piątek, 2 maja 2014

Sos pomidorowy, domowy

Zdecydowanie wybieram sosy domowe. Nie kupuję w torebkach. Sos można przygotować bardzo szybko. A jaki to będzie sos? Pyszny, bez konserwantów. Sos taki, jaki chcemy. Dzisiaj przedstawiam Wam sos pomidorowy, doskonały do gołąbków...
 

Składniki:
słoik pomidorów z domowej spiżarni lub...
1 puszka pomidorów bez skóry
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu (domowego)
1 łyżeczka masła
sól i pieprz
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
 
Wykonanie:
Pomidory * przełożyłam do rondelka i gotowałam 30 minut. Po około 15 minutach wrzuciłam czosnek.
Cebulę posiekałam zeszkliłam na oliwie.  Dodałam do rozgotowanych pomidorów. Wlałam bulion  i gotowałam jeszcze 10 minut. Wyjęłam czosnek. Sos lekko przestudziłam i zmiksowałam blenderem.  Wstawiłam na gaz, dodałam masło, przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  * Kiedy jest sezon na świeże pomidory, oczywiście przygotowuję taki sos ze świeżych. Najpierw zdejmuję z nich skórkę a potem przygotowuję j.w.


 
Sos .... mniam, mniam. Palce lizać. Spróbujcie zrobić domowy, pyszny sos pomidorowy. Będzie doskonały do potraw, jakie przygotowujecie w domu.
 

 
W zależności od tego do jakich potraw sos podacie można dodać różne przyprawy. Bawcie się smakami J Warto. Życzę SMACZNEGO! Krys
 
 

9 komentarzy:

  1. hah! Mamy ten sam pogląd: po co kupować gotowe-proszkowe, skoro można samemu? :)
    Cenię takich ludzi i to bardzo! :)

    Bardzo ładny ci, klarowny wyszedł i wygląda, że ma idealną konsystencję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, ja też sosy tylko domowe, ogólnie nie kupuję nic w torebkach, puszkach itp., co domowe to domowe:) Będąc na studiach wystarczająco dużo zjadłam " torebek"
    A sosik pomidorowy bardzo lubię, do gołąbków rzeczywiście pychota:)
    Pozdrawiam serdecznie Krysiu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Owszem korzystałam nagminnie z gotowych produktów w torebkach. Do czasu. Kiedy zobaczyłam jaką chemią nas producenci karmią zdecydowanie powiedziałam NIE. Teraz preferuję zdrową, rozsądną kuchnię domową. Taki domowy sos pomidorowy również sama przygotowuję. Robię bardzo podobnie, ale dodaję jeszcze bazylię, lub natkę pietruszki. Pozdrawiam majowo:) Alicja

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowy sos pomidorowy. Nie ma sobie równych! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też wolę domowe sosy, te ze sklepu nie umywają się do tych samodzielnie przygotowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o tak Krysiu masz rację, domowe sosy są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Masz w 100% rację Krysiu, nic nie równa się z domowym sosem:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosty......a smaczny ...... ja często robię podobny ... :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń