czwartek, 24 maja 2018

Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami

Kiedy młoda kapusta króluje na straganach, u mnie w domu często gości na stole.  Bardzo lubię młodą kapustę i u nas nigdy się nie nudzi, ponieważ przygotowuję ją na różne sposoby. Oczywiście, kiedy tylko pojawia się ta pierwsza w sezonie, to robię młodą kapustę zasmażaną albo z koperkiem i młodą marchewką, smaczna jest też z kiełbasą...
Dzisiaj chcę Wam zaproponować pyszne łazanki z młodą kapustą,  pieczarkami i koperkiem



Składniki:
główka młodej kapusty (ok. 500 g)
500 g pieczarek
500 g makaronu łazanki
1-2  cebule wg uznania
1 płaska  łyżka kminku
kilka ziarenek ziela angielskiego
listek laurowy
sól
pieprz świeżo zmielony
pęczek koperku
olej





Wykonanie:
Kapustę poszatkowałam.
Pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plasterki.
Cebulę posiekałam.
Koperek umyłam i drobno posiekałam.


Makaron ugotowałam al’dente w dużej ilości posolonego wrzątku. Czas wg zaleceń producenta. Odcedziłam.
Kapustę ugotowałam al’ dente około 10 minut. Odcedziłam.



Na dużej patelni rozgrzałam 4 łyżki oleju. Wrzuciłam cebulę i zeszkliłam ją, a za chwilę dodałam pieczarki. Wymieszałam i smażyłam około 10 minut na średnim ogniu. Teraz czas na dodanie makaronu.  Wszystko dokładnie wymieszałam, żeby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Posoliłam, oprószyłam pieprzem do smaku,  a na końcu wsypałam posiekany koperek.



Moja potrawa już gotowa. Wszystko przełożyłam do większego garnka.



Łazanki z młodą kapustą wyszły bardzo smaczne.



























Są doskonałe w dniu, kiedy się je zrobi, ale również na drugi dzień, odsmażone na patelni smakują wyśmienicie. Przekonajcie i zróbcie te pyszne łazanki z młodą kapustą. Życzę SMACZNEGO! Krys



Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...






22 komentarze:

  1. Pyszności, robię, uwielbiam, moje wnuki też...buziaki Krysiu...

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie to strzał w 10!!! Już wypróbowałam wszystkie propozycje z tego bloga na dania z młoda kapustą. Jutro na obiad zrobię takie łazanki. Ale będzie uczta!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. moja babcia latem często takie obiady serwowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To moje smaki. Trafiłaś do mnie z tym daniem. Mogę jeść codziennie młodą kapustę i zawsze chcę więcej. Łazanki z kiszoną kapustą robię często, bo rodzina uwielbia. Ja też. Z młodą nie jadłam. Podsunęłaś mi pomysł na dzisiejszy obiad. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za młodą kapustą buuu
    Ale łazanki zrobię :) bo zrobiłaś mi smaczka :))

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja zawsze robiłam z kiszoną, ale Twoje danie wygląda mega apetycznie, więc koniecznie muszę wypróbować w młodą :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na obiad Krysiu. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O rany, ale mi narobiłaś smaka na młodą kapustkę! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię ;) musze zrobić bo dawno nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny pomysł na wykorzystanie młodej kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Krysiu swietna propozycja. Chetnie zjadlabym takie danie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Moje smaki, uwielbiam takie łazanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Narobiłaś mi apetytu na Twoje łazanki.Po zrobieniu zakupów jutro robię łazanki wg Twojego przepisu:) Już mi pachnie łazankami! Mniam! Mniam! Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Krysiu, jak ja bym takie łazanki zjadła ;D nie wiem czy zrobię ale chociaż sobie popatrzę :) Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Juz wiem , co będzie dzisiaj na obiad u mnie:-)) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam uwielbiam je i teraz jak jest sezon na młode warzywa dość często robię. Pozdrawiam Krysiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam i bardzo nam smakowały. Po prostu pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  18. A następnego dnia odgrzewając je...można wrzucić jajko i wymieszać z łazankami na patelni:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mąż uwielbia łazanki. Świetny przepis Krysiu!

    OdpowiedzUsuń