wtorek, 26 listopada 2013

Kluski leniwe w trzech kolorach

Myślę, że amatorów na kluski leniwe nie trzeba długo namawiać na zrobienie ich w ogóle. Ale mam dzisiaj propozycję, żeby zrobić na kolorowo. W zależności od upodobań smakowych i chęci, np. na paprykowo, albo na słodko. Jak kto woli.
  

 
Składniki:
750 g sera twarogowego
1,5  szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/3 szklanki szpinaku (ilość po odparowaniu)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
 
Wykonanie:
Szpinak (mrożony) ugotowałam i zmiksowałam, odparowałam z nadmiaru wody.
Ser zmieliłam w maszynce. Do sera dodałam mąkę jajka i żółtka. Wyrobiłam na gładkie ciasto podsypując mąką.
 
 
Podzieliłam na trzy części.
  

Pierwszą pozostawiłam  bez dodatków.

 
Do drugiej dodałam szpinak, do trzeciej przecier pomidorowy. Każdy kawałek wyrobiłam z osobna formując wałeczek. Lekko spłaszczyłam i pokroiłam ukośnie na zgrabne kluseczki.
 

 Kiedy już wszystkie były zrobione...
 
 
.... wrzuciłam na osolony wrzątek i gotowałam  około 3 minuty. Odcedziłam i rozłożyłam na półmisku. Polałam stopionym masłem, posypałam różnymi serami i ulubionymi ziołami.


 
 
 
 
Wyszło i smacznie i kolorowo. Te moje leniwe zrobiłam w wersji raczej wytrawnej. Ale można barwić ciasto również sokami i zrobić leniwe na słodko polewając  masłem z bułką tartą.  Każdy sposób jest dobry, smaczny i ...zachęcam i ...życzę SMACZNEGO! Krys

21 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, by urozmaicić nasz talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze jadłam na słodko. Ale ten pomysł też mi się podoba :) może zachęci też dzieci do zjedzenia :) Nina

    OdpowiedzUsuń
  3. http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html
    Zapraszam na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł absolutnie genialny! Danie wygląda przepięknie, przeapetycznie!!!!!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne kolorowe:D zjadłabym wszystkie:D:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Różnego rodzaju kluchy uwielbiam, zapewne te też by mi smakowały:) Tylko chyba za leniwa jestem na takie kolorowe urozmaicenia. Ale Twoje kluseczki kuszą.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masz rację. Troszkę więcej czasu trzeba im poświęcić. Ale warte zachodu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Krysiu, jak ja bym wpadła chętnie na taki obiad:)) pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Smaka mi narobiłaś Krysiu:) robiłam juz wytrawne, jednak moje dziecię odmówiło spożycia i pozostanę w słodkiej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie piekne, kolorowe - musza smakowac wspaniale! Na pewno rzucilabym sie na nie gdyby byly w poblizu:-)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie było mnie 2 tyg.,miałam kłopot z internetem, a tu takie pyszności.....nic tylko brać się do roboty , a robię to chętnie czytając Twój blog. Same wspaniałości ,widzę nowości ..rodzinka się ucieszy. Jeżeli chodzi o pierogi leniwe - uwielbiam je. Często je robię ,przeważnie na kolację . Robię je na słodko ,cukier waniliowy , masło stopione i cynamon.Robi się je szybko i są przepyszne.( takie najbardziej lubi moja rodzinka). Z Twoich leniwych bardzo odpowiadają te ze szpinakiem,na pewno je wypróbuję:)) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. szpinakowe mają fantastyczny kolor! no i podałaś je m.in z moim ulubionym serem z niebieską pleśnią - mniam

    OdpowiedzUsuń
  12. o tak, na takie kluski nie musisz mnie długo namawiać, a jeszcze takie kolorowe kuszą niezmiernie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wyglądają te kluski.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wooooow takich kluseczek jeszcze nie smakowałam, a uwielbiam wszelkiego rodzaju kluseczki :) Prosty i pyszny sposób na urozmaicenie prostego obiadu.
    Pozdrawiam Cię zdolniacho Ty nasza

    OdpowiedzUsuń
  15. mniamm:) obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mogę sobie wyobrazić jakie było pyszne!

    OdpowiedzUsuń