środa, 30 maja 2018

Pierogi ze szpinakiem i serem feta


Szpinak, który jest na straganach jest świeży, ma liście duże i jędrne. Jak tu nie zrobić smacznych pierogów z farszem ze szpinaku z dodatkiem np. sera feta. Uwielbiam ten ser, dlatego wiedziałam, że połączenie tych dwóch składników jest dobrym pomysłem. Kupiłam szpinak i ser,  resztę miałam w domu. Zabrałam się do pracy i w godzinę zrobiłam pyszny obiad



Składniki na farsz:
ok. 800 g świeżego  szpinaku
1 duża  cebula
3 ząbki czosnku
200 dag sera feta
¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
świeżo zmielony pieprz kolorowy
sól  wg uznania

do smażenia po 1 łyżce oleju i masła







Składniki na ciasto (wg tego przepisu):
500 g mąki pszennej (np. poznańska Typ 500)
50 g miękkiego masła
2 żółtka
1 całe jajko
ok. 200-250 ml wody
1 łyżeczka soli


Wykonanie:
Szpinak umyłam pod bieżącą wodą, odsączyłam na sicie. Dopiero teraz odcięłam łodyżki (wówczas liście nie tracą na smaku i nie „nabierają”  wody) i pocięłam go w paseczki.



Na dużej patelni rozgrzałam tłuszcz, wrzuciłam posiekaną w kosteczkę cebulę, żeby się zeszkliła a po chwili dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek.
Teraz już można dodać szpinak. Wkładałam go porcjami ciągle mieszając. Podczas smażenia szpinaku ubywało go, bo tracił swoją objętość.



Krótko go smażyłam. Kiedy zauważyłam że wszystkie liski zostały połączone z cebulką, zestawiłam z ognia. Do szpinaku, prosto na patelnię wkruszyłam ser. Wymieszałam, przyprawiłam pieprzem i gałką muszkatołową. Można posolić wg uznania, ale ostrożnie, bo ser feta zawiera sól.



Czas na cisto na pierogi. Zrobiłam je wg tego przepisu, na  idealne ciasto na pierogi.

Po wyrobieniu, odstawiłam do miseczki, przykryłam ściereczką, żeby chwilę odpoczęło.


Z ciasta odkrawałam kawałki, rozwałkowałam niezbyt cienko. Wykrawałam krążki. Na środek układałam farsz i sklejałam pierożki.


Ulepiłam w sumie 40 pierogów



Połączenie szpinaku z serem fata sprawiło, że pierogi  są wyjątkowe w smaku.  Jeśli lubicie ser feta, to te pierogi są dla Was. Spróbujcie i przekonajcie jak smakują.











Zachęcam Was do zrobienia tych pierogów. Szybko się je robi. Wystarczy niewiele czasu i pierogi gotowe. Skusicie się? Życzę SMACZNEGO! Krys







Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...



23 komentarze:

  1. uwielbiam wszystko co ma w sobie szpinak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dio tej pory robiłam takie pierogi ale z serem białym. Koniecznie muszę spróbować zrobić z dodatkiem fety. Czuję, że mi będzie smakować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Całe wieki nie jadłam takich pierogów. Chętnie zrobię, bo mi smakowały, a zapomniałam o nich. W piątek będą na obiad. Dzięki za ten przepis i za przepis na pierogi. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I see your blog daily, it is crispy to study.
    Your blog is very useful for me & i like so much...
    Thanks for sharing the good information!
    ดูหนัง

    OdpowiedzUsuń
  5. zjadłabym ze smakiem takie pierogi! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krysiu, zabieram Twoje pierogi w ciemno...ze szpinakiem uwielbiam...buziaki kochana...miłego weekendu...

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę wypróbować Twój przepis. Bardzo lubię pierogi ze szpinakiem, ale z serem feta jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny pomysł, zawsze mnie inspirujesz, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. takich jeszcze nie robiłam, pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  10. To mój ulubiony sposób na szpinak:)
    Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj kochana, wpraszam się do Ciebie na porcję. Uwielbiam pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne,zrobiłam i zjadłam.Warto było :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Krysiu, bardzo lubię ser feta i takie pierogi to bym nawet z przyjemnością zjadła :) Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jedno ze smaczniejszych połączeń :) Świetnie Ci wyszły.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dawno już nie jadłam pierogów, a na takie chętnie bym sie wprosiła :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Powiem, krótko: mniam, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. We wtorek zrobiłam na obiad. Pierogi wspaniałe. Na drugi dzień odsmażyłam. Pychota:)

    OdpowiedzUsuń