czwartek, 10 maja 2018

Zupa z brokułów, z warzywami

Bardzo lubię zupy treściwe, gęste, z dużą ilością warzyw, które najpierw przesmażam na patelni a potem robię z tego zupę właściwą. Tak zrobiłam i tym razem. Warzywa poddane takiej obróbce stają się jędrne, wyzwalają z siebie wspaniały aromat i  uwalniają wszystkie smaki. To jest pyszne :)


Składniki:
2 brokuły o wadze ok. 800  g
3 duże marchewki
kawałek selera w korzeniu
2 dorodne pietruszki
2 cebule
mały kawałek pora
kilka ziemniaków
kubeczek (200 g śmietany 18%)
kilka kuleczek ziela angielskiego
kilka listków laurowych
sól
pieprz świeżo zmielony
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła


Wykonanie:
Brokuły po umyciu podzieliłam na różyczki. Ogonki odcięłam  i zostawiłam je.
Wszystkie warzywa obrałam, opłukałam i pokroiłam: cebulę w pół plasterki,  por w krążki, marchewkę i pietruszkę w talarki, seler w cienkie plasterki, a ziemniaki w kosteczkę.


Na dużej patelni, na średnim  ogniu  rozgrzałam oliwę z masłem.  Wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Po chwili dodałam por, następnie pozostałe warzywa razem z ogonkami brokułów. Smażyłam około 10 minut, od czasu do czasu mieszając aż zmiękną i lekko się zrumienią.


Zagotowałam 3 litry wody i przełożyłam do niego zawartość patelni i od razu dorzuciłam pokrojone ziemniaki.
Wymieszałam. Po około 8 - 10 minutach dodałam różyczki brokułów.



Dodałam przyprawy oraz  sól i pieprz.
Zostawiłam na średnim ogniu jeszcze na około 5 – 7 minut.
Odlałam połowę zupy i delikatnie  zmiksowałam blenderem. Konsystencja powinna być trochę grudkowata. Połączyłam obie zupy.
Teraz można jeszcze zupę „dosmaczyć” wg uznania, wlać śmietanę i... gotowe. Można podawać na stół.


Śmietanę można też podać inaczej, czyli dopiero na talerzu w formie „kleksa”



Lubicie takie zupy? Pełne warzyw, bardzo treściwe i bardzo smaczne? Koniecznie ugotujcie taką właśnie zupę, z brokułami, z warzywami... Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...




22 komentarze:

  1. Bardzo zdrowa, wegetariańska zupa. Zaciekawiło mnie obsmażanie warzyw a nie od razu gotowanie. Dlatego zrobię taką zupę. Lubię brokuły i pewnie ta zupa też mi zasmakuje. Pozdrawiam, Nika:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam zupę brokułową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna zupka, gotuję często podobne.

    OdpowiedzUsuń
  4. też lubię takie zupy i w takiej czy innej wariacji często goszczą na moim stole

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ja takie zupy lubię! bardzo fajny pomysł z tym częściowym zmiksowaniu :) Muszę tak zrobić! :) Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To taka zupa w stylu mojego juniora. Z pewnością przypadłaby mu do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ładne półmiski do zupy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna propozycja na zupę :-) Ja niedawno robiłam zupę krem ze szparagów :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Krysiu wspaniała zupka, powiem ci, że ja gotuję bardzo często zupy bo bardzo je lubimy :-) pozdrawiam kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Pyszna, wiosenna zupa warzywna - to co lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Twoja zupa wygląda apetycznie.Podobną zupę często robię :) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też zawsze w pierwszej kolejności przesmażam , to dodaje lepszego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  13. Smacznie i zdrowo. Pomysł z podsmażaniem bardzo mi się podoba. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Krysiu pyszna zupka:)
    u mnie bardzo rzadko są takie zupy- dziewczyny nie chciały jeść warzyw, dlatego miksowałam na kremy:)

    OdpowiedzUsuń
  15. wspaniała treściwa zupka :) za często ich nie robię, ale od czasu do czasu najdzie mnie ochota na taką zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zupa jest nie zastąpiona. Często jem ją ... na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Krysiu, dla mnie takie zupy zawsze są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Krysiu, uwielbiam, z brokułami, z kalafiorem...raj dla podniebienia...buziaki posyłam...

    OdpowiedzUsuń
  19. fajna zupka ; takie lubię

    OdpowiedzUsuń
  20. Takie zupy uwielbiam! Lekkie,ale zarazem sycące,bo pełne warzyw! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń