Ciasta z owocami kojarzą się przeważnie
z ciepłym latem. Ale spróbujcie zrobić ciasto z mrożonymi owocami z dodatkiem
masy jogurtowej. Ja tak właśnie zrobiłam. Nie jest zbyt słodkie nie jest
zbyt zimne, jak to bywa w przypadku ciast owocowych z galaretką. Smaczne i sprawdzi się na każdą okazję. Zapraszam...
Składniki:
110 g mąki pszennej przesianej
60 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
4 jajka
120 g + 50 g cukru drobnego do
wypieków
600 g jogurtu naturalnego
6 łyżeczek żelatyny
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
350 g mrożonych jagód
Dodatkowo:
1 galaretka jagodowa (z
czarnej porzeczki)
Wykonanie:
Do misy miksera wybiłam całe
jajka, wsypałam 120 g cukru i zmiksowałam z 4 łyżkami gorącej wody. Dodałam
mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ubiłam na puszystą masę.
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Foremkę wyłożyłam papierem do
pieczenia.
Ciasto wylałam do foremki.
Wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Kiedy ciasto się zrumieniło, wyjęłam
i wystudziłam nie wyjmując z blaszki.
Żelatynę rozpuściłam w ¼ szklanki
zimnej wody (lub przygotować wg opisu na opakowaniu). Kiedy napęczniała
wstawiłam na gaz, żeby zagrzać.
Galaretkę rozpuściłam wg opisu na opakowaniu.
Wystudzoną połączyłam z połową ilości rozpuszczonej żelatyny. Dodałam jagody i wymieszałam. Jagód zamrożonych nie można rozmrażać.Masę jagodową wyłożyłam na ciasto. Wstawiłam do lodówki, żeby stężała.
Po wyjęciu pokroiłam na
prostokątne porcje i ułożyłam na półmisku. Dodatkowo polałam jagodową frużeliną (tu przepis podany na wiśniową frużelinę, można też kupić gotową)
Apetycznie wyglada, swietnie, ze z jogurtem, nie bedzie takie kaloryczne... ciasto z jagodami zawsze kojarzy mi sie z moim pierwszym ciastem, ktore upieklam w wieku ok. 10 lat, tak jak potrafilam, bylo wysokie az na 1 cm i posypane jagodami...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Takie ciacho w sam raz na dzien kobietki :))) najlepszego dla Ciebie z okazji Dnia Kobiet! Samych powodów do uśmiechu życze.
OdpowiedzUsuńprezentuje się pysznie!
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na taki wiosenny dzień jak dziś :)
OdpowiedzUsuńKrysiu kusisz oj kusisz!
OdpowiedzUsuńCo to takiego fruzelina?
OdpowiedzUsuńA ile jajek ?
OdpowiedzUsuń4 jajka, jak na zdjęciu (uzupełniłam już ) :)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńAle bym takie zjadła! :) Genialne.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta na zimno. Pysznie wygląda Krysiu. Miłego dnia :-)
OdpowiedzUsuńPyszne! :) nie dziwię się, że szybko znika.... pachnie i smakuje latem :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Krysiu <3
Krysiu ciacho wygląda obłędnie, a że bardzo lubię takie ciacha to częstuję się wirtualnie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam niedzielnie:)
Wygląda to ciasto zachwycająco, idealne do kawki na nasze święto ;)
OdpowiedzUsuńAleee pyszne, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńA ile tych jajek ma być? Bo w składnikach nie ma o nich mowy, a potem napisane, żeby wbić. :)
OdpowiedzUsuńTak jak na zdjęciu ze składnikami. Uzupełniłam :)
UsuńAlez piekne i [ewnie smaczne,
OdpowiedzUsuńszkoda ,że komputer nie pozwala spróbować :-)))
Gdybym tylko miała zamrożone jagody! :)
OdpowiedzUsuńobłędnie wyglądają te jagody!
OdpowiedzUsuńjakie pyszności, wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńWszelkie połączenia owocowo jogurtowe a już na pewno jagodowe uwielbiamy :D
OdpowiedzUsuńKrysiu, wszystkiego dobrego w dniu naszego święta :*
OdpowiedzUsuńciacho porywam, bo pewnie zaraz nic nie zostanie, tak pięknie wygląda :)
Wspaniałe to ciasto, sięgam po kawałek, bo naprawdę warto się poczęstować :)
OdpowiedzUsuńA ja mam jeszcze ze 2 kg mrożonych jagód :) i już wiem co z nich zrobię :D Ciasto wygląda tak smakowicie, że patrząc na zdjęcia z trudem przełykam ślinę. Brawo Krysiu!!!
OdpowiedzUsuńsuper ciacho :) tak lekko wygląda, chetnie takie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka napływa do ust, na sam widok!!! Cudowne!!! :)
OdpowiedzUsuńWygląda wprost przepysznie Krysiu. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.p
No Krysiu, apetycznie u Ciebie, świetny przepis...pozdrawiam cieplutko...
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda! :) lubię takie lekkie ciacha :)
OdpowiedzUsuńboskość! tyle boróweeeek <3
OdpowiedzUsuńJagodowa rozkosz po prostu...
OdpowiedzUsuńUwielbiam lekkie owocowe ciasta :D
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda! Już sobie wyobrażam jak fantastycznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie to ciasto wygląda, mniam:)
OdpowiedzUsuńRany, co to za cudowne ciasto. Od samego patrzenia już ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńKrysiu takie pyszności tu serwujesz :)
OdpowiedzUsuńCiasto wspaniałe ,kuszące jagody.
OdpowiedzUsuńKrysiu wspaniałe ciasto :) a zdjęcia prześliczne :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda naprawdę kusząco :) Aż mi latem z monitora zapachniało :)
OdpowiedzUsuńZachwyt mój przerodził sie w ślinotok, zapachniało wiosną i latem jednocześnie. Mam jagody leśne zamrożone, teraz kolej na odmrożenie szarych komórek, by zapasy przeobraziły sie w pyszności.
OdpowiedzUsuńAch, jak już tęsknię za latem i za jagodami właśnie. Ale fajnie, że ten czas oczekiwań można umilić sobie takim ciastem właśnie ;)
OdpowiedzUsuńAle to ciasto bajkowo wygląda :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jagody, warstewki perfekcyjne!
OdpowiedzUsuńA jaka duża ma być foremka ?
OdpowiedzUsuńJuż uzupełniłam wymiary foremki. Pod głównym zdjęciem :)
Usuń