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda to ciasto zachwycająco, idealne do kawki na nasze święto ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aleee pyszne, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ile tych jajek ma być? Bo w składnikach nie ma o nich mowy, a potem napisane, żeby wbić. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak na zdjęciu ze składnikami. Uzupełniłam :)

      Usuń
  13. Alez piekne i [ewnie smaczne,
    szkoda ,że komputer nie pozwala spróbować :-)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Gdybym tylko miała zamrożone jagody! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. jakie pyszności, wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszelkie połączenia owocowo jogurtowe a już na pewno jagodowe uwielbiamy :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Krysiu, wszystkiego dobrego w dniu naszego święta :*
    ciacho porywam, bo pewnie zaraz nic nie zostanie, tak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe to ciasto, sięgam po kawałek, bo naprawdę warto się poczęstować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. A ja mam jeszcze ze 2 kg mrożonych jagód :) i już wiem co z nich zrobię :D Ciasto wygląda tak smakowicie, że patrząc na zdjęcia z trudem przełykam ślinę. Brawo Krysiu!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. super ciacho :) tak lekko wygląda, chetnie takie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Aż ślinka napływa do ust, na sam widok!!! Cudowne!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda wprost przepysznie Krysiu. Pozdrawiam serdecznie.
    http://balakier-style.p

    OdpowiedzUsuń
  23. No Krysiu, apetycznie u Ciebie, świetny przepis...pozdrawiam cieplutko...

    OdpowiedzUsuń
  24. pysznie wygląda! :) lubię takie lekkie ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  25. boskość! tyle boróweeeek <3

    OdpowiedzUsuń
  26. Jagodowa rozkosz po prostu...

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam lekkie owocowe ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Wspaniale wygląda! Już sobie wyobrażam jak fantastycznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Przepięknie to ciasto wygląda, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Rany, co to za cudowne ciasto. Od samego patrzenia już ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  31. Krysiu takie pyszności tu serwujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Ciasto wspaniałe ,kuszące jagody.

    OdpowiedzUsuń
  33. Krysiu wspaniałe ciasto :) a zdjęcia prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Mmm, wygląda naprawdę kusząco :) Aż mi latem z monitora zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Zachwyt mój przerodził sie w ślinotok, zapachniało wiosną i latem jednocześnie. Mam jagody leśne zamrożone, teraz kolej na odmrożenie szarych komórek, by zapasy przeobraziły sie w pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  36. Ach, jak już tęsknię za latem i za jagodami właśnie. Ale fajnie, że ten czas oczekiwań można umilić sobie takim ciastem właśnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. Ale to ciasto bajkowo wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  38. uwielbiam jagody, warstewki perfekcyjne!

    OdpowiedzUsuń
  39. A jaka duża ma być foremka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już uzupełniłam wymiary foremki. Pod głównym zdjęciem :)

      Usuń