Bardzo lubię zupy treściwe, gęste,
z dużą ilością warzyw, które najpierw przesmażam na patelni a potem robię z
tego zupę właściwą. Tak zrobiłam i tym razem. Warzywa poddane takiej obróbce
stają się jędrne, wyzwalają z siebie wspaniały aromat i uwalniają wszystkie smaki. To jest pyszne :)
2 brokuły o wadze ok. 800 g
3 duże marchewki
kawałek selera w korzeniu
2 dorodne pietruszki
2 cebule
mały kawałek pora
kilka ziemniaków
kubeczek (200 g śmietany 18%)
kilka kuleczek ziela
angielskiego
kilka listków laurowych
sól
pieprz świeżo zmielony
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
Wykonanie:
Brokuły po umyciu podzieliłam
na różyczki. Ogonki odcięłam i
zostawiłam je.
Wszystkie warzywa obrałam,
opłukałam i pokroiłam: cebulę w pół plasterki, por w krążki, marchewkę i pietruszkę w talarki,
seler w cienkie plasterki, a ziemniaki w kosteczkę.
Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzałam oliwę z masłem. Wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Po
chwili dodałam por, następnie pozostałe warzywa razem z ogonkami brokułów.
Smażyłam około 10 minut, od czasu do czasu mieszając aż zmiękną i lekko się
zrumienią.
Zagotowałam 3 litry wody i
przełożyłam do niego zawartość patelni i od razu dorzuciłam pokrojone
ziemniaki.
Wymieszałam. Po około 8 - 10
minutach dodałam różyczki brokułów.
Dodałam przyprawy oraz sól i pieprz.
Zostawiłam na średnim ogniu
jeszcze na około 5 – 7 minut.
Odlałam połowę zupy i
delikatnie zmiksowałam blenderem. Konsystencja
powinna być trochę grudkowata. Połączyłam obie zupy.
Teraz można jeszcze zupę „dosmaczyć”
wg uznania, wlać śmietanę i... gotowe. Można podawać na stół.
Śmietanę można też podać
inaczej, czyli dopiero na talerzu w formie „kleksa”
Lubicie takie zupy? Pełne
warzyw, bardzo treściwe i bardzo smaczne? Koniecznie ugotujcie taką właśnie
zupę, z brokułami, z warzywami... Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję
za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Bardzo zdrowa, wegetariańska zupa. Zaciekawiło mnie obsmażanie warzyw a nie od razu gotowanie. Dlatego zrobię taką zupę. Lubię brokuły i pewnie ta zupa też mi zasmakuje. Pozdrawiam, Nika:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupę brokułową :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka, gotuję często podobne.
OdpowiedzUsuńteż lubię takie zupy i w takiej czy innej wariacji często goszczą na moim stole
OdpowiedzUsuńjak ja takie zupy lubię! bardzo fajny pomysł z tym częściowym zmiksowaniu :) Muszę tak zrobić! :) Buziaki :)
OdpowiedzUsuńTo taka zupa w stylu mojego juniora. Z pewnością przypadłaby mu do gustu.
OdpowiedzUsuńBardzo ładne półmiski do zupy.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna zupa :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja na zupę :-) Ja niedawno robiłam zupę krem ze szparagów :-)
OdpowiedzUsuńKrysiu wspaniała zupka, powiem ci, że ja gotuję bardzo często zupy bo bardzo je lubimy :-) pozdrawiam kochana :-)
OdpowiedzUsuńMniam! Pyszna, wiosenna zupa warzywna - to co lubię ;)
OdpowiedzUsuńTwoja zupa wygląda apetycznie.Podobną zupę często robię :) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJa też zawsze w pierwszej kolejności przesmażam , to dodaje lepszego smaku.
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo. Pomysł z podsmażaniem bardzo mi się podoba. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńKrysiu pyszna zupka:)
OdpowiedzUsuńu mnie bardzo rzadko są takie zupy- dziewczyny nie chciały jeść warzyw, dlatego miksowałam na kremy:)
wspaniała treściwa zupka :) za często ich nie robię, ale od czasu do czasu najdzie mnie ochota na taką zupę :)
OdpowiedzUsuńZupa jest nie zastąpiona. Często jem ją ... na kolację:)
OdpowiedzUsuńKrysiu, dla mnie takie zupy zawsze są świetne :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, uwielbiam, z brokułami, z kalafiorem...raj dla podniebienia...buziaki posyłam...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy :)
OdpowiedzUsuńfajna zupka ; takie lubię
OdpowiedzUsuńTakie zupy uwielbiam! Lekkie,ale zarazem sycące,bo pełne warzyw! Pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zupy :-)
OdpowiedzUsuńLubię prawie wszystkie zupki!
OdpowiedzUsuń