czwartek, 3 maja 2018

Makaron z kolorowymi warzywami

Ostatnio częściej gotuję i piekę bez planowania. Spontanicznie. Tak, jak dzisiejsze danie. Powstało pod wpływem chwili i ze składników jakie miałam pod ręką. Dlatego też nie zamieściłam zdjęcia składników, ponieważ wszystko co jest w przepisie, dodawałam kolejno smakując potrawę w trakcie gotowania.


Składniki:
1 średnia cukinia
1 mała cebula
3 papryki: czerwona, zielona, żółta
1 duży ząbek czosnku
kilka pieczarek
1 pomidor
sól
pieprz świeżo zmielony
¼ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ziół prowansalskich
kilka gałązek świeżej bazylii
kilka listków mięty
3 łyżki oleju


Wykonanie:
Paprykę oczyściłam, pozbyłam nasionek. Pokroiłam w kostkę.
Cukinię umyłam, pokroiłam w średnią kostkę.
Cebulę i czosnek posiekałam.
Pieczarki po obraniu poszatkowałam w talarki.



Na dużej patelni rozgrzałam olej i najpierw wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Następnie po kolei dodawałam pozostałe składniki: paprykę, cukinię, czosnek. Na koniec wsypałam pieczarki. Wszystko smażyłam krótko (około 20 minut) na średnim ogniu, od czasu do czasu  mieszałam. Zależało  mi na tym, żeby warzywa się lekko podsmażyły, ale żeby zachowały jędrność. Pomidora włożyłam do gorącej wody, po 20 sekundach wyjęłam, przelałam zimną wodą i bez kłopotu zdjęłam z niego skórkę. Miąższ pokroiłam i dodałam na patelnię do warzyw.



Całość przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. A na koniec oprószyłam ziołami prowansalskimi, obsypałam posiekanymi listkami bazylii i mięty.
Ale to pysznie smakuje i pięknie pachnie.

W międzyczasie ugotowałam makaron (czas, wg zaleceń producenta) w dużej ilości posolonego wrzątku, odcedziłam, ale szklankę wody z makaronu zachowałam.
Po odcedzeniu makaron przełożyłam na patelnię do warzyw. Wymieszałam. Dolałam jeszcze około pół szklanki wody z gotowania makaronu. Dokładnie wymieszałam.



Można jeszcze przyprawić do smaku wg uznania i już można podawać na stół





Jeśli lubicie makarony i warzywa podsmażane, które razem potrafią stworzyć pyszne danie, to ten przepis jest właśnie dla Was. Dlatego polecam i życzę SMACZNEGO! Krys




Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...





20 komentarzy:

  1. Dla mnie makaron zawsze może być. Przeważnie robię z sosami. Ale taki z różnymi warzywami brzmi ciekawie. Przynajmniej jest wiele smaków na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeby mi tak ktoś zrobił taką potrawę, to zjadłabym całą miseczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron w towarzystwie tych wszystkich kolorowych warzyw zyskuje na smaku. Połączenie tych smaków to poezja na talerzu. Myślę, że każdy wie o czym myślę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś dla mnie :) Świetny pomysł na obiad i bardzo ciekawy przepis. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W piątki jadamy bezmięsnie, więc to jest super propozycja- dziękuję Krysiu.Wykorzystam na kolację jak przyjadą dzieci, bo często spotykamy się w piątek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię makarony z kolorowymi warzywami, mieszam jak mi w duszy zagra, z cukinią, papryką i pieczarkami też robię...buziaki Krysiu...

    OdpowiedzUsuń
  8. U nas na obiad bardzo często robimy taki makaron. Po pierwsze szybki, po drugie zdrowy a po trzecie nasza najmłodsza również pałaszuje go ze smakiem ;) Dania przygotowane pod wpływem impulsu mają swój urok. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Krysiu uwielbiam właśnie takie dania- z tego co pod ręką:)
    pięknie wygląda i zapewne tak samo smakowało:)
    buziaki przesyłam i cudownej niedzieli życzę

    OdpowiedzUsuń
  11. I takie spontaniczne dania często okazują się najlepsze. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie improwizacje☺

    OdpowiedzUsuń
  13. Super przepis na proste danie obiadowe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Makaron z podsmażanymi warzywami to jeden z moich ulubionych Krysiu. Uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny makaron,robię podobnie.Niebawem wykorzystam Twój przepis:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Pysznie Krysiu, takie danie dość często u mnie gości :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Taki ciemny makaron uwielbiam i mogłaby jeść go na okrągło! Teraz będę jeść go z warzywami! :) Buziaki ,Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń