czwartek, 12 grudnia 2013

Śnieżny torcik śmietankowy

Ten torcik nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy mieć ciasto francuskie i kremówkę. Nawet przy dekorowaniu nie trzeba wykazywać się fantazją. Sam w sobie jest śliczny, delikatny i elegancko się prezentuje. Nazwałam go śnieżnym.... ponieważ jest jak puch śniegowy. Polecam tym, którym zależy na szybkim wykonaniu torcika dla niespodziewanych gości J


Składniki:
2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego
2 łyżki cukru
200 g powideł śliwkowych
2 cukry waniliowe (po 16 g)
opakowanie śmietan-fix
½ l śmietany kremówki (36%)
cukier puder do posypania tortu

Wykonanie:
Ciasto wyjęłam z lodówki i pozwoliłam mu się pomału rozmrozić.
Piekarnik nastawiłam na 190 °C.
Ciasto po rozmrożeniu rozłożyłam i podzieliłam na 3 płaty. Ułożyłam jeden na drugim i rozwałkowałam na  kształt  dużego prostokąta. Tak samo postąpiłam z ciastem z drugiego opakowania. Przyłożyłam tortownicę i wykroiłam dwa krążki o średnicy 28 cm.

 


Krążki przełożyłam do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Jeden krążek nakłułam widelcem, natomiast drugi pokroiłam na 16 trójkątów. Tortownice wstawiłam do piekarnika  na 15 minut.

 

Śmietanę ubiłam mikserem i pod koniec ubijania dodałam cukier puder i śmietan-fix.
Na spodzie ciasta rozsmarowałam powidła śliwkowe.
Ubitą śmietanę rozłożyłam na powidłach, wyrównałam powierzchnię i ułożyłam trójkąty z ciasta francuskiego.

 

Wierzch  obsypałam obficie cukrem pudrem.  Torcik wstawiłam do lodówki.
 

Przed podaniem pokroiłam w miejscach nacięć.

 




Torcik jest słodki, delikatny i puszysty. No cóż mogę więcej dodać? Spróbujcie zrobić i życzę SMACZNEGO! Krys




31 komentarzy:

  1. Bardzo lubię napoleonkę, ale nigdy nie umiałam dobrze zrobić ciasta francuskiego. Pani przepis jest dużo ciekawszy, czuję że te powidła dużo wnoszą do smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powidła śliwkowe są wyczuwalne w słodkości tego tortu. Dlatego całość jest taka wyjątkowa w smaku :)

      Usuń
  2. Za typową napoleonką nie przepadam, ale Twoja wersja z powidłami brzmi kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, to dopiero smakołyk:)) ale mi apetytu narobiłaś Krysiu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie puchato :) Śliczny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  5. apetycznie wygląda...ten przepis mnie skusił...dziękuję
    przesyłam ciepełko

    OdpowiedzUsuń
  6. Krysiu takie pychotki pokazujesz, a ja nie mam nic słodkiego do kawy:(
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczęstowałaby Cię, ale już śladu po nim nie ma....

      Usuń
  7. Mogę się pochwalić, że właśnie konsumuję ten pyszny torcik. Przepis jest super! I dla nowicjuszy to też pestka. Dzięki :) Pozdrawiam, Iwa

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda! Aż bym kawałeczek zjeść chciała bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niebo w gębie.....ten torcik jest rewelacyjny. Pieczenie błyskawiczne i proste ,a efekt - powalający.Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, jak to cudnie wyglada. Kaloryczne co prawda strasznie:-), ale bylabym w niebezpieczenstwie w poblizu tego cuda, haha

    OdpowiedzUsuń
  11. czy ciasto francuskie musi byc mrożone ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto francuskie woli niższą temperaturę, dlatego przechowuje się w lodówce. Z powodzeniem można zamrozić. Gotowe ciasto w sklepach jest zawsze w lodówkach. Dlatego przed użyciem do wypieków należy je rozmrozić. Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Krystyno, ja jestem wybitny antytalent, ale może kiedyś wypróbuję przepis, bo kusisz zdjęciami. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciacho wygląda przepysznie i przepięknie. Właśnie takie proste ciacha są najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. co ja bym dała za kawałek tego cuda :) efektowne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja dziewczyna nazwała ten torcik: "Jezioro łabędzie". Bo tak wygląda, jak baletnice w spódniczkach z piór. Torcik jest lekki jak te pióra i doskonały. Pozdrawiam Jaśko

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetna strona, zapraszam do mnie

    Feel free to surf to my weblog - darmowy seo katalog

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda bardzo kusząco, ciasto francuskie często wykorzystuję w kuchni więc skorzystam z przepisu! A czy ten torcik to smakiem przypomina Napoleonki? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodana konfitura śliwkowa zmienia smak i powoduje, że nie przypomina Napoleonki. A wydawałoby się, że z bitą śmietaną i ciastem francuskim to tak jest. A jednak jest inaczej..., może lepiej..., może smaczniej (moim zdaniem) :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  18. fantastyczny pomysł ,wyglada pysznie i chyba nie jest zbyt pracochlonne
    pozdr :)

    OdpowiedzUsuń
  19. świetny, wygląda smacznie i kusząco. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Miałem okazję spróbować i zjadłem nawet 2 kawałki - bo na jednym nie mogłem poprzestać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się. Ja na prośbę moich domowników zrobiłam ten torcik dwa razy prawie dzień po dniu :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  21. Jestem pod wrażeniem, wygląda cudnie:)

    OdpowiedzUsuń