Jesień rządzi się swoimi prawami. Jesień to również piękna,
kolorowa pora roku, która po cudownym, gorącym lecie stara się ofiarować nam
swoje złociste zbiory w postaci pysznych jabłek, słodkich gruszek, wspaniałych
śliwek a przede wszystkim okazałych zbiorów dyni. Z dyni można zrobić wiele
pysznych dań obiadowych i deserów. Ja zawsze zaczynam od przygotowania puree z dyni, zamrażam małe i większe porcje a potem, kiedy tylko zajdzie potrzeba
korzystam z zapasów.
Dlatego gorąco Was zachęcam do zrobienia takiego puree.
A dziś... zapraszam na pyszne ciasteczka, które kuszą smakiem, zapachem i wyglądem. Przepis znalazłam tutaj, zainspirowałam się nim, dodałam swoje "trzy grosze" i teraz często je piekę. Przyznam się, że upiekłam je już trzeci raz z rzędu. Raz z podwójnej porcji składników, bo są tego warte, bo za każdym razem znikają w oka mgnieniu. Wam też polecam te pyszne ciasteczka. Będzie co chrupać w długie, chłodne wieczory
A dziś... zapraszam na pyszne ciasteczka, które kuszą smakiem, zapachem i wyglądem. Przepis znalazłam tutaj, zainspirowałam się nim, dodałam swoje "trzy grosze" i teraz często je piekę. Przyznam się, że upiekłam je już trzeci raz z rzędu. Raz z podwójnej porcji składników, bo są tego warte, bo za każdym razem znikają w oka mgnieniu. Wam też polecam te pyszne ciasteczka. Będzie co chrupać w długie, chłodne wieczory
460 g płatków owsianych górskich
garść orzechów włoskich (brak na zdjęciu)
garść orzechów włoskich (brak na zdjęciu)
220 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
300 g cukru
¼ łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki
cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250 g roztopionego, wystudzonego masła
2 – 3 żółtka
Składniki na lukier:
ok. ½ szklanki cukru pudru
½ łyżeczki soku z
cytryny
1 – 2 łyżek gorącej wody
Wykonanie:
Orzechy i żurawinę posiekałam na drobniejsze cząstki.
Do misy miksera wsypałam wszystkie suche składniki za wyjątkiem żurawiny i orzechów, czyli: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, cynamon i imbir. Wymieszałam mikserem do momentu połączenia się składników. Następnie dodałam pozostałe składniki, czyli: roztopione masło, ekstrakt waniliowy, żółtka, puree z dyni a na końcu wsypałam żurawinę i orzechy. Ponownie wszystko wymieszałam. Uzyskałam lekko kleistą masę. Odstawiłam na 15 minut.
Do misy miksera wsypałam wszystkie suche składniki za wyjątkiem żurawiny i orzechów, czyli: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, cynamon i imbir. Wymieszałam mikserem do momentu połączenia się składników. Następnie dodałam pozostałe składniki, czyli: roztopione masło, ekstrakt waniliowy, żółtka, puree z dyni a na końcu wsypałam żurawinę i orzechy. Ponownie wszystko wymieszałam. Uzyskałam lekko kleistą masę. Odstawiłam na 15 minut.
Blaszki wyścieliłam papierem do pieczenia.
Piekarnik włączyłam na180 °C (termoobieg), bo piekę po dwie blaszki jednocześnie.
Dłonie zwilżyłam w zimnej wodzie. Nabierałam niewielką porcję masy, robiłam z nich kulki wielkości bardzo dużego orzecha
włoskiego (ok. 25-30 g) i układałam na blaszce.
Po zapełnieniu blaszki kulkami z masy, każdą z nich spłaszczyłam za pomocą zwilżonej w wodzie, odwróconej łyżeczki (wypukłą stroną), tak żeby zrobić
niewielkie wgłębienie. Potem, kiedy będziemy je pokrywać lukrem, w tych wgłębieniach "zatrzyma się" lukier.
Ciasteczka nie mogą być za cienkie, dzięki temu po upieczeniu będą chrupiące na wierzchu i miękkie w środku.
Ciasteczka nie mogą być za cienkie, dzięki temu po upieczeniu będą chrupiące na wierzchu i miękkie w środku.
Przygotowałam dwie blaszki i wstawiłam je do nagrzanego
piekarnika na około 15-18 minut.
Kiedy ciasteczka na brzegach lekko się zarumieniły,
wyjęłam je z piekarnika.
Rozłożyłam na kratce, żeby przestygły.
W tym czasie przygotowałam lukier.
W garnuszku wymieszałam cukier, sok z cytryny i gorącą wodę.
Mieszałam łyżką rozcierając cukier po ściankach garnuszka.
Jeśli okaże się, że lukier jest zbyt rzadki trzeba dosypać cukru, natomiast,
jeśli jest zbyt gęsty trzeba dodać kilka kropli cytryny lub wody.
Wystudzone ciasteczka polukrowałam. Najwięcej lukru
weszło we wgłębienia w ciasteczkach.
Po wystudzeniu lukru ciasteczka przełożyłam na talerz.
Zachęciłam Was? Skuście się i upieczcie te pyszne,
jesienne ciasteczka, bo warto. Powodzenia i życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję
za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Uwielbiam takie jesienne smaki :-) Pyszne ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńidealne na jesienne popołudnie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis Krysiu. Zapisuję :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, lecę po dynie, takie ciasteczka muszę zrobić!!! :) Buziaki :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, na pewno wypróbuję, ciasteczka u nas teraz w domu to weekendowy obowiązek:)
OdpowiedzUsuńKrysiu, jakie Ty pyszności pieczesz...mniammm...takie to chyba i ja bym mogła...buziaki...
OdpowiedzUsuńAleż bajeczne ciasteczka Krysiu. Koniecznie muszę upiec. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNiestety, nie mogę ich upiec z prostego powodu!!! pochłaniam takie do spodu, bez ustanku!
OdpowiedzUsuńNa takie ciasteczka to ja się do Ciebie Krysiu wpraszam :) Bardzo apetycznie wyglądają i na pewno smakują obłędnie :)
OdpowiedzUsuńKrysiu wspaniałe ciasteczka, uwielbiam takie słodkości. Pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńJakie urocze ciasteczka. Muszą smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuńTeż piekę dyniowe, pycha☺
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają te ciasteczka; my ostatnio mamy "fazę" własnie na pieczenie ciastek
OdpowiedzUsuńTo nasze ulubione ciasteczka i zawsze na zimę mam w zamrażalniku kilka woreczków zamrożonego puree z dyni :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! Tylko nie toleruję imbiru.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że już wszystko w porządku.
Ściskam mocno.
bardzo ciekawy przepis Krysiu, bardzo chętnie wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńNie powiem, zjadłabym ... oj tak...:-)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Krysiu poczęstuje się do kawy muszą pysznie smakować
OdpowiedzUsuńCiasteczka rewelacyjne,jestem nimi zachwycona; wspaniale smakują , mięciutkie, kruchutkie...Pyszne..Gratuluję zdolności kulinarnych.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZachęciłaś mnie Krysiu. Właśnie się pieką, ale można powiedzieć że samo ciasto dobrze smakuje. Czekam na efekt po upieczeniu. Czuję ze będą pyszne.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą smakować. Pozdrawiam :)
Usuń