Ostatnio częściej gotuję i
piekę bez planowania. Spontanicznie. Tak, jak dzisiejsze danie. Powstało pod
wpływem chwili i ze składników jakie miałam pod ręką. Dlatego też nie
zamieściłam zdjęcia składników, ponieważ wszystko co jest w przepisie,
dodawałam kolejno smakując potrawę w trakcie gotowania.
Składniki:
1 średnia cukinia
1 mała cebula
3 papryki: czerwona, zielona,
żółta
1 duży ząbek czosnku
kilka pieczarek
1 pomidor
sól
pieprz świeżo zmielony
¼ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ziół prowansalskich
kilka gałązek świeżej bazylii
kilka listków mięty
3 łyżki oleju
Wykonanie:
Paprykę oczyściłam, pozbyłam
nasionek. Pokroiłam w kostkę.
Cukinię umyłam, pokroiłam w średnią
kostkę.
Cebulę i czosnek posiekałam.
Pieczarki po obraniu
poszatkowałam w talarki.
Na dużej patelni rozgrzałam
olej i najpierw wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Następnie po kolei dodawałam
pozostałe składniki: paprykę, cukinię, czosnek. Na koniec wsypałam pieczarki. Wszystko
smażyłam krótko (około 20 minut) na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszałam. Zależało mi na tym, żeby warzywa się lekko podsmażyły,
ale żeby zachowały jędrność. Pomidora włożyłam do gorącej wody, po 20 sekundach
wyjęłam, przelałam zimną wodą i bez kłopotu zdjęłam z niego skórkę. Miąższ
pokroiłam i dodałam na patelnię do warzyw.
Całość przyprawiłam do smaku
solą, pieprzem i słodką papryką. A na koniec oprószyłam ziołami prowansalskimi,
obsypałam posiekanymi listkami bazylii i mięty.
Ale to pysznie smakuje i pięknie pachnie.
W międzyczasie ugotowałam
makaron (czas, wg zaleceń producenta) w dużej ilości posolonego wrzątku, odcedziłam,
ale szklankę wody z makaronu zachowałam.
Po odcedzeniu makaron przełożyłam
na patelnię do warzyw. Wymieszałam. Dolałam jeszcze około pół szklanki wody z
gotowania makaronu. Dokładnie wymieszałam.
Można jeszcze przyprawić do
smaku wg uznania i już można podawać na stół
Jeśli lubicie makarony i
warzywa podsmażane, które razem potrafią stworzyć pyszne danie, to ten przepis
jest właśnie dla Was. Dlatego polecam i życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję
za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Dla mnie makaron zawsze może być. Przeważnie robię z sosami. Ale taki z różnymi warzywami brzmi ciekawie. Przynajmniej jest wiele smaków na talerzu :)
OdpowiedzUsuńŻeby mi tak ktoś zrobił taką potrawę, to zjadłabym całą miseczkę :)
OdpowiedzUsuńMakaron w towarzystwie tych wszystkich kolorowych warzyw zyskuje na smaku. Połączenie tych smaków to poezja na talerzu. Myślę, że każdy wie o czym myślę :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie :) Świetny pomysł na obiad i bardzo ciekawy przepis. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńW piątki jadamy bezmięsnie, więc to jest super propozycja- dziękuję Krysiu.Wykorzystam na kolację jak przyjadą dzieci, bo często spotykamy się w piątek.
OdpowiedzUsuńLubię makarony z kolorowymi warzywami, mieszam jak mi w duszy zagra, z cukinią, papryką i pieczarkami też robię...buziaki Krysiu...
OdpowiedzUsuńU nas na obiad bardzo często robimy taki makaron. Po pierwsze szybki, po drugie zdrowy a po trzecie nasza najmłodsza również pałaszuje go ze smakiem ;) Dania przygotowane pod wpływem impulsu mają swój urok. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńKrysiu uwielbiam właśnie takie dania- z tego co pod ręką:)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda i zapewne tak samo smakowało:)
buziaki przesyłam i cudownej niedzieli życzę
I takie spontaniczne dania często okazują się najlepsze. Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie improwizacje☺
OdpowiedzUsuńSuper przepis na proste danie obiadowe :)
OdpowiedzUsuńMakaron z podsmażanymi warzywami to jeden z moich ulubionych Krysiu. Uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńPyszny makaron,robię podobnie.Niebawem wykorzystam Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pysznie Krysiu, takie danie dość często u mnie gości :-)
OdpowiedzUsuńTaki ciemny makaron uwielbiam i mogłaby jeść go na okrągło! Teraz będę jeść go z warzywami! :) Buziaki ,Krysiu :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno przepyszne danie.:)
OdpowiedzUsuń